Ο Μανώλης Σαρρής γράφει στο blog του στο Gentikoule για τα συμπεράσματα του Γκατούζο μετά τις 12 ημέρες παραμονής του ΟΦΗ στην Ολλανδία.
Εν αντιθέσει με το προηγούμενο καλοκαίρι που ο ΟΦΗ πήγε στην Ολλανδία με πλήρες ρόστερ, φέτος η ομάδα επισκέφτηκε το Γκάρντερεν έχοντας αρκετά κενά στο ρόστερ της. Κάτι οι δυσκολίες στις μεταγραφές, κάτι οι παίκτες που ήθελαν διοίκηση και προπονητής, όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια καθυστέρηση που σίγουρα δεν ήταν ότι καλύτερο. Πέραν των Αρτόλα, Πετρόπουλου έλειπαν αρκετά κομμάτια του νέου ΟΦΗ που συμπληρώθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι δύο στόπερ (Μεϊτέ, Αντελέγιε), ο κεντρικός χαφ (Ραζάκ) και ο φορ (Τζορτζ) ήρθαν στην ομάδα και το ρόστερ συμμαζεύτηκε.
Η δυσκολία της δουλειάς του προπονητή στην Ολλανδία ήταν αυτή: Να δουλέψει με τους παίκτες που θα έχει κατά την διάρκεια του νέου πρωταθλήματος. Και αυτούς, τους βρήκε έχοντας πλέον την ευθύνη να τους κάνει όλους μια ομάδα. Οι δύο κινήσεις που θα γίνουν, δεν είναι πλέον θέμα ύψιστης προτεραιότητας αφού ο ΟΦΗ ψάχνοντας έναν τερματοφύλακα – έχει ήδη έναν άλλο (Δασκαλάκης) που πήγε καλά στην Ολλανδία, διαθέτει την εμπειρία και τα προσόντα ώστε να μην καίγεται ο σύλλογος για να πάρει… σήμερα παίκτη σε αυτήν την θέση.
Ο Γκατούζο έδειξε κατά την διάρκεια της παραμονής του ΟΦΗ στην Ολλανδία πως θέλει μια συμπαγή ομάδα που να είναι εκείνη που θα παίξει παιχνίδι κατοχής, δεν θα περιμένει τον αντίπαλο και συν τοις άλλοις θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εκ των πραγμάτων, σε ποσοστό 100% αυτό δεν μπορούσε να γίνει στην Ολλανδία. Αφενός γιατί τα πόδια των παικτών είναι ακόμα βαριά από την προετοιμασία και αφετέρου γιατί έλειπαν παίκτες με στοιχεία που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος στο ρόστερ. Ένας από αυτούς τους παίκτες είναι και ο Ραζάκ που δίνει έναν άλλο αέρα στην κατοχή της μπάλας και στο τρανζίσιον – όπως ακριβώς θέλει ο Ιταλός τεχνικός.
Η παρουσία δε – τριών καλών στόπερ θα του δώσει την δυνατότητα να σκεφτεί και κάποιο άλλο σύστημα που θα του επιτρέψει να μετουσιώσει σε πράξη τις σκέψεις του για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να έχει ο δικός του ΟΦΗ. Και αυτό κρατήστε το για το μέλλον και το πώς θα δούμε τον ΟΦΗ μέσα στο επόμενο 20ημερο.
Το θετικό με τον Γκατούζο είναι πως δεν θέλει έναν ΟΦΗ που θα είναι μονοδιάστατος και «κολλημένος» με έναν τρόπο παιχνιδιού. Ο Ιταλός ψάχνει την κατάλληλη φόρμουλα ώστε ο ΟΦΗ να γίνει μια διαφορετική ομάδα, όχι μονοδιάστατη. Και για κάποια χρονικά διαστήματα – ο ΟΦΗ το κατάφερε. Κυκλοφόρησε την μπάλα, δεν έψαξε «καντήλες» και «γιόμες» αλλά προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Και βέβαια θα ήταν αφύσικο να το βλέπαμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Ειδικά με 4 90λεπτα σε διάστημα 25 ημερών προετοιμασίας. Παρ’ όλα αυτά, είδαμε κάποια (θετικά) στοιχεία του τρόπου παιχνιδιού. Όπως το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Ντε Χάαγκ ή το πρώτο 20λεπτο κόντρα στην Μπρέντα. Παρ’ όλα αυτά, τώρα η πίεση περνάει σε άλλο (μεγαλύτερο) βαθμό που αναμφίβολα υπάρχει. 20 ημέρες πριν την σέντρα του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ δείχνει ότι έχει και περιθώρια βελτίωσης αλλά και δυνατότητες. Και μόλις μπουν τα κομμάτια στην θέση τους, θα δούμε τα πρώτα – πραγματικά – δείγματα γραφής στα δύο φιλικά που θα γίνουν στο Ηράκλειο.