Ο Μανώλης Σαρρής γράφει για το καλοκαίρι που άλλαξε τον ΟΦΗ και πως ο κόσμος του μπορεί να ελπίζει βλέποντας τον στο φιλικό κόντρα στον Εργοτέλη.
Φεύγοντας από το «Γεντί Κουλέ» το βράδυ του Σαββάτου, μπορεί να μην κερδίσαμε τον Εργοτέλη όμως έφυγα με ένα μεγάλο χαμόγελο – κυρίως για την εικόνα της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο.
Και πραγματικά μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με ότι είδα στο δεύτερο 45λεπτο. Παρακολούθησα έναν ΟΦΗ γεμάτο ζωντάνια, ενέργεια και με πρόσωπα που έκαναν αρκετό κόσμο να φύγει χαμογελαστός, έστω και αν δεν κέρδισε η ομάδα. Το ίδιο παρατήρησα τόσο έξω από το γήπεδο όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, είτε στο τηλέφωνο – είτε στο facebook με φιλάθλους του ΟΦΗ.
Ποδοσφαιριστές που τώρα συστήνονται στο κοινό του ΟΦΗ, ήδη έχουν πετύχει κάτι που άλλοι δεν το κατάφεραν μέσα από χρόνια παρουσία: Κατάφεραν να κερδίσουν το χειροκρότημα και την εμπιστοσύνη του κόσμου του ΟΦΗ που είναι και από τους πλέον απαιτητικούς στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι και λίγο πράγμα για ένα 20χρονο παιδάκι που έχει την τιμή να φοράει την φανέλα με την ΑΣΠΙΔΑ του ΟΦΗ…
Φτάσαμε στο σημείο να δούμε λεγεωνάριους, «απατεώνες», παίκτες από κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας και του κόσμου για να φτάσουμε στην τωρινή εποχή. Από την εποχή του Σουλεάπ, του Ακότο, του Μπουτ βρισκόμαστε πλέον σε αυτήν του Βιτώρου, του Μπανούση, του Γουναρίδη και των άλλων παιδιών που βρίσκονται πλέον στον ΟΦΗ.
Ότι καλύτερη αυτή η μετάβαση, έστω και αν έγινε «ετσιθελικά» και όχι μέσα από οργανωμένη προσπάθεια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και θα είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι αν από όλα αυτά τα παιδιά «βγουν» 4 με 5 που θα καθιερωθούν στην 11αδα του ΟΦΗ.
Και δεν μιλάω για παίκτες που ήδη έχουν ψηθεί στην Β’ και την Γ’ Εθνική όπως οι Μπανούσης, Γουναρίδης, Περογαμβράκης. Μιλάω για παιδιά που μέχρι πέρυσι έπαιζαν στο Περιφερειακό (Βιτώρος) ή συνεχώς σε ομάδες όπως ο ΠΑΟ Ρουφ (Καπουράνης).
Αυτή θα είναι η μεγάλη επιτυχία του ΟΦΗ… Να μπορέσει να πιστέψει σε αυτά τα παιδιά, να δώσει ευκαιρίες και στο τέλος να νιώθει περήφανος που μέσα από την φανέλα του έκανε… «άνδρες» αυτά τα παιδιά…
Έτσι είναι Μανώλη όπως τα λες. Καλύτερος δηλαδή ήταν ο Σουλεάπ από το Βιτώρο; Έπρεπε να φτάσουμε σε εποχή κρίσης για να αντιληφθούμε την αξία των Ελλήνων παιχτών. Ελπίζω να παίξουν καλή μπάλα όλα τα νέα παιδιά. Ο Αναστόπουλος ξέρει πως να τους κάνει παίχτες.
Έχω αγοράσει πολλά βιβλία για το ποδόσφαιρο και τα διαβάζω ( από εδώ http://www.amazon.com/books-used-books-textbooks/b/ref=topnav_storetab_b?ie=UTF8&node=283155 )
Ο δημοσιογράφος Σάιμον Κούπερ και ο καθηγητής Οικονομικών Στέφαν Ζιμάνσκι στο βιβλίο τους
« Soccernomics » έχουν καταγράψει κάποιους κανόνες που έχουν να κάνουν για τις μεταγραφές…
Πρώτος: κάθε καινούργιος προπονητής σε μία ομάδα ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται για μεταγραφές. Μην τον αφήνετε να το κάνει ,θα καταστρέψει την ομάδα…
Δεύτερος: μην περιφρονείτε την άποψη των οπαδών σας.
Τρίτος: ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων είναι υπερτιμημένοι. Μην τσιμπάτε από τους μάνατζερ τους και τα ΜΜΕ…
Τέταρτος: η αξία ποδοσφαιριστών ορισμένων εθνικοτήτων είναι επίσης υπερτιμημένη .π.χ Βραζιλιάνος !!! Αργεντινός κ.ο.κ .. παντού υπάρχουν παλτά…
Πέμπτος: η αξία των μεγάλης ηλικίας ποδοσφαιριστών είναι ΠΆΝΤΑ υπερτιμημένη, ξέρουν να πουλάνε καλά ΜΟΝΟ το παρελθών τους.
Εκτός: η αξία των σέντερ φορ είναι υπερτιμημένη, ενώ αντίθετα των αμυντικών και των τερματοφυλάκων είναι υποτιμημένη γιατί το γκολ κάνει πάντα την διάφορα …
Έβδομος : η καλύτερη ηλικία για να πάρετε έναν ποδοσφαιριστή είναι γύρω στα 22 με 24 ετών.
Όγδοος : πουλήστε έναν παίκτη όταν σας προσφέρουν περισσότερα από την αξία του , πάντα μια οργανωμένη ομάδα ξέρει την αξία ενός παίχτη καλύτερα από όλους τους αγοραστές του κόσμου ..
Ένατος : βρείτε τον αντικαταστάτη του καλύτερου παίκτη σας πριν τον πουλήσετε (ΝΟΜΟΣ)..
Δέκατος : βρήκατε καλούς ή ταλαντούχους ποδοσφαιριστές αλλά με προβληματική συμπεριφορά; να τους βοηθήστε να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, αυτοί αύριο θα σας κάνουν μάγκες..
Ενδέκατος: Βοηθάτε πάντα τους ποδοσφαιριστές σας να μετεγκατασταθούν για να σας βοηθήσουν..
Πολλοί θα δεν θα έχετε ακούσει για το
Financial Fair Play ελάχιστοι όμως ξέρουν τι είναι ακόμα και αθλητικοί δημοσιογράφοι….
Θα σας πω με λίγα απλά λόγια το τι είναι: Τέρμα από το 2014 οι πρόεδροι των ομάδων με το τι λεφτά διαθέτουν , το Financial Fair Play θέλει ισολογισμούς για όλες της επαγγελματικές ομάδες η UEFA έχει δικούς της λογιστές που θα μπορούνε να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την κάθε ομάδα και όχι το τι περιουσιακά έχει ο κάθε πρόεδρος της..
Αλλιώς αδειοδότηση ΔΕΝ ΈΧΕΙ ,που σημαίνει ούτε και χρήματα, έτσι σε κάθε χώρα η ΕΠΟ της θα την ελέγχεται από την FIFA και UEFA και σε τυχών μην τηρήσεων του πρωτοκόλλου τους θα τους κόβει και την ρευστότητα…
Το Financial Fair Play ΘΈΛΕΙ ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ας είναι και η Μάντσεστερ Σίτι , δεν τους ενδιαφέρει ποσά χρήματα έχει ο πρίγκιπας πρόεδρος της (ακούγεται ότι έχει γύρω στα 600 δις δολάρια περιούσια η οικογένεια του) λέει ότι θα πάρει το Ροναλτο 200.000.000 εκατομμύρια ευρώ εε και η ΟΜΆΔΑ Μάντσεστερ Σίτι είναι βιώσιμη;
Αν θα τους πει αύριο ο πρίγκιπας φεύγω ,πάω στην χώρα μου και πηγαίνετε να κουρεύεστε τότε τι γίνετε με την ομάδα ; ( ψιλόκαταλάβατε πιο είναι το σκεπτικό του Financial Fair Play για όλες της ομάδες τι παράγεις ,τι εισπράττεις , από πού τα εισπράττεις)
Το πρώτο βήμα έγινε από την UEFA και στην Ελλάδα, ανέλαβε της ακαδημίες της κάθε ομάδος δίδοντας σε όλες ένα μεγάλο κονδύλι που θα πάνε στα πρωταθλήματα Κ.20, όμως η UEFA που χρηματοδοτεί η UEFA μπορεί και ανά πάσα στιγμή να τα ελέγξει που πάνε τα χρήματα της και αν πάνε για τον σκοπώ που να δίνει..