Με μια απλή αναζήτηση στο youtube, θα δει ο καθένας μας τον τρόπο με τον οποίο τρώει τα περισσότερα γκολ. Γκολ που κόντρα στην ατομική ενίσχυση της άμυνας συνεχίζουν να εκθέτουν τον ΟΦΗ. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.
Σίγουρα πάντως δεν φταίνε οι πύλες του ανεξήγητου, ούτε και υπάρχουν στην ζωή μας Νεφελίμ και Ελοχίμ ώστε να πιστεύουμε πως επηρεάζουν την αμυντική ισορροπία του ΟΦΗ. Και παρατηρώντας τα γκολ που έχει δεχτεί φέτος ο ΟΦΗ, δεν θα κάτσω να πω ξανά για τα 18 γκολ παθητικό γιατί στο τέλος θα γίνω και γραφικός, δεν είναι το πόσα γκολ έχει φάει αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα τρώει.
Τα γκολ που έχει δεχτεί ο ΟΦΗ, τα περισσότερα τουλάχιστον, είναι καρμπόν. Και όχι δεν είναι από στημένες φάσεις όπως είπε ο Σίμος το μεσημέρι της Κυριακής. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν θεωρώ “στημένη φάση” τα πέναλτι αλλά πρέπει να εξετάσουμε όλοι μας τι έχει γίνει πριν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είμαι από εκείνους που πάγια, εδώ και χρόνια, έχω μάθει να ακολουθώ έναν αυστηρό κανόνα από τον οποίο δεν παρεκκλίνω ποτέ: Όταν μια ομάδα τρώει γκολ, δεν φταίνε μόνο τα στόπερ ή τα μπακ. Γιατί για να φτάσουμε στο δικό τους πεδίο δράσης, πρώτα θα πρέπει να παρατηρήσουμε τι έχει προηγηθεί και φτάσαμε στην άμυνα.
Για παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε το γκολ του Ντάουντα: Ο φορ του Απόλλωνα κλέβει την μπάλα από τον Στάικο, αυτός κοιτάζει τον διαιτητή με ψηλά τα χέρια σαν να βρίσκεται μπροστά σε ληστεία και στην συνέχεια έρχεται η ευθύνη τόσο του Διαμαντή, όσο και του Γιαννούλη (που για μένα είναι ισομερής) που τον αφήνουν να διασχίσει όλο το γήπεδο λες και είναι σπρίντερ σε 100αρι και δεν τον σταματάει κανένας. Που θέλω να καταλήξω; Πριν αποκτήσουν ευθύνη Γιαννούλης και Διαμαντής, φταίει ο Στάικος αλλά και ολόκληρη η μεσοεπιθετική γραμμή του ΟΦΗ που σε μια φάση τρανζίσιον βλέπουμε τις αποστάσεις να είναι τουλάχιστον 10 με 20 μέτρα.
Η αμυντική λειτουργία μιας ομάδας είναι ευθύνη όλων, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, είναι η πραγματικότητα. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να χρεώνονται τα πάντα οι στόπερ ή τα μπακ όταν υπάρχουν ευθύνες σε όλους. Στο 2-1 του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, το κακό ξεκινάει από τον Μεγιάδο που χάνει την μπάλα έξω από την περιοχή του Βάτερμαν, στην συνέχεια ο Σάκχοφ βρίσκεται απέναντι στον Στάρτζεον που παίζει άμυνα με τα μάτια και ο Ουκρανός σκοράρει. Ευθύνη των στόπερ δεν υπάρχει εδώ αλλά στην φάση εμπλέκονται το αμυντικό σου χαφ και το εξτρέμ σου.
Ο ΟΦΗ ορθώς ξεκίνησε τον μεταγραφικό σχεδιασμό του από την άμυνα με την απόκτηση δύο στόπερ (μιλάω χρονικά) – Βούρου, Σελίμοβιτς, και ενός μπακ (Ουές). Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον ΟΦΗ ότι ατομικά πήρε μέτριους ή κακούς παίκτες. Ήδη ο Ουές έχει αποδειχθεί λίρα εκατό, ο Βούρος όσο έπαιξε ήταν από τους διακριθέντες και εγώ δεν προτίθεμαι να κάψω τον Σελίμοβιτς όπως πέφτει το ανάθεμα γιατί πρόκειται για ένα παιδί με προοπτική, που του λείπει η εμπειρία και η ψυχραιμία να διαχειριστεί τον δυναμισμό του και επειδή εγώ δεν θέλω να είμαι μετά Χριστόν προφήτης όπως το κάνουν οι περισσότεροι, θα υπενθυμίσω πως μέχρι και το ματς της Τρίπολης (όπου δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη) ήταν από τους παίκτες που ξεχώριζαν με την παρουσία τους. Εάν ο Σίμος θέλει να βελτιωθεί η αμυντική γραμμή του ΟΦΗ, οι πρώτοι που πρέπει να το αντιληφθούν είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.
Το θέμα δεν είναι ούτε ποιοτικό, ούτε ποσοτικό αλλά… εγκεφαλικό. Αν δεν το καταλάβουν οι ίδιοι οι παίκτες πάνω από όλα τότε το κοντέρ θα συνεχίσει να γράφει και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.
Όταν αλλάζεις συνέχεια πρόσωπα στην ενδεκάδα αυτό γίνεται…ιδικά ο τερματοφύλακας και η άμυνα πρέπει να είναι ένας βασικός κορμός…. δυστυχώς φέτος οι τραυματισμοί μας κατέστρεψαν… βέβαια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που πρέπει να βελτιώθουν…φέτος η χρονιά από στόχους πλιν κύπελλου – ακομα τουλάχιστον- είναι χαμένη σε στόχους , μοναδικος στόχος η ενσωμάτωση νεαρών παικτών στην ομάδα και η απόκτηση εμπειρίας..
Συμφωνώ Γιώργο, το είχα γράψει και πριν από λίγες ημέρες. Όταν αλλάζεις κεντρικό αμυντικό δίδυμο κάθε λίγο και λιγάκι, συνοχή δεν θα βρεις ποτέ.
Σίγουρα φταίει εν μέρει κ η συνεχής αλλαγή προσώπων. Με τόσους τραυματισμούς λογικό. Οι τραυματισμοί θα έπρεπε να προβληματίσουν. Δυστυχώς δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Θα πάνε χαμένα πολλά λεφτά από αυτή την ιστορία. Μόλις είδα άρθρο “έσπασε τα κοντέρ ο Σολις και μπήκε στην προπόνηση”, το οποίο σημαίνει ότι ενώ ο Σολις έπρεπε να μείνει κ άλλο εκτός, είπε ότι δεν πονάει/είναι μια χαρά/δε νιώθει πλέον ενοχλήσεις κτλ και μπήκε νωρίτερα στην κανονική προπόνηση. Τώρα, αν ο Σολις στο επόμενο χρονικό διάστημα τραυματιστεί, πολύ πιθανό ο νέος τραυματισμός να σχετίζεται κάπως με τον προηγούμενο. Με κάτι στο οποίο δεν έδωσαν όσο χρόνο χρειάζεται για να “δέσει” όπως έπρεπε. Φταίει λοιπόν αυτός που του επέτρεψε να επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς νωρίτερα. Υπάρχει λόγος που σου λένε όταν έχεις διάστρεμμα(στραμπουληγμα) πχ για 10 μέρες μην το πατήσεις – κ ας μην πονάς καθόλου την 5η μέρα, μην παίξεις. Τα έψαξε κανείς αυτά; Γυμναστές φυσιοθεραπευτές, γιατροί, κάπου δε γίνεται σωστή δουλειά. Πώς θα σταματήσουμε πια να μοιάζουμε με νοσοκομείο;;
Επαναλαμβάνω Χάρη για πολλοστή φορά πως ο ένας τραυματισμός του (Οκτώβρη) με τον δεύτερο (Νοέμβρης) είναι άσχετοι μεταξύ τους, είναι διαφορετιά πόδια και επίσης τον Οκτώβρη τραυματίστηκε από αντίπαλο και δεν ήταν μυικός.
Δε μιλάω για το συγκεκριμένο παίχτη Μάνο, τυχαια το είπα με αφορμή το ότι επέστρεψε νωρίτερα. Επίσης(FYI που λένε κ στην Αμερική 🙂 ) μπορεί να σχετίζεται μία κάκωση, έστω απλή, πχ ένα διάστρεμμα πάλι, με άλλου είδους βλάβη σε άλλο σημείο, έστω κ σε άλλο πόδι. Όταν έχεις “στραμπουληξει” τον δεξιό “αστράγαλο” κ επιστρέψεις νωρίς, όταν βγάλεις φουλ πρόγραμμα, πολύ πιθανό αυτό να συμβεί χάρη στο άλλο σου πόδι, το αριστερό, αυτό θα πάρει παραπάνω βάρος κ θα τη βγάλεις. Με την έξτρα επιβάρυνση αυτή μπορούν να γίνουν πολλά πχ θλάσεις, κακώσεις κόπωσης διαφόρων ειδών κτλ. Δε θυμάμαι ακριβώς τι κ τι είχε ο σολις την 1η κ τη 2η φορά. Δε θυμόμουνα καν ότι τραυματίστηκε κ τον προηγούμενο μήνα. Κ δεν έχει σχέση αν το 1ο ήταν χτύπημα. Δε θα είχε σίγουρα αν το 2ο ήταν χτύπημα. Μην βάζεις το χέρι σου στη φωτιά όμως για το ότι δε συνδέονται. Ίσως δεν είναι απλό να αποδείξεις και τέτοιο, δεν είναι αυτό όμως το θέμα, είναι να δούνε σε ποιο επίπεδο χάνει η τριάδα γυμναστές φυσικοθεραπευτές γιατροί κ να διορθώσουν ότι χρειάζεται, να γίνεται σωστά η δουλειά, ΜΟΝΟ αν δουλέψουνε κ τα 3 αυτά κομμάτια σωστά θα ξεφύγουμε από αυτό το κακό. Δεν τα λέω τυχαια τα παραπάνω, είναι το αντικείμενο μου. Το οποίο κακό συν τοις άλλοις θα στοιχήσει αναδρομικά πάρα πολλά. Ο Σοουζα πχ. Πόση από την αρχική αξία του όταν ήρθε πιστεύεις ότι θα καταφέρει κάποτε να ξαναπιάσει; Μακάρι το παιδί να φτάσει κ ψηλότερα, του το εύχομαι, ιατρικά σκεπτόμενος, δεν το πιστεύω.
Φαίνεται χαμένη η χρονιά αλλά αν το κοιτάξουμε θα δούμε ότι όλες οι ομάδες που θα παλέψουν για την 5η και 6η θέση είναι τόσο ασταθής που σίγουρα δεν μας έχει βγάλει ακόμα εκτός.. Πιστεύω ότι όλος ο προσανατολισμός της ομάδας τον τελευταίο ένα χρόνο ήταν πως να δημιουργήσει ποδόσφαιρο και δεν έχει δώσει καθόλου βάση ακόμα στο πως να το σταματήσει όταν η ίδια πρέπει να αμυνθεί.. Θελει πολύ δουλειά σε αυτόν τον τομέα και ήδη έχει αργήσει..
Σίγουρα Μάνο δεν φταίνε μόνο οι αμυντικοί. Αμυντικά η ομάδα δεν δουλεύει καλά και αυτό ξεκινάει από το ότι δεν αμύνονται όλοι. Ναμπί όσο έπαιξε και Στάρτζεον αμύνονται με τα μάτια. Απόρροια αυτού το πρώτο γκόλ του Απόλλωνα. Ο φατιόν έκανε περίπατο γιατί ο Στάρτζεον έβοσκε. Δεν είναι το μυαλό μας στην άμυνα. Στο γκολ των Ιωαννίνων ο Ελευθεριάδης με μια ελαφριά προσποίηση άφησε τον Ουές 2 μέτρα μακριά. Οι αμυντικοί μας δεν τρώνε σίδερα και τα αμυντικά χαφ είναι ντεφορμέ. Για τον Σελίμοβιτς έχεις δίκιο ότι έχει προσόντα και προοπτικές αλλά κάνει άστεία πέναλτυ και έχει κάνει λάθη ασυγχώρητα όπως στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει δοθεί μεγάλη έμφαση των προπονητών μας στην αμυντική λειτουργία και τρώμε “φαβες” όπως λέγαμε παλιότερα.
Μάνο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλη η ομάδα αμύνεται και όλη επιτίθεται. Ο Μαρτινς δεν είναι ηλίθιος, πού αφήνει έξω τον Φορτουνη, δεν υπάρχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο Τσιαρτες και Φραντζεσκοι, το ποδόσφαιρο σήμερα θέλει “σκυλους”.Αυτό πρέπει να το καταλάβει πρωτα ο Σίμος και μετά να το μεταφέρει , με κάθε τρόπο, στους παίκτες τους. Λέμε συνεχώς για τον Κοροβέση, οτι είναι μαύρη τρύπα στην άμυνα του ΟΦΗ, πόσες φορές έχεις δει τον Σταρτζεον να γυρίζει να μαρκάρει? Ουτε για πλάκα! Και πάσει θυσία τον Γενάρη ενας αμυντικός χαφ και ενας φορ-killer, τίποτα άλλο….
ρε παιδια…τον σταρτζον το φουκαρα, για αμυντικο τον πηραμε και του καταλογιζετε ευθυνες οτι μαρκαρει με τα ματια ? για επιθετικο τον πηραμε τον ανθρωπο κι εχει δειξει καλα στοιχεια…σ αυτον θα ριξουμε τις ευθυνες η στους μετριους αμυντικους που εχουμε και στο προπονητικο στησιμο της ομαδας? τον ναμπι για αμυντικο τον πηραμε επισης? τον νειρα? ο ναμπι ηταν αυτος που μας γλυτωσε απ τη β εθνικη και θα του ζητησω ευθυνες? ο νειρα εχει παρει ματς μονος του και θα του ζητησω ευθυνες? ας μην ψαχνουμε λοιπον ευθυνες εκει που δεν υπαρχουν…ενα πραγμα φταιει για την κακη αμυντικη λειτουργια…η πληρης ατιμωρησια των λαθων των παικτων απο τον προπονητη και των λαθων του προπονητη απ τη διοικηση και αν συνεχισουμε ετσι , η ομαδα θα πηγαινει αναλογα με το αν ειναι η τυχερη της μερα η οχι….οσο κλεινουμε τα ματια στα προφανη, θα ψαχνουμε σε λαθος σημεια..δεν θελω να επεκταθω παλι για τις ευθυνες του σιμου, ας τον διορισουν με φεκ μονιμο , θα πω απλα οτι η ομαδα δεν ειναι πια φρεσκια.
Δυστυχώς φίλε μου το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν έχει επιθετικούς και αμυντικούς. Όλοι επιτίθενται και όλοι αμύνονται. Όταν ο αντίπαλος κατεβαίνει και στην επίθεση του συμμετέχουν 7-8 παίκτες κάτσε εσυ με ένα αμυντικό χάφ και 4 αμυντικούς να τους παλέψεις. Η Λίβερπουλ πέρυσι πήρε πρωτάθλημα από τα πλαγιά μπακ γιατί όταν έβγαινε μπροστά κατέβαινε με 2 επιθετικούς 3 κεντρώους και 2 πλάγιους και είχε μόνιμα υπεραριθμια.
Σωστά τα λες, αλλά. Το κατέβασμα 7-8 παικτών στην επίθεση, μόνο ομάδες κλάσης της Λίβερπουλ το κάνουν κι όχι ο Απόλλων κι η Λαμία.. Ο Απόλλωνας έβαλε το δεύτερο, με 2 παίκτες όλους κι όλους στην επιθεση