Τεχνικοί διευθυντές που αλλάζουν ανά εξάμηνο, προπονητές που είναι αναλώσιμοι και τελικά πρότζεκτ από πρότζεκτ διαφέρουν σαν την μύγα μες στο γάλα. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.
Τι παρακολουθήσαμε αυτήν την εβδομάδα; Με λίγα λόγια: Την παταγώδη αποτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είναι απόρροια της λειτουργίας των ελληνικών club. Οι λεγόμενοι “μεγάλοι” που όλο θέλουν να αναλώνονται σε εσωτερικές κόντρες και που κορδώνονται ανάλογα και με τον όμιλο media που τους στηρίζουν, όταν περνούν τα ελληνικά σύνορα παθαίνουν ναυτία. Το ποδόσφαιρο, όπως έχω γράψει και έχω πει τόσες φορές, δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά αντιθέτως είναι ένα απλό άθλημα που όταν γίνονται τα απλά, τότε σε επιβραβεύει. Ο ΟΦΗ πέρυσι έκανε τα απλά, δημιούργησε μια ομάδα που είχε σταθερές, είχε μια σειρά στην λειτουργία της αλλά κυρίως δεν άλλαξε τίποτα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς σε ότι έχει να κάνει με την φιλοσοφία που τον διέπει. Ασφαλώς και όταν κάτι ξεκινάει από το μηδέν, θα υπάρχουν οι κακές και μαύρες βραδιές.
Και ευτυχώς για τον ίδιο τον ΟΦΗ, αυτές δεν έλειψαν αλλά αντιθέτως υπήρξαν ξεκάθαρες και με στόμφο μάλιστα.
Γράφω πως ευτυχώς υπήρξαν για τον ΟΦΗ μαύρες και κακές βραδιές γιατί όταν ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός έχει μάθει να έχει υπομονή στο έργο της, να λειτουργεί με υπομονετικότητα για το αύριο του τότε αυτός ο οργανισμός δεν πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ κλυδωνισμούς. Το εσωτερικό της δεν πρόκειται ποτέ να κλυδωνιστεί από αποτελέσματα, ο πρόεδρος-ιδιοκτήτης δεν θα ζητήσει το κεφάλι του προπονητή, παίκτες δεν θα φύγουν μετά από μια και δύο ήττες και πάει λέγοντας. Για τον ποδοσφαιρικό οργανισμό του ΟΦΗ, οι κακές βραδιές και οι αποτυχίες του κάνουν καλό γιατί του δείχνουν τα λάθη του που θα τα διορθώσει και θα επιχειρήσει να τα λύσει χωρίς παροξυσμό και βιαστικές αποφάσεις.
Την ίδια ώρα δείτε απλά τι συμβαίνει στους υπόλοιπους. Τα ποδοσφαιρικά πρότζεκτ, μάθαμε τώρα την λέξη και την λέμε συνέχεια, στήνονται με μοναδικό γνώμονα το άμεσο κέρδος και τίποτα άλλο. Μόλις έρθει η πρώτη αποτυχία, αμέσως γίνονται αλλαγές, η δουλειά του προηγούμενου πετιέται στα σκουπίδια και το ρολόι ξαναδείχνει δώδεκα.
Διαβάζω δεξιά και αριστερά από τους συναδέλφους διαφόρων ομάδων την λέξη “πρότζεκτ”, αφού απορήσω με τον εαυτό μου αν την ήξεραν πριν την πρωτοπεί ο Γιάννης Σαμαράς μετά μου έρχονται στο μυαλό όλες οι αμερικανικές ταινίες με σκηνές one night stand όπου γυναικάρες μπαίνουν στα ξενοδοχεία κάνουν την κ@βλ@ τους και το πρωί μόλις ξυπνήσουν παίρνουν τα εσώρουχα τους, την κοπανάνε και τον ερωτύλο τον ξεχνούν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη αποτυχία ξεχνούν το ένα πρότζεκτ, πηδάνε στο επόμενο και πάει λέγοντας.
Η αποτυχία των ελληνικών ομάδων, άλλων μικρή – άλλων μεγάλη, αποδεικνύει πως το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στα αποδυτήρια, τα γραφεία των διοικήσεων και ποτέ σε τρίτους. Δεν μπορεί να φταίει πάντα ο άλλος όταν με την πρώτη αφορμή φεύγει ο προπονητής, αλλάζει ο τεχνικός διευθυντής, παίκτες πάνε και έρχονται.
Γίνονται όλα σωστά στον ΟΦΗ; Σαφώς και όχι. Έχουν γίνει λάθη, θα ξαναγίνουν και μακάρι να μην σταματήσουν ποτέ να γίνονται. Γιατί ο ΟΦΗ θα βρει τον τρόπο να τα λύσει με καθαρά ποδοσφαιρικές αποφάσεις, χωρίς υστερίες και κυρίως με ποδοσφαιρικό πλάνο.
Θα βρεθεί κάποιος και θα πει ότι μια ομάδα ζει από τα αποτελέσματα. Σαφώς και ζει μέσα από τα αποτελέσματα όμως είναι μια παροδική ανάσα και τίποτα άλλο. Μια ομάδα ζει και θα ζει για χρόνια όταν έχει ένα ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο και όχι το μυαλό της σε ένα one night stand που το επόμενο πρωί θα έχει ξεχαστεί ήδη.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός του γαυρου που είναι μια σοβαρή ομάδα, στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είμαστε ανυπαρκτοι… Γενικά το ποδόσφαιρο μας έχει πέσει πολύ, φαίνεται κι απ την εθνική ομάδα, που έχει φτάσει να συναγωνιζεται Μολδαβίας και Γεωργίες… Δεν υπάρχουν παίκτες αξίας Έλληνες και ξένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα
ακόμα και οι παίκτες της εθνικής που παίζουν στην Ευρώπη, είναι μέτρων δυνατοτήτων οι πιο πολλοί.. Ήδη στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ πάμε για 20η θέση… Τι φταίει γι αυτόν τον κατήφορο, πολλά μάλλον, με πρώτο την έλλειψη χρημάτων που θα έκαναν το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικο και ελκυστικό… Στο φινάλε τι αξία έχει να πανηγυρίζεις τίτλους εδώ και στην Ευρώπη να τρως χαστούκια από κάτι παντελώς άγνωστες ομάδες η Β διαλογής…
Για τις μεγάλες ομάδες – ΠΡΕΣΒΕΙΡΕΣ του ελληνικού ποδοσφαίρου (το Big Four να το πούμε και ευρωπαϊκά) φταίνε η ατυχία, η διαιτησία, τα κουραστικά ταξίδια η ανετοιμότητα και το κυριότερο… οι άτυχες κληρώσεις με τους ισχυρότερους του γκρουπ των ανίσχυρων… ομάδες άγνωστες μεν, ανερχόμενες δυνάμεις δε… (το ότι στην επόμενη φάση μετά την πρόκριση επί των ομάδων μας συνήθως φεύγει τεσσάρα, εντάξει, ανερχόμενες είπαμε όχι ακόμα φτασμένες…)…. Κάτι κακοήθειες του τύπου “όλη τους η προσπάθεια είναι να μπούνε στους ομίλους, να παντελονιάσουν τα 7.000.000 (που αν αποκλειστούν οι υπόλοιποι μπορεί να φτάσουν τα 20) και μετά ςτρχδ τους” μην τις ακούς… είπαμε, κακοήθειες και χυδαιότητες κομπλεξικών…. Άλλωστε γνωστό ότι τους ενδιαφέρει μόνο το καλό και η εξέλιξη του ποδοσφαίρου και η ικανοποίηση των αγνών φιλάθλων όλων των ομάδων… Και τους χρωστάμε και χάρη εμεις οι ομαδούλες (τύπου ΟΦΗ, Άρη, Αστέρα, Λάρισας, Ατρόμητου) που από τους δικούς τους βαθμούς το παίζαμε ψευτοευρωπαίοι (αλλά ευτυχώς φέτος αυτό τελείωσε, μόνο οι δυνατοί και οι άξιοι πλέον)
Όλο αυτό το άρθρο γράφτηκε για να μας πει ότι ο Σήμος δεν το κουνάει από’παε ; !!! Ωραία του χρόνου που θα ξενερώσει με το χάλι της Β΄ εθνικής θα παραιτηθεί από μόνος του.