Η μεταγραφή του Φροίξου Γρίβα θα ήταν, στα 90s, ένα τυπικό χτύπημα του ΟΦΗ και του Ευγένιου Γκέραρντ. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.
Ομολογώ πως για τον 20χρονο επιθετικό δεν γνώριζα τίποτα πριν αποκαλυφθεί το όνομα του στο Gentikoule. Στο ψάξιμο ανακάλυψα στοιχεία του όμως το θέμα μας δεν είναι το όνομα του Φροίξου Γρίβα. Το θέμα είναι άλλο. Πως ο ΟΦΗ επιστρέφει στην εποχή του “Ολλανδού”, τότε που όργωνε την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για να φέρει στο Ηράκλειο ταλέντα από χώρα και όχι μόνο.
Ο Γιάννης Σαμαράς, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την θαυματουργή γενιά της πιτσιρικαρίας του Παναθηναϊκού, γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει και πως να φέρει στο Ηράκλειο ταλέντα από ολόκληρη την Ελλάδα.
Ξαναλέω πως το θέμα για τον ΟΦΗ δεν είναι ο Γρίβας και ο κάθε Γρίβας. Μπορεί το παιδί όντως να είναι ένα σπουδαίο ταλέντο που δουλεύοντας στον ΟΦΗ με τις κατάλληλες συνθήκες να κάνει και καριέρα. Μπορεί και να μην είναι, αλλά αυτό θα το δούμε στο μέλλον.
Ο ΟΦΗ με τον “Ολλανδό” στο τιμόνι του συγκέντρωσε δεκάδες ταλέντα από όλη την Ελλάδα, έφερε παίκτες στο Ηράκλειο που την μια εβδομάδα έπαιζαν στο τοπικό Σερρών και την επόμενη στην Α’ Εθνική (Ιορδανίδης).
Θυμηθείτε πόσους και πόσους παίκτες ανακάλυψε ο Γκέραρντ στα 90s που νωρίτερα δεν τους γνώριζε κανένας. Από τον Πουρσανίδη που ήρθε από το ταπεινό Χαϊδάρι, τον Κωνσταντινίδη από τον Πιερικό, τον Σταυρακάκη που έπαιζε στον Ανθεστίωνα και μέσα σε 2-3 χρόνια αναδείχθηκε σε βασικό δεξί μπακ του ΟΦΗ και άλλοι πολλοί.
Σημασία έχει ο τρόπος προσέγγισης αλλά ΚΥΡΙΩΣ το γεγονός ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές βλέπουν ξανά τον ΟΦΗ ως έναν ασφαλή και σίγουρο προορισμό για την καριέρα τους. Το αν θα κάνει κάποιος καριέρα είναι κάτι υποκειμενικό, κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από την ομάδα που πηγαίνει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής αλλά και από την δουλειά που θα ρίξει μέσα στο γήπεδο.
Το ζητούμενο είναι πως ο ΟΦΗ καταφέρνει ξανά να παίρνει νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πως με την έλευση τους στο Ηράκλειο έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν και να αποκτήσουν την ευκαιρία να γίνουν παίκτες πρώτης γραμμής.
Στο τρανσφερμαρκτ τον αναφερει μόνο ως μεσοεπιθετικό (10άρι)
Αυτος ειναι και ο σκοπος της δοιηκησης για αυτο ανελαβαν την ομαδα και ουσιαστικα την εσωσαν απο την καταστροφη..Γιατι Γ’ παιζω με τα χωρια ξεχρεωνω και αναβενω δεν εχει αλλο..Ασε που και να ειχε το δοκιμασαμε και τα ειδαμε τα αποτελεσματα…Γεματες ακαδημιες απο νεαρους ποδοσφαιριστες και σιγορα πολλοι θα βγουνε πολλοι οχι…Ειμαστε στην αρχη η ειδηση Μανο θα ειναι οταν αρχιζουμε και περνουμε 14-15-16 χρονων ποδοσφαιριστες….Ελληνες αλλα γιατι οχι και ξενους…20-30 + τον χρονο
ΥΓ Στο θεμα διαμαντακι ας μη λεμε και πολλες κουβεντες δεν τον ειδαμε ακομα..αλλα και να τον βλεπαμε εχουμε χορταση απο αιωνια ταλεντα στην Ελλαδα..Μικρο καλαθακι λοιπον..
Ναι, βεβαίως έχεις δίκιο. Το γράφω αυτό.
Αγαπητέ Μάνο,
Υπενθυμίζω : Νίκος Νιόπλιας
Από τη Γαλατινή Κοζάνης, στα 17 του, τον πήρε ο Ευγένιος στον ΟΦΗ και τον βοήθησε να γίνει ένας από τους πληρέστερους μέσους που έχουμε δει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.