Ο ΟΦΗ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη σε αγωνιστικό επίπεδο και μπορεί η αλλαγή σχηματισμού να προκάλεσε έκπληξη αλλά σε όσους είναι εντός ομάδας, δείχνει τον δρόμο της ομάδας για τη νέα χρονιά. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.
Το 5-4-1 του Γιώργου Σίμου στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ανέδειξαν κάτι διαφορετικό από ότι είχαμε δει φέτος καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί το 5-4-1 σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται κάτι αμυντικό όμως όπως φάνηκε στην πράξη, τόσο στο παιχνίδι του Φαλήρου, όσο και σε εκείνο με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ πως με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να “πνίξει” τον αντίπαλο του.
Στο παιχνίδι του Σαββάτου ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός γιατί προηγείται μόλις στο 5′ και ενώ όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, περιμέναμε πως θα “στράβωνε” τελικά ο ΟΦΗ έδειξε μια επιθετικότητα από εκείνες που αντικρίσαμε στο πρώτο τρίμηνο με τετράμηνο της χρονιάς. Το “διαμάντι” στην μεσαία γραμμή δημιούργησε την υπεραρυθμία απέναντι στους δύο χαφ του ΠΑΟΚ και έχοντας ως “κρυφό χαρτί” τον κεντρικό μέσο Στάικο που όταν η ομάδα ήταν σε φάση επίθεσης έβγαινε σαν εξτρέμ, ήταν μια επιλογή του Σίμου που τον έβγαλε ξεκάθαρο νικητή απέναντι στον Φερέιρα.
Ο Σίμος μετά το τέλος του αγώνα, μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε, για την διάταξη 5-4-1 απάντησε ότι υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτόν τον σχηματισμό επειδή ο ΟΦΗ ξέμεινε με έναν εξτρέμ (Βαζ) ωστόσο έχω την άποψη ότι ο 42χρονος τεχνικός το δούλευε για αρκετό καιρό στο μυαλό του. Άλλωστε όπως μας έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, στον ΟΦΗ δεν συμβαίνει τίποτα τυχαία και όλα προέρχονται από συγκεκριμένες οδηγίες και δρόμους.
Ο σχηματισμός που ακολουθεί ο ΟΦΗ στα δύο τελευταία παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά του ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη σεζόν για να το εξελίξει και να το μετατρέψει σε ένα 3-4-3. Ένα φουλ επιθετικό σχήμα, ανάλογο με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που ακολουθεί το club και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ όμορφα πράγματα.
Προσέξτε να δείτε τι είδαν τα μάτια μας το Σάββατο: Ο ΟΦΗ, στα χαρτιά πάντα, ξεκινάει με 5-4-1 και για 44 λεπτά (μέχρι την στιγμή που ο Λημνιός κάνει το πρώτο σουτ) έχει πετύχει δύο γκολ και έχει τρεις ακόμα φάσεις προς την εστία του Πασχαλάκη. Για το γκολ του “Φίγκε” τα αναλύσαμε ξανά και ξανά, δεν χρειάζεται να το κάνουμε για ακόμα μια φορά. Το συμπέρασμα είναι πως ο τρόπος που παίζει ο ΟΦΗ στα τελευταία παιχνίδια, φανερώνει τις προθέσεις του Σίμου για την επόμενη σεζόν. Η απόκτηση του Ουές δεξιά, ενός μπακ που είναι σε θέση να παίζει σε όλη την πλευρά, σύγχρονο και επιθετικογενές, η ταυτόχρονη παρουσία του Μαρινάκη – του παίκτη που τακτικά το έχω επαναλάβει δεκάδες φορές είναι ο καλύτερος που έχει στο ρόστερ του ο ΟΦΗ – αλλά και το γεγονός ότι μαζί με τον Κοροβέση που επίσης παίρνει άριστα στα δύο τελευταία παιχνίδια (με αυτόν τον σχηματισμό μετράει δύο ασίστ), δείχνει πως το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Να εξελίξει το ποδόσφαιρο που παίζει, με τις σίγουρες προσθήκες που θα γίνουν για να ανέβει το επίπεδο του ρόστερ του, και παράλληλα να παρουσιάσει κάτι που τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας πάντα τακτικά και ποδοσφαιρικά, δεν έχει παρουσιάσει καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα.
Το 3-4-3 είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρώπη και το οποίο έχει κάνει πλέον μόδα η υπέροχη Αταλάντα του Γκασπερίνι.
Αλήθεια, για δείτε την πρόοδο της Αταλάντα μέσα στην τελευταία 4ετια και κάντε μια σύγκριση με τον ΟΦΗ. Θα βρείτε ομοιότητες ή όχι;
Τα συστήματα, στη μορφή του 4-4-2, του 3-4-3 ή του 4-5-1, είναι απλά αριθμοί. Το ζήτημα είναι πως “μεταφράζονται” αυτοί οι αριθμοί μέσα στο γήπεδο. Με άλλα λόγια, το σημαντικό είναι ο ρόλος που κάθε παίκτης έχει μέσα σε ένα σύστημα. Π.χ. σε ένα 3-4-3, οι ακραίοι μπακ, ανάλογα με το αν έχουν αμυντικογενείς ή επιθετικογενείς αρμοδιότητες, μπορούν να “μεταφράσουν” το σύστημα σε 5-2-3 ή σε 3-2-5, αντίστοιχα. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές μέσα σε κάθε σύστημα. Το θέμα είναι, λοιπόν, αφενός ο ρόλος του κάθε παίκτη και αφετέρου το κατά πόσο μπορεί ο κάθε παίκτης να προσαρμοστεί σε αυτόν (τον ρόλο).
Κατά τ’ άλλα, θεωρώ ότι ο Σίμος θα ακολουθήσει την “πεπατημένη” του χρόνου, δηλαδή κάποιο σύστημα με 4 στην άμυνα και δύο “φτερά”. Και θα έχει και κάποια εναλλακτική, την οποία θα ακολουθεί σε ειδικές περιπτώσεις. Ίδωμεν…
Συμφωνώ στο πρώτο σκέλος, το γράφω και εγώ εξάλλου πως οι παίκτες είναι τα βασικά εργαλεία σε ένα σύστημα. Στο δεύτερο πιστεύω ότι θα αλλάξει.
Μανο πιστευω χρειαζετε να παρουμε τουλαχιστον 2 στοπερ επιπεδου ανάλογου με τους παιχτες που εχουμε απο τη μεση και μπροστα . Αν γινει κατι τετοιο νομιζω οτι μπορουμε να δουμε με 3-4-3 τρομερη μπαλα και περισσοτερη ηρεμια.