Λούις Πάλμα: «Η χαρά μου βρίσκεται στην περηφάνια των γονιών μου»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Λούις Πάλμα δεν είναι πια το… άγνωστο παιδί από την Ονδούρα αλλά ο επιθετικός των εννιά γκολ και μίλησε ξεκινώντας από τα χρόνια που περιπλανιόταν μαζί με τον πατέρα του στους δρόμους της Λα Σέιμπα αλλά και την αποδοχή που πλέον απολαμβάνει στον Άρη.

Αν φημίζεται για κάτι η Ονδούρα είναι για την παραγωγή και εξαγωγή μπανάνας. Το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Στα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού με τη μετατροπή των ακτών σε μαγευτικούς (τουριστικούς) παραδείσους. Τίποτε από τα δύο δεν άλλαξε τη «σφραγίδα» της χώρας της Κεντρικής Αμερικής καθώς παραμένει μια από τις φτωχογειτονιές του κόσμου, εκεί όπου το μεροκάματο βγαίνει με κόπο και η πολυτέλεια του κόσμου είναι ίσαμε με τη φτώχεια της Ευρώπης.

Ο Λούις Πάλμα μεγάλωσε στη Λα Σέιμπα. Tο δικό του life story δεν περιλαμβάνει συναντήσεις με σπουδαίους και τρανούς αλλά με ανθρώπους της βιοπάλης σαν αυτούς που συναντούσε καθημερινά με τον πατέρα του στη γυροβολιά για τα προς το ζην. Εκεί στις λαϊκές της παραθαλάσσιας περιοχής στην περιφέρεια της Ατλαντίδας. Όχι της Χαμένης, αλλά μίας εκ των πιο γνωστών περιοχών στην Ονδούρα.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τις καταβολές του. Τα πρωινά εγερτήρια, την εκφόρτωση των προϊόντων και τις ώρες μπροστά από έναν πάγκο. «Νιώθω μεγάλη περηφάνια γι’ αυτό που έκανα μικρός, βοηθώντας δηλαδή τον πατέρα μου στη δουλειά του. Για μένα, ήταν τρομερά διδακτικά χρόνια», είπε στο Gazzetta.

Αυτός ο δρόμος του δίδαξε τις δυσκολίες της ζωής. Ο πατέρας του συνήθιζε να του λέει ότι τίποτε δεν θα του χαριστεί. Σήμερα, όλη η οικογένεια καμαρώνει. «Μεγαλύτερη αξία έχει η περηφάνια που νιώθουν οι γονείς μου γι’ αυτά που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής. Οι γονείς συνηθίζουν να προχωρούν σε θυσίες για να δουν τα παιδιά τους να προοδεύουν. Αυτό έκαναν και οι δικοί μου. Θέλω να πετύχω όσα περισσότερα μπορώ και γι’ αυτούς. Νιώθω την περηφάνια που νιώθουν για μένα».

Η πρώτη αξιολόγηση οδήγησε σε δύο συμπεράσματα. Ικανότητα στα χτυπήματα και αδυναμία ανταπόκρισης στο τακτικό κομμάτι. Στην Ονδούρα δεν παίζουν ποδόσφαιρο αλάνας αλλά και η τακτική δεν έχει κυρίαρχο ρόλο. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό. Πολλές φορές οι περιορισμοί σκοτώνουν τη φαντασία. Αφαιρούν το δικαίωμα από έναν ποδοσφαιριστή στο να δοκιμάσει τον εαυτό του.

«Πράγματι, στις πρώτες εβδομάδες, η προσαρμογή μου στην ομάδα ήταν δύσκολη. Ξεκινώντας από τον ρυθμό των αγώνων, το τακτικό κομμάτι αλλά και τη δύναμη που οφείλεις να έχεις για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Ωστόσο, σε λίγους μήνες άρχισα να προσαρμόζομαι κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Τώρα μπορώ να πω ότι γνωρίζω λίγα περισσότερα για το Πρωτάθλημα και του επιπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη».

Ο 22χρονος έχει ένα καλό κι ένα κακό. Νιώθοντας αυτοπεποίθηση δεν θα «κουράσει» την μπάλα αλλά θα τη σουτάρει κατευθείαν. Το κακό είναι ότι έχοντας το σουτ στη βάση του μυαλού του, κάποιες φορές δεν βλέπει την πάσα. Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό, έχει διορθώσει αυτή την αδυναμία του, μέσα από την εμπειρία που αποκτά. Πλέον εξάλλου δεν έχει τον ρόλο της υποστηρικτικής λύσης αλλά είναι εκ των πρωταγωνιστών του Άρη.

Στην πραγματικότητα το κέρδισε με τα εννιά γκολ και έξι ασίστ που έχει φέτος, έχοντας σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα, στον αγώνα με τη Λαμία, εισέβαλε στη στενή συνομοταξία των παικτών του Άρη που πέτυχαν χατ τρικ. Μόλις το 5ο στον 21ο αιώνα για τους «κίτρινους».

Λίγες ημέρες μετά, αφού σκόραρε στα Γιάννινα απέναντι στον ΠΑΣ, προσπάθησε να αντιγράψει (στον πανηγυρισμό του) το είδωλό του. Δεν έκρυψε ποτέ ότι μια αφίσα του CR7 κοσμούσε το δωμάτιό του.

«Πράγματι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν το είδωλό μου. Πάντα το όνειρό μου ήταν να παίξω ποδόσφαιρο γιατί αυτό με κάνει ευτυχισμένο, στην πορεία διαπίστωσα ότι είναι ένας δρόμος στήριξης μου στη ζωή. Τώρα δουλεύω για να προχωρήσω όσο πιο μακριά γίνεται, να ζήσω το όνειρό μου σε κάθε έκφανσή του. Δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια, ούτε θα μπω σε διαδικασία πρόβλεψης του μέλλοντος. Ο Θεός ξέρει. Νιώθω ότι μπορώ να ζήσω μια μακρά ποδοσφαιρική καριέρα», είπε.

Ο Άρης απέκτησε τον Πάλμα από την Ντεπορτίβο Βίντα έναντι 200.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι είναι τα λεφτά για τα οποία δεν θα… κλάψει ποτέ ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Θόδωρος Καρυπίδης, γιατί ήδη η αξία του 22χρονου ήδη έχει πολλαπλασιαστεί. Κατά το transfermarkt αυτή ανέρχεται σήμερα στα 900.000 ευρώ, αλλά η πραγματική αξία διαμορφώνεται πάντα από το ύψος των προτάσεων που κατατίθενται.

Το καλοκαίρι ομάδα του MLS (σ. σ. Χιούστον) πρόσφερε περί των 2.5 εκατ. ευρώ στον Άρη για την αγορά του. Ο Άρης την αρνήθηκε. Στους τελευταίους μήνες εκδήλωσαν ενδιαφέρον ομάδες από Ρωσία, Ουκρανία κι άλλες χώρες, αλλά οι «κίτρινοι» τον έχουν κοστολογήσει πολλά περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στις προτάσεις.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ήρεμος. «Θέλω να μείνω συγκεντρωμένος στην ομάδα που ανήκω. Προφανώς με κάνει χαρούμενο το γεγονός ότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μένα. Αποδεικνύει ότι κάτι καλό κάνω και παράλληλα μου αυξάνει το κίνητρο για να συνεχίσω την καθημερινή δουλειά μου. Η συγκέντρωσή μου παραμένει στη δουλειά που πρέπει να κάνω και στη βελτίωση», είπε ο ίδιος. Γνωρίζει ότι το όνομά του βρίσκεται στο μεταγραφικό πλάνο αρκετών ομάδων, προφανώς υποψιάζεται ότι αυτές θα αυξηθούν αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Δείχνει να μη βιάζεται. Απολαμβάνει αυτό που ζει. Στοιχειοθετεί εξάλλου το success story της χρονιάς.

«Θέλω τίτλο αλλά και να είμαι καλός συμπαίκτης»

«Η αλήθεια είναι ότι επίκεντρο της προσπάθειας μου πάντα είναι η ομάδα. Είναι τρομερά ευχάριστο για μένα που σε τόσο μικρό διάστημα κατάφερα να φέρω χαρά στο κλαμπ κι ελπίζω να συνεχίσω στο ίδιο μονοπάτι.

Νιώθω αυτοπεποίθηση στις ικανότητές μου και θα προσπαθήσω να συνεχίσω να προσφέρω στην ομάδα. «Θέλω να πετύχω τα πάντα, να κατακτήσω τίτλους και να συνεχίσω να προσφέρω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου. Να είμαι καλός συμπαίκτης, αλλά κι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα παραμείνει στην ιστορία του συλλόγου».

Πηγή: Gazzetta. gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook