Δέλλας: «Να διεκδικήσουμε την 5η θέση – Κλειδί η ισορροπία»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Τραϊανού Δέλλα από την Ολλανδία – Όσα είπε ο προπονητής του ΟΦΗ από το Όοστερμπεεκ για την περασμένη σεζόν, τους στόχους της φετινής αλλά και για το γεγονός ότι ο Όμιλος επενδύει -και- στα δικά του παιδιά

Ο Τραϊανός Δέλλας παραχώρησε συνέντευξη στους απεσταλμένους του τύπου στην Ολλανδία από το Όοστερμπεεκ την Παρασκευή 26 Ιουλίου, εκεί όπου ο ΟΦΗ πραγματοποίησε το βασικό στάδιο προετοιμασίας του. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο προπονητής του ΟΦΗ αναφέρθηκε στην περίοδο της έλευσής του στο Ηράκλειο αλλά και το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν. Στη συνέχεια, ο «Τράι» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους που έχει η ομάδα στη φετινή σεζόν, αλλά και στα νεαρά παιδιά του συλλόγου, τα οποία ο ΟΦΗ αποδεικνύει ότι πιστεύει και επενδύει σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΔΩ

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Τραϊανού Δέλλα…

Η έλευσή του στον ΟΦΗ πριν από τέσσερις μήνες

Τον Φεβρουάριο που ήρθα, σίγουρα βρήκα μια ομάδα καταρρακωμένη ψυχολογικά, πρώτα απ’ όλα. Γιατί οι παίκτες, ξέρετε, όταν τα παιχνίδια που δεν κερδίζεις είναι αρκετά, το βάρος συσσωρεύεται. Και αν δεν έχεις σαν προσωπικότητα, ο καθένας ξεχωριστά και σαν ομάδα, τις αντοχές να αντέξεις το βάρος, μπορεί να σε παρασύρει και να σε τραβήξει κάτω. Άρα, το πρώτο που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παικτών. Γιατί, κακά τα ψέματα, πέρσι ο ΟΦΗ είχε πάρα πολύ καλούς παίκτες. Το δεύτερο, και αυτό, βέβαια, η τόνωση της ψυχολογίας μας βοήθησε πάρα πολύ, ήταν το πρώτο παιχνίδι που κάναμε με τον Πανσερραϊκό, νομίζω. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο για μένα ήταν και αυτό που θεωρώ, σε συζητήσεις που είχα μέσα από την ομάδα, ότι δεν υπήρχε μια ισορροπία στο παιχνίδι μας.

Δηλαδή, αυτό ήθελα να βελτιώσουμε και πολύ: να έχουμε μια ισορροπία στο πώς κάνουμε πίεση, στο πώς κάνουμε άμυνα, στο πού είμαστε, στο πού βρισκόμαστε μέσα στο γήπεδο. Και το πιο δύσκολο, το οποίο είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε μεγάλη προσοχή φέτος, και γι’ αυτό με βλέπετε ότι είμαι πολύ μετρημένος στα λόγια μου, είναι η ισορροπία στα συναισθήματά μας, σε εμάς μέσα στην ομάδα και στον κόσμο απ’ έξω. Γιατί η χρονιά είναι μεγάλη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ ισορροπημένοι συναισθηματικά, για να μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, είτε τα πράγματα είναι καλά, είτε τα πράγματα δεν είναι καλά. Αυτό αφορά περισσότερο εμάς μέσα στην ομάδα: το πώς εμείς διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις και το πώς, όταν η ομάδα είναι καλά, θα πρέπει να προσγειωνόμαστε, και όταν η ομάδα, σε εισαγωγικά, δεν είναι καλά, πώς θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην επιφάνεια και να φανούμε.

«Δεν με απασχολεί τι συνέβη την περσινή χρονιά – Ξεκινάμε πάντα από το 0»

Κοίταξε, την πίεση δεν πρέπει να την βάζει κανείς άλλος, πρέπει να την βάζεις μόνος σου στον εαυτό σου. Άρα, εγώ από μόνος μου έχω ζητήσει από τους παίκτες μου, έχουμε καθορίσει τους στόχους, που είναι να είμαστε εκεί και να διεκδικήσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Από εκεί και πέρα όμως, το ποδόσφαιρο μου έχει μάθει ότι δεν έχει σημασία τι έκανες χθες, αλλά τι θα κάνεις σήμερα. Άρα, με την ίδια λογική ξεκινάμε και φέτος. Η περσινή χρονιά ήταν περσινή χρονιά, τελείωσε. Ξεκινάμε πάντα από το 0. Όπως και μετά από μια νίκη, θα πρέπει να έχουμε ισορροπία. Αυτή που σας έλεγα: τελείωσε η νίκη, πάμε για το επόμενο. Εάν τελείωσε το παιχνίδι που χάσαμε, πάμε στο επόμενο.

Έτσι πρέπει να είμαστε και μέσα στην ομάδα. Άρα λοιπόν, δεν με απασχολεί τι συνέβη την περσινή χρονιά. Η φετινή χρονιά και να γυρίσω λίγο πίσω στην προηγούμενη ερώτηση, ο λόγος που ήθελα να κρατήσουμε τον κορμό ήταν για να μην πάμε σε πάρα πολλές αλλαγές και να αρχίσουμε, σε εισαγωγικά, πάλι από το 0, ξαναχτίζοντας την ομάδα. Δυστυχώς, δεν έγινε. Άρα θα πάμε σε αυτή τη λογική. Αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συμβεί, να βρεθεί αυτή η χημεία. Έχουμε όμως αυτό το διάστημα που είμαστε μαζί, νομίζω ότι έχουμε βάλει τις βάσεις, ώστε οι καινούργιες προσθήκες που θα έρθουν, και αυτό είναι η δική μας δουλειά και του οργανισμού, να μπορούν να μπουν γρήγορα και να προσαρμοστούν σε αυτό που θέλουμε, ούτως ώστε να δέσουν πιο γρήγορα. Έχει να κάνει περισσότερο με το δέσιμο της ομάδας και ήθελα αυτούς τους παίκτες που, δυστυχώς, για κάποιους λόγους αποχώρησαν από την ομάδα. Αλλά αυτό δεν λέει και κάτι. Χτίζουμε μια καινούργια ομάδα, έχουμε μια καλή βάση, έχουμε δουλέψει καλά και εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος για τη νέα χρονιά.

Το μήνυμα του ενόψει της νέας χρονιάς

Εγώ, με όσους έχω συνεργαστεί ή όσοι με ξέρουν, είμαι ένας άνθρωπος που δεν περιμένω από κάποιον κάτι. Προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου, μέσα από το χαρακτήρα μου, να χτίσω γύρω μου ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα αισθάνονται άνετα. Όταν αυτό το περιβάλλον ήδη προϋπάρχει, νομίζω ότι είναι πιο εύκολο για τον κάθε προπονητή. Και όταν λέω προϋπάρχει, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παίξει ποδόσφαιρο, σε εισαγωγικά, μιλάμε την ίδια γλώσσα, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Το επίπεδο επικοινωνίας είναι υψηλότατο. Κάτι που ο κόσμος, και νομίζω το έχω ξαναπεί, αν δεν το γνωρίζετε, είναι ότι ο ΟΦΗ μεγαλώνει πάρα πολύ στα γύρω γύρω, που δεν φαίνονται, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Πίστεψέ με, για τον σύλλογο και το πώς μπορεί να προσελκύσει στο μέλλον παίκτες, προπονητές, καλύτερους, παιδιά για τις ακαδημίες του από άλλες πόλεις και από άλλες περιοχές, που δυστυχώς, όπως είπα, δεν φαίνονται. Αλλά θεωρώ ότι έχουν μπει οι σπόροι ή μπαίνουν οι σπόροι, τουλάχιστον, που ο καρπός θα φανεί σε κάποια χρόνια από τώρα. Πολλά πράγματα γίνονται και δεν φαίνονται, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά για μια ομάδα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε τη στήριξη μιας ολόκληρης πόλης, ενός ολόκληρου νησιού, και αυτή η στήριξη θα πρέπει να είναι είτε είναι ο Δέλλας προπονητής, είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος, γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, οι ομάδες είναι ο κόσμος, ο οποίος υπήρχε και πριν από μένα και θα υπάρχει και μετά από μένα. Δεν μου δημιουργεί καμία πίεση. Έχω μάθει στη ζωή μου να βάζω πίεση στον εαυτό μου, για να γίνομαι καλύτερος, κατ’ επέκταση γύρω μου. Και θα προσπαθήσω, και προσπαθώ μάλλον, με τον τρόπο μου, με το χαρακτήρα μου και με τη συμπεριφορά μου, να κερδίσω ό,τι μου αναλογεί.

Αυτό που θέλει να έχει ο δικός του ΟΦΗ για τη νέα χρονιά

Αν θυμάστε, σας είχα πει ότι το πρώτο ζητούμενο ήταν η ισορροπία. Γιατί νομίζω ότι δεν είχαμε ισορροπία. Ένα άλλο κομμάτι είναι το pressing που λες, χωρίς να ξέρεις το υπόβαθρο μιας ομάδας, όταν πηγαίνεις, γιατί είναι δύσκολο, παιδιά, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν δεν ξέρεις τι έχει προηγηθεί, σε τι επίπεδο φυσικής κατάστασης βρίσκονται οι παίκτες. Το pressing δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει πάρα πολύ τρέξιμο και αν δεν έχεις αυτές τις πληροφορίες, και αν δεν ξέρεις τι έχει συμβεί πριν, είναι δύσκολο να το εφαρμόσεις. Αυτό, όμως, για την περσινή χρονιά, ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Νομίζω ότι ήταν στο κομμάτι της ισορροπίας. Δηλαδή, βρήκαμε γρήγορα την ισορροπία και το πώς οι παίκτες αντιλήφθηκαν τα πράγματα. Γιατί, όπως σας είπα, το υλικό ήταν πολύ καλό. Φέτος, γνωρίζοντας τον τρόπο δουλειάς που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι έχουμε βάλει μια πολύ καλή βάση στο να κάνουμε, σε κομμάτια του παιχνιδιού, αυτό που μου αρέσει.

Δηλαδή, να πιέσουμε ψηλά, να κλέψουμε μπάλες, να δημιουργήσουμε επιθετικό transition, παράλληλα, βέβαια, χωρίς να αμελούμε και το κομμάτι της άμυνας. Γιατί, κατά ψέματα, το να βάζεις δύο γκολ και να τρως τέσσερα, κάτι δεν πάει καλά. Επομένως, η ισορροπία πρέπει να υπάρχει μέσα στο παιχνίδι. Η επιλογή του pressing, σίγουρα, είναι κάτι που θα έχει να κάνει και με τον αντίπαλο, θα έχει να κάνει και με τις συνθήκες, σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες, ποιοι παίκτες απαρτίζουν την ομάδα τη δεδομένη στιγμή, και αν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό. Εδώ, ήταν όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί, όπως είπα, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή οι παίκτες να μπορέσουν, και φάνηκε νομίζω και στα παιχνίδια, ότι οι αντίπαλοί μας φαίνονταν πιο γρήγοροι από εμάς. Σίγουρα αναμενόμενο και γι’ αυτό το συζητάμε. Το θέμα είναι να μπουν στο μυαλό των παικτών τι πρέπει να κάνουν, πού πρέπει να πιέσουν, πότε πρέπει να πιέσουν. Αυτό που ζητάμε είναι να είμαστε σε κάθε φάση compact, και επιθετικά και αμυντικά.

«Η ισορροπία μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη αμυντική λειτουργία»

Σίγουρα, μετά, νομίζω ότι η ισορροπία αυτή που σας είπα, μας έδωσε και τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη αμυντική λειτουργία. Γιατί όταν οι γραμμές είναι πάρα πολύ ανοιχτές ή είναι πάρα πολύ ψηλά, οι χώροι που δημιουργούνται είναι πολύ μεγάλοι και ο αντίπαλος μπορεί να τους εκμεταλλευτεί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και φέτος. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς είμαστε τοποθετημένοι μέσα στο γήπεδο, πού είναι η μπάλα, αν ο αντίπαλος είναι κάτω από πίεση ή όχι, και πώς πρέπει να ενεργούμε σε κάθε μία από τις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού.

«Να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας στο έπακρο»

Ναι, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας στο έπακρο, γιατί ο ΟΦΗ έχει μια πολύ καυτή έδρα. Το γήπεδο είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό και, νομίζω, με συζητήσεις που είχαμε πέρυσι με τους ανθρώπους της ομάδας, αντιλήφθηκα ότι πέρυσι η έδρα ήταν κάτι που πονούσε την ομάδα. Άρα, λοιπόν, βάζοντας ως βάση την έδρα σου, το σπίτι σου δηλαδή, στο να μπορέσεις να πάρεις το μέγιστο των βαθμών που μπορείς να πάρεις μέσα στην έδρα σου, έχεις μια πολύ καλή βάση, σε εισαγωγικά πάντα, και όλα σε θεωρία είναι αυτά, βαθμολογικά. Επομένως, αν μπορείς και στα εκτός έδρας να διεκδικείς σίγουρα τη νίκη σε κάθε παιχνίδι, αλλά τουλάχιστον να παίρνεις κάτι από κάθε παιχνίδι, αυτόματα καταλαβαίνεις ότι θα σε οδηγήσει εκεί. Όλο αυτό όμως είναι θεωρία και θεωρία δεν μου αρέσει καθόλου. Η πράξη είναι αυτή που μετράει και στην πράξη θα δούμε αν όλα αυτά που συζητάμε σήμερα θα συμβούν. Εγώ πιστεύω ότι, και είμαι αισιόδοξος όπως είπα και πριν, ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όταν θα ολοκληρωθεί το παζλ της ομάδας και έχουμε όλα τα δεδομένα εδώ, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να τα ξαναπούμε.

Ο ΟΦΗ επενδύει πλέον στα δικά του παιδιά όπως φάνηκε και το φετινό καλοκαίρι

Είναι κάτι που το ψάχνουμε ακόμα. Είναι κάτι που ψάχνουμε σε όλα τα παιδιά. Και χθες, τον Φαϊτάκη τον είδατε στα άκρα, ανταποκρίθηκε μια χαρά. Αλλά ξέρετε, για ένα παιδί που παίζει στις Ακαδημίες, σε μια ηλικία, εγώ πάντα αυτής της άποψης ήμουν ότι ο Φαϊτάκης, θεωρώ ότι και στα 17 του ήταν καλός στην Κ17 και στα 18 του, και πάει λέγοντας. Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, είναι σε μια διαφορετική διαδικασία. Προφανώς και τα πράγματα τους φαίνονται πιο γρήγορα, έτσι θεωρώ εγώ, από ότι παίζανε με ηλικιακά παίκτες κοντά τους. Αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία, νομίζω ότι έχουν να πάρουν πολλά και πιστεύω ότι κάποια παιδιά από αυτά, κάποια στιγμή, θα είναι βασικοί στον ΟΦΗ και θα απαρτίζουν κομμάτι αυτής της ομάδας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook