Αποκαλυπτικός Δέλλας για όλους και για όλα από την Ολλανδία

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στους απεσταλμένους του τύπου στην Ολλανδία ο Τραϊανός Δέλλας – Τι ανέφερε από το Όοστερμπεεκ για την προετοιμασία της ομάδας, τις μεταγραφές και την φετινή σεζόν

Ο Τραϊανός Δέλλας παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στους απεσταλμένους του τύπου στην Ολλανδία από το Όοστερμπεεκ, εκεί όπου αναφέρθηκε σε πολλά σημαντικά ζητήματα του ΟΦΗ. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που δόθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ο «Τράι» μίλησε για την προετοιμασία της ομάδας και τη συνέχειά της στο Ηράκλειο, όπως παράλληλα και για τις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε και αναμένεται να κάνει ο ΟΦΗ το φετινό καλοκαίρι.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η συνέντευξη δόθηκε πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ΟΦΗ με Γιουνγκ και Νους. Ο τεχνικός του ΟΦΗ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους νεαρούς παίκτες του ρόστερ, τον αριθμό παικτών με τον οποίο θέλει να δουλέψει τη φετινή σεζόν, αλλά και την περίπτωση να αποκτηθεί αντί-Τοράλ.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Τραϊανού Δέλλα…

«Δεν είναι το τέλος της προετοιμασίας – Θα ολοκληρώσουμε την προετοιμασία στο Ηράκλειο»

Δεν είναι το τέλος της προετοιμασίας, είναι το τέλος του βασικού σταδίου. Και το βασικό στάδιο, πάλι, είναι μια σχετική έννοια. Για να κάνεις το βασικό στάδιο, πρέπει να έχεις όλα τα κομμάτια του παζλ. Εμείς συνεχίζουμε την προετοιμασία, είναι το δεύτερο κομμάτι αυτό εδώ. Νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, στο Ηράκλειο, όπου περιμένουμε και κάποιες προσθήκες να γίνουν. Ούτως ώστε να έχουμε όλα τα κομμάτια του παζλ για να μπορούμε σιγά-σιγά να μοντάρουμε την ομάδα και να μπούμε πλέον στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

«Το ότι αργήσαμε στις μεταγραφές σημαίνει ότι έχουμε ψάξει πάρα πολύ»

Θεωρώ ότι δεν προχωρήσαμε σε μια μεταγραφή ή σε μεταγραφές, γιατί δεν είδαμε κάτι που να μας ενθουσιάσει, να μας κάνει να προχωρήσουμε. Περιπτώσεις που θέλαμε, για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσαν να συμβούν. Αλλά νομίζω ότι το ότι αργήσαμε πάντως σημαίνει ότι έχουμε ψάξει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι αυτοί οι παίκτες που είναι να έρθουν είναι κοντά. Τα περαιτέρω, τα διαδικαστικά, δεν τα ξέρω εγώ. Είναι παίκτες, νομίζω, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό ήταν το ζητούμενο για μένα: να βρω παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες, ώστε να έχουμε και διαφοροποιήσεις στο τι θέλουμε να κάνουμε κάθε φορά.

Τα στοιχεία που θέλει από τους εξτρέμ

Σίγουρα, ταχύτητα, διεισδυτικότητα, το καλό ένας εναντίον ενός. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε έναν παίκτη, αν εξαιρέσεις τον Ριέρα, που μπορεί να τον βάλεις σε αυτήν την κατηγορία. Το να μπορούν να φέρουν την μπάλα μέσα στην περιοχή σωστά. Νομίζω ότι στις θέσεις των μπακ, οι επιλογές που έχουμε κάνει είναι πολύ καλές, γιατί έχουν στοιχεία επιθετικά σαν μπακ. Γενικά, ψάχνουμε παίκτες που να μην είναι ίδιοι, ούτως ώστε να μπορείς, και όταν μίλησα για την χημεία, αυτό που με ενδιαφέρει και αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να βρω τα ζευγάρια των παικτών που ταιριάζουν ο ένας με τον άλλο. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Να βρούμε, δηλαδή, την χημεία των παικτών που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Πόσες μεταγραφές χρειάζεται ακόμα ο ΟΦΗ

Αν θέλετε ντε και καλά έναν αριθμό, πιστεύω ότι 4-5 μεταγραφές χρειαζόμαστε ακόμα. Αυτό που κάνω και συζητάω με τους παίκτες που ερχόμαστε σε επαφή, είναι ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό που ψάχνουμε είναι ότι αυτοί οι παίκτες να έχουν φιλοδοξίες να κάνουν κάτι σημαντικό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διακρίνεις από μια βιντεοκλήση, από ένα videocall που μπορείς να κάνεις με έναν ποδοσφαιριστή, αλλά τουλάχιστον δίνεις εσύ το στίγμα σου για το τι θέλεις από αυτόν που έρχεται στην ομάδα. Θεωρώ ότι οι κινήσεις που γίνονται, γίνονται και με αυτό το γνώμονα, δηλαδή να έρθουν οι παίκτες που να έχουν φιλοδοξίες να πετύχουν κάτι σημαντικό. Γιατί νομίζω ότι χωρίς φιλοδοξίες, σαν ποδοσφαιριστής, και σαν ομάδα γενικότερα, δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου.

«Να βρούμε μία ισορροπία»

Σίγουρα δεν διαφωνώ, αλλά εντάξει. Η ηλικία είναι ένα ζητούμενο, αλλά νομίζω ότι είναι και αυτό που λένε, ένας αριθμός. Το θέμα είναι η φιλοδοξία. Μπορεί να είσαι πιτσιρίκος και να μην έχεις φιλοδοξίες, ή μπορεί να είσαι σε μια ηλικία τέτοια που θέλεις να αποδείξεις ακόμα και στον εαυτό σου ότι μπορείς. Η ηλικία φέρνει και την εμπειρία ταυτόχρονα, αλλά πρέπει να βρούμε σε όλα αυτά μια ισορροπία.

Που δόθηκε βάση στην Ολλανδία

Κοιτάξτε, όπως σας είπα και στο Ηράκλειο, το πρώτο κομμάτι εκεί αναλώθηκε στη φυσική κατάσταση, δηλαδή εκεί ρίξαμε περισσότερο το βάρος. Εδώ αρχίσαμε λίγο, γιατί και ο καιρός μας βοηθάει περισσότερο, μπήκαμε λίγο σε πιο τακτικά κομμάτια. Η δουλειά δεν σταματάει. Οι παίκτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι ζητάμε, τι θέλουμε από τον καθένα στη θέση που παίζει, τι θέλουμε γενικά από την ομάδα. Αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί και στο Ηράκλειο μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά και καθ’ όλη τη σεζόν τα ζητούμενα θα είναι τα ίδια. Γιατί νομίζω ότι οι παίκτες πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Αν τους αλλάζεις τις οδηγίες από παιχνίδι σε παιχνίδι και από προπόνηση σε προπόνηση, νομίζω ότι μπερδεύονται περισσότερο παρά τους βοηθάς σε κάτι. Επομένως, σε αυτό το κομμάτι εδώ, που και εδώ ήταν, πάλι ποσοστιαία, θα το πω, 50-50 φυσική κατάσταση-τακτικά κομμάτια, τώρα αυτό θα ελαττωθεί το κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Θέλουμε να βγάλουμε αυτό το βάρος που αισθάνονται στα πόδια οι παίκτες, να πάρουν περισσότερη ταχύτητα πάνω τους και να μπούμε σε πιο γρήγορο ρυθμό πλέον με τακτικά κομμάτια.

Το κεφάλαιο Γιάννης Αποστολάκης

Δεν τον δίνω εγώ τον χώρο, μόνος του τον διεκδικεί. Και σε αυτή τη λογική θα κινηθώ. Έχω ήδη στείλει τα μηνύματα στους παίκτες ότι δεν θέλουμε να έχουμε βασικούς και αναπληρωματικούς, αλλά θέλουμε να έχουμε ένα γκρουπ παικτών που να είναι όλοι έτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα. Όσο πιο γρήγορα, όσο πιο πολύ αντιληφθούν αυτή τη φιλοσοφία και τη λογική, γιατί στο τέλος ο αντίκτυπος είναι πάντα στους ίδιους τους παίκτες, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε, πιστεύω. Τώρα όσον αφορά τα νέα παιδιά, όπως ο Αποστολάκης, είναι νέα παιδιά, και για αυτούς θα πω μια καλή κουβέντα, γιατί πραγματικά αντέξανε με πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης, που ίσως να ήταν πιο πάνω από τις δυνάμεις τους. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ανταποκρίθηκαν καλά. Είναι παιδιά που θέλουμε να τα εξελίξουμε.

Προέρχονται από τις ακαδημίες μας. Σίγουρα δεν μπορεί μια ομάδα να έχει 7 πιτσιρικάδες στη διαδικασία αυτή, αλλά είναι παιδιά που νομίζω ότι έχουν πάρει καλές βάσεις. Όποιος μπορέσει από αυτούς να μας δείξει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, εμείς εδώ είμαστε. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την ηλικία τους. Η ωριμότητα είναι αυτή που θα τους κάνει να μπουν μέσα σε μια επαγγελματική ομάδα και να παίξουν. Και νομίζω ότι, αν μιλήσω συγκεκριμένα για τον Αποστολάκη, και από τον καιρό που ήρθα το Φεβρουάριο μέχρι και τώρα, δείχνει μια απίστευτη ωριμότητα στο παιχνίδι του, στην προπόνησή του, στη συμπεριφορά του, γιατί και αυτό είναι ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει πολύ.

«Όχι, δεν θα κινηθούμε για αντί-Τοράλ, αλλά δεν αποκλείω και τίποτα»

Όχι, να σου πω την αλήθεια. Ειλικρινά. Αλλά δεν αποκλείω και τίποτα. Γιατί όταν δεν έχεις το παζλ μπροστά σου, όλα τα κομμάτια του παζλ, είναι δύσκολο να πεις: «Θέλω και εδώ, θέλω και εδώ, θέλω και εδώ, θέλω και εδώ.» Ας έρθουν αυτοί που πρέπει να έρθουν τώρα για να γεμίσουμε σαν ομάδα και να έχουμε περισσότερες επιλογές. Σας έχω πει ότι, κι αυτό θέλω να με πιστέψετε, η αγορά είναι πολύ περίεργη. Τουλάχιστον στα δεδομένα που κινούμαστε εμείς. Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρεθεί κάτι στην πορεία που να μας ενδιαφέρει και κάτι που να μας αρέσει και να γίνει και άλλη προσθήκη. Το βασικό, όμως, είναι να έχεις μια βάση παικτών στους οποίους θα βασιστείς και θα πατήσεις πάνω σε αυτούς, ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις τη σεζόν και να έχεις μια καλή συνέχεια.

Ποιος θα είναι ο αριθμός του φετινού ρόστερ

Κοίταξε, αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που θα το δούμε στην πορεία. Γιατί και για εμάς δεν είναι εύκολο να έχουμε ένα ρόστερ 31-32 παικτών και να αφήνεις κάθε προπόνηση 10 απ’ έξω. Πολλές φορές κι εγώ αισθάνομαι άσχημα επειδή έχω παίξει μπάλα και ξέρω ότι είναι πολύ άσχημο όταν κάνεις μια τακτική που θα χρειαστείς δύο δεκάδες και να αφήνεις 5-6 παιδιά απ’ έξω. Δεν είναι και ευχάριστο. Τώρα, το πώς θα το διαχειριστούμε αυτό, πώς θα διαμορφωθεί το ρόστερ και το τι είναι καλό για τα παιδιά, θα το δούμε αργότερα. Γιατί πραγματικά μας ενδιαφέρει το καλό αυτών των παιδιών και όχι επικοινωνιακά, σε εισαγωγικά, να πούμε ότι παιδιά από τις ακαδημίες μας γίνονται επαγγελματίες.

Για τον Φανουράκη, ο οποίος ήταν ο μόνος που πήγε στην προετοιμασία και δεν ήταν επαγγελματίας

Κοίτα, ο Θοδωρής όντως ήταν ένα παιδί που, αν θυμάστε, πέρυσι είχα μείνει περίπου μια εβδομάδα για να παρακολουθήσω όλες τις προπονήσεις των μικρών. Είναι ένα παιδί που έχει στοιχεία που μου αρέσουν. Πήρα την απόφαση να τον πάρω μαζί μου, αν και δεν είναι επαγγελματίας. Όποτε γυρίσουμε, θα δούμε πώς μπορούμε και τι μπορούμε να κάνουμε και για αυτό το παιδί, γιατί έχει στοιχεία.

Εξαρτάται και από τον ίδιο. Μιλάω με τους ανθρώπους των Ακαδημιών, έχω πάρει τις εισηγήσεις από εκεί, έχω συζητήσει για πολλά πράγματα που αφορούν γύρω γύρω από τα παιδιά: το χαρακτήρα τους, την ψυχολογία τους, το πώς είναι ο καθένας, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό, άσχετα με το ταλέντο που μπορεί να έχει ποδοσφαιρικά. Γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτά τα παιδιά είναι 17-18 χρονών, 19, έχουν μια τελείως διαφορετική ψυχοσύνθεση από έναν επαγγελματία που είναι αρκετά χρόνια στην ομάδα. Άρα, και αυτά τα παιδιά θέλουν μια ιδιαίτερη διαχείριση, τόσο στον τρόπο που προπονούνται, όσο και στον τρόπο που εμείς τους φερόμαστε.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook