Ο Γιάννης Αποστολάκης στο Gentikoule: “Όνειρο να σκοράρω και να ανέβω στα κάγκελα της Θύρας 4 – Η εμπιστοσύνη του Δέλλα μου δίνει μεγάλες ευθύνες”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Οι προσδοκίες για τον 19χρονο μέσο που πριν καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια είναι μεγάλες. Από τον ίδιο τον οργανισμό του ΟΦΗ μέχρι και τον κόσμο της ομάδας. Και όχι άδικα. Και κάπως έτσι έφτασε και η ώρα για την πρώτη του συνέντευξη μιλώντας από το Όοστερμπεκ στο Gentikoule.

Ήταν το καλοκαίρι του 2022, όταν για πρώτη φορά ακολούθησε την προετοιμασία του ΟΦΗ σε ηλικία 17 χρονών ένα κοντόλιγνο παιδάκι που μαθαίναμε όλοι το όνομα του. Ήταν ο Γιάννης Αποστολάκης και θυμάμαι τον Γιάννη Σαμαρά να μιλάει για την ωριμότητα που τον διέκρινε, τον χαρακτήρα που έβγαζε από την εφηβεία και τους λόγους που τον ξεχώριζε από πολύ νωρίς ώστε να εισηγηθεί να γίνει επαγγελματίας.

Δύο χρόνια μετά, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια (γεννημένος στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβρη του 2004) μιλάει στο Gentikoule, στην τρίτη του χρονιά στην πρώτη ομάδα και δηλώνει πανέτοιμος να βοηθήσει – ως ίσος προς ίσος μεταξύ όλων των παικτών του ΟΦΗ – τη νέα χρονιά.

Ο Γιάννης Αποστολάκης μιλάει στο Gentikoule, δίχως φίλτρα, με το χαμόγελο και τον αυθορμητισμό ενός 19χρονου παιδιού που απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Ένα παιδί που μπορεί να μπήκε στην… καθημερινότητα του επαγγελματισμού από το 2022 αλλά που συνεχώς το δείχνει στις προπονήσεις αλλά και στα παιχνίδια πως ακόμα νοιάζεται για το πως θα ευχαριστηθεί το άθλημα. Πως θα είναι με την μπάλα στα πόδια.

Μιλάει για τα πάντα. Από το Νίκο Νιόπλια που τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, μέχρι το “ευχαριστώ” στον Πέπε Μέλ που τον έχρισε βασικό. Ακόμα λέει για την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Τραϊανός Δέλλας αλλά και τις ευθύνες που νιώθει ο ίδιος ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το όνειρο του που είναι να σκοράρει μπροστά από την Θύρα 4 και να ανέβει στα κάγκελα για να πανηγυρίσει με τον κόσμο, και πολλά άλλα…

Τρίτη προετοιμασία πλέον, πως νιώθεις…

“Έχει μεγάλη διαφορά γιατί στις πρώτες προετοιμασίες ήταν διαφορετικό το ρόστερ ενώ φέτος έχουμε και τον κύριο Μπουρουτζίκα που μας έχει “πεθάνει” στην προπόνηση, είναι η πιο δύσκολη προετοιμασία που έχω συμμετάσχει με τον ΟΦΗ”.

Στο ίδιο μέρος, εδώ στο Όοστερμπεκ εμφανίστηκες και εσύ για πρώτη φορά, τι διαφορές βλέπεις από πρόπερσι μέχρι φέτος;

“Αρχικά την πρώτη διαφορά που βλέπω είναι η σωματοδομή μου, έχω αλλάξει αρκετά από το καλοκαίρι του 2022. Πήρα πολλά πράγματα από τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα, είμαι πιο έτοιμος και πιο ώριμος για να βοηθήσω τον ΟΦΗ”.

Τρίτη χρονιά, τέσσερις διαφορετικοί προπονητές, τι θα μπορούσαμε να πούμε για τον καθένα από αυτούς;

Νίκος Νιόπλιας: “Ο κ. Νιόπλιας ήταν ο πρώτος που με χρησιμοποίησε στην πρώτη ομάδα, ήταν ο πρώτος που με πίστεψε και με αυτόν έκανα ντεμπούτο σε επίσημο παιχνίδι. Ήταν ο άνθρωπος που με άλλαξε θέση, με πήγε δεξιό εξτρέμ ενώ έπαιζα 10αρι στην Κ19, μου την έμαθε αρκετά”.

Βάλντας Νταμπράουσκας: “Είχε άλλη νοοτροπία, διαφορετικό το σύστημα που εφάρμοσε, με έβαλε στην θέση μου, οπότε ήξερα τι να κάνω. Κέρδισα πράγματα στο κομμάτι της τακτικής από εκείνον και λεπτομέρειες που με βοήθησαν να βελτιωθώ”.

Πέπε Μελ: “Τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ήταν ο άνθρωπος που με έβαλε βασικό για πρώτη φορά. Είχε μια διαφορετική, από την ελληνική, νοοτροπία. Απαιτούσε πολλά τρεξίματα, ήθελε ποδόσφαιρο κυριαρχίας”.

Τραϊανός Δέλλας: “Σημαίνει πάρα πολλά η εμπιστοσύνη του γιατί μιλάμε για έναν θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε μεταξύ μας μια ωραία χημεία, με εμπιστεύεται και έχει απαιτήσεις από εμένα. Έχει βρει τις δύο θέσεις που θέλω να παίζω (δεκάρι και δεξίος εξτρέμ) και θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω σε όλα όσα μου ζητάει”.

Είμαι πολύ ευγνώμων που είναι δίπλα μου, μου δείχνει ότι με εμπιστεύεται και με βοηθάει πάρα πολύ στην καθημερινότητα της ομάδας, στις προπονήσεις και τους αγώνες”.

“Μπορώ να βοηθήσω την ομάδα να πάμε καλύτερα”

Το γεγονός ότι φέτος υπολογίζεσαι σαν ίσος προς ίσος, σε γεμίζει με άγχος και ευθύνες;

“Υπάρχει το άγχος και η πίεση ώστε να βοηθήσω την ομάδα. Φυσιολογικό είναι να υπάρχει μεγαλύτερο άγχος από τα προηγούμενα χρόνια. Νιώθω την ευθύνη γιατί ακριβώς πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και να πάμε καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια”.

Μέχρι τώρα πάντως σε βλέπουμε σε δύο θέσεις…

“Νιώθω άνετα ως 10 γιατί βλέπω όλο το γήπεδο και έχω περισσότερες επιλογές. Ως δεξιός εξτρέμ οι εντολές που έχω είναι να συγκλίνω και να προσπαθήσω να εκτελώ. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και νιώθω έτοιμος να τις αναλάβω, σε ότι μου αναλογεί”.

“Γεννήθηκα έτοιμος”

Νιώθεις έτοιμος να πάρεις πάνω σου ευθύνες που δεν είχες τα προηγούμενα χρόνια;

Γεννήθηκα έτοιμος, δεν νιώθω απλά έτοιμος. Το λέω γιατί όλοι μας πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να δίνουμε το 110% του εαυτού μας. Κάθε παιδί παίρνει την ευκαιρία του, εγώ πιστεύω πως έχω πάρει την ευκαιρία μου από τον προπονητή μου και για αυτόν τον λόγο νιώθω έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα”.

Είσαι ένα παιδί που έκανε όλη την διαδρομή, από τα μικρότερα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ μέχρι και επαγγελματίας. Τι σου φέρνουν στο μυαλό τα προηγούμενα χρόνια;

“Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τους γονείς μου γιατί την πρώτη χρονιά που βρέθηκα στον ΟΦΗ, κάναμε κάθε μέρα το Ηράκλειο – Ρέθυμνο και ήταν πολύ κουραστικό για εκείνους. Μετά δούλεψα πάρα πολύ, έσκυψα το κεφάλι και ανταμείφθηκα με το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο”.

Για να βρίσκομαι εδώ σημαίνει ότι η ομάδα με εμπιστεύεται. Είχα το προνόμιο και την τιμή να φοράω το περιβραχιόνιο του αρχηγού του ΟΦΗ και αυτό το γεγονός με έκανε ακόμα πιο έμπειρο και με βοήθησε πολύ για τον χαρακτήρα μου”.

“Ο ΟΦΗ μου έδωσε όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής”

Πλέον, νιώθεις ότι λειτουργείς και ως ένας παίκτης που αποτελεί παράδειγμα για τα νεότερα παιδιά των ακαδημιών ώστε ν’ ακολουθήσουν τον δικό σου δρόμο;

“Ο ΟΦΗ έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στα τμήματα υποδομών του, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι της πρώτης ομάδας παρακολουθούν παιδιά από τις Κ και προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε ένα από αυτά. Η ομάδα παρέχει τα πάντα σε όλα τα παιδιά των τμημάτων υποδομής, βρίσκεται στο πλευρό τους και η βοήθεια που τους δίνει δεν είναι απλή. Από το σπίτι, μέχρι το φαγητό και την καθημερινότητα όλων που αφορά ακόμα και το σχολείο. Δεν είναι μόνο όσα φαίνονται μέσα στο γήπεδο αλλά και όλα αυτά που είναι έξω από αυτό”.

Ο ΟΦΗ μου έδωσε όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής. Στέγη, διατροφή, με πρόσεχαν ακόμα και στο σχολείο”.

Τι ένιωσες όταν έμαθες ότι κάνεις ντεμπούτο και μάλιστα σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;

“Όταν μπήκα στο γήπεδο, όλοι φώναζαν και στην γραμμή πάνω έτρεμαν τα πόδια μου, είχα ανατριχιάσει και βρισκόμουν σε άλλον κόσμο. Ο κόσμος βοηθάει αρκετά, τι να λέμε τώρα”.

Μέχρι στιγμής έχεις σκοράρει δύο φορές αλλά στην εστία που είναι στην Θύρα 1, το σκέφτεσαι να το κάνεις μπροστά στην Θύρα 4;

“Αν το σκέφτομαι λέει; Είναι ένα μικρό μου όνειρο να σκοράρω μπροστά από την Θύρα 4 και να τρελαθώ μαζί με τον κόσμο αλλά και να κερδίσουμε. Γιατί πέρυσι, δύο γκολ έβαλα και στα δύο ματς χάσαμε”.

 

Και μάλιστα παίζεις σε μια θέση που δίπλα σου είναι ένας παίκτης – παράδειγμα για σένα όπως ο Χουάν Νέιρα…

“Τι να πω τώρα για τον Χουάν… Είμαι πολύ ευγνώμων που έχω δίπλα μου αυτόν τον ποδοσφαιριστή και με βοηθάει σε όλα τα επίπεδα. Η τεχνική του, τι να λέμε τώρα ο άνθρωπος είναι μάγος. Ότι μου λέει το κρατάω, δεν αφήνω τίποτα να πέσει έξω”.

“Να δώσουμε χαρά στον κόσμο”

Ξεκινώντας το νέο πρωτάθλημα τι περιμένεις από τον ΟΦΗ;

“Έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι για το νέο πρωτάθλημα, δίχως μεγάλα λόγια να δώσουμε χαρά στον κόσμο”.

Τι σημαίνει για ένα παιδί που έχει δίπλα του ανθρώπους όπως ο Δέλλας ή ο Μπορμπόκης που έκαναν μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστές;

“Είμαστε και ευγνώμονες και πολύ τυχεροί που βρίσκονται δίπλα μας. Μας βοηθούν πάρα πολύ καθημερινά, είμαστε χαρούμενοι που είναι μαζί μας όλοι εμείς”

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook