Ο ΧΟΥΑΝ ΝΕΙΡΑ ΣΤΟ GENTIKOULE: Ο ΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Σε μια από τις σπάνιες συνέντευξεις που έχει δώσει στα έξι χρόνια που βρίσκεται στον ΟΦΗ, ο Αργεντινός μαέστρος μιλάει από την Ολλανδία στο Gentikoule σε μια συνέντευξη με συγκίνηση και μεγάλο συναίσθημα.

Είμαι από τους τυχερούς σε αυτά τα έξι χρόνια της εποχής του Χουάν Νέιρα στον ΟΦΗ, έχει μιλήσει σπάνια και δύο από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει, ήμουν παρών. Η μια πριν από δύο χρόνια και η άλλη στο Όοστερμπεκ και την Ολλανδία.

Ο μεγάλος Χουάν Νέιρα, μια πραγματική σημαία για τον ΟΦΗ όταν ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2018 και πλέον μια εξαετία μετά γράφει ιστορία καθώς έγινε πλέον ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής στα 99 χρόνια με τα περισσότερα χρόνια ενώ απέχει 21 συμμετοχές από το να αφήσει πίσω του τον Αλεσάντρο Ίσις.

O μαέστρος του ΟΦΗ μίλησε στο Gentikoule και μέσα από τα λόγια του μπορεί να διαπιστώσει κάποιος το τι αγάπη νιώθει για τον σύλλογο, το μοναδικό δέσιμο του με τον κόσμο.

Λέει πολλά και τα νιώθει. Λέει για την πρώτη – δίχως Μεγιάδο – παρουσία του στον ΟΦΗ, λέει για την περίφημη φωτογραφία στο Αγρίνιο όταν συνελήφθη να κλαίει στον πάγκο μετά τον αποκλεισμό από τον Παναιτωλικό.

Αποκαλύπτει και το λέει, το βλέπεις στα μάτια του πως νιώθει μια φλόγα ενός 20χρονου ότι δεν πρόκειται να σταματήσει φέτος το ποδόσφαιρο γιατί “απολαμβάνω να παίζω, νιώθω ακόμα παιδί”.

Όπως επίσης αποκαλύπτει πως στο παρελθόν είχε προτάσεις για να φύγει από τον ΟΦΗ όμως ο ίδιος δεν το σκέφτηκε ποτέ. Λέει τι σημαίνει για εκείνον ο ΟΦΗ αλλά και για την οικογένεια του το Ηράκλειο και η Κρήτη.

Ο Χουάν Νέιρα όπως τα είπε ο ίδιος, δίχως φίλτρα.

“Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ”

“Είμαι καλά, νιώθω ωραία και μπορώ να πω ότι είναι πιο η δυνατή προετοιμασία που έχω κάνει με τον ΟΦΗ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην ομάδα”.

“Έχουμε πολλά νέα παιδιά, δουλεύουν πολύ καλά. Όταν ήμουν 16-17 χρονών βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση. Είναι δύσκολο (γέλια) να ακολουθήσω τον ρυθμό τους όμως προσπαθώ”.

“Ξεκινώντας την προετοιμασία, κρατάμε τις καλές στιγμές και αφήνουμε τις κακές της προηγούμενης χρονιάς. Πάντα, κάθε καλοκαίρι ξεκινάμε με στόχο να πάμε καλύτερα από την προηγούμενη και αυτός είναι ο στόχος μας”.

“Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα και από σήμερα μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό, να πηγαίνουμε μέρα με την μέρα και να σκεφτόμαστε καθημερινά το τι θα κάνουμε”.

“ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΙΤΕ ΠΑΙΖΩ ΓΙΑ 1 ΛΕΠΤΟ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ 90”

“Το πιο σημαντικό στην προετοιμασία είναι να είμαι υγιής, αυτό είναι το σημαντικότερο. Θέλω να προσφέρω στην ομάδα, είτε παίζω ένα λεπτό, είτε 90. Θα συνεχίσω να δίνω τα πάντα για τον ΟΦΗ, ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο στην ομάδα και πραγματικά νιώθω πολύ καλά σε αυτήν την ομάδα”.

“Όταν σκεφτόμαστε να λέμε για στόχους, στην προετοιμασία είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Πρέπει να πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι, το πιο σημαντικό είναι να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια, όσο γίνεται, στην έδρα μας γιατί την προηγούμενη χρονιά δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Έχει μεγάλη σημασία για την ομάδα να πετύχει στόχους και για όλους μας όμως μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη χρονιά που θα πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι”.

“ΕΙΧΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΠΟΤΕ, ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΟΦΗ”

“Ο ΟΦΗ είναι το δεύτερο σπίτι μου. Στο παρελθόν είχα προτάσεις για να φύγω αλλά πάντα επέλεγα να μείνω εδώ. Αυτή ήταν η επιλογή μου και καμία άλλη.

Έχω παίξει σε 10 ομάδες, ξέρω πως είναι να φεύγεις από την μια στην άλλη όμως ο ΟΦΗ είναι κάτι διαφορετικό. Υποφέρω όταν χάνουμε, είμαι χαρούμενος όταν κερδίζουμε και νιώθω ως οπαδός. Αυτό είναι ο ΟΦΗ για μένα”.

“Πάντα είχα στόχο το κύπελλο. Αυτή η φωτογραφία προέκυψε γιατί ήθελα πάρα πολύ να πάμε μέχρι μακρυά. Είχαμε μια πολύ καλή κλήρωση που μπορούσαμε να πάμε μέχρι τέλους και πίστευα ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Θέλω να πω κάτι εδώ. Παίκτες όπως ο Ντι Μαρία ή ο Μέσι έχασαν τελικούς στο παρελθόν, έκλαψαν, στενοχωρήθηκαν όμως δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Δεν κάνω σύγκριση με μένα, για να μην παρεξηγηθώ αλλά δεν σταμάτησαν όμως στα χαμένα παιχνίδια, συνέχισαν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον, μέχρι να κρεμάσω τα παπούτσια μου στο ράφι, ελπίζω”.

“Πάντα όταν έχεις θετικά αποτελέσματα, κάνεις χαρούμενος τον κόσμο σου. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, έρχεται η κριτική και αυτό είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Εγώ όταν ακούσω σκληρή κριτική, την δέχομαι και προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Ο κόσμος είναι καταπληκτικός μαζί μου, συναντώ μικρά παιδιά που ζητούν την φανέλα μου ή να βγάλουμε φωτογραφίες, πάντα προσπαθώ να τους δίνω χαρά γιατί και εγώ, ακόμα και τώρα νιώθω ένα μικρό παιδί που λατρεύω το ποδόσφαιρο. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι μέρος του ποδοσφαίρου και πρέπει να το καταλάβουμε”.

“ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΛΛΑ”

“Πάντα όταν ξεκινάς την προετοιμασία, έχεις στόχο να κάνεις καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Για την ομάδα, για τον κόσμο, για όλους μας. Τώρα είναι αρχή, δεν μπορούμε να λέμε μεγάλα λόγια”.

“Είχα στην καριέρα μου πολλούς προπονητές που ήταν καλοί ποδοσφαιριστές. Από όλους έχω πάρει θετικά πράγματα. Με τον Τραϊανό Δέλλα έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα, δουλεύουμε αρκετά μαζί του και είμαι πολύ αισιόδοξος”.

“Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν προπονητή με την δική του ιστορία ως ποδοσφαιριστής, την εμπειρία και όλα αυτά που μας προσφέρει. Μας δίνει διαφορετική οπτική η δική του παρουσία και μαθαίνουμε διαφορετικά πράγματα που μας τα προσφέρει η μεγάλη εμπειρία και προσωπικότητα που έχει”.

“ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 5-8 ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ”

“Είναι σημαντικό για το ποδόσφαιρο γιατί ένας φίλαθλος όταν πηγαίνει στο γήπεδο θέλει να βλέπει την ομάδα του να του προσφέρει θέαμα. Προσπαθούμε να γίνουμε μια πολύ καλή επιθετική ομάδα. Κάποιες φορές θα παίξεις καλά, κάποιες άλλες όχι όμως η νοοτροπία δεν αλλάζει και πρέπει να είναι αυτή. Να προσπαθούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να κερδίζουμε”.

“Θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα του πρωταθλήματος και με την αλλαγή της μορφής του. Στόχος είναι να μπούμε στο γκρουπ 5-8 και να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται όμως θα πρέπει να τα βλέπουμε όλα βήμα – βήμα”.

“ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΙΧΩΣ ΤΟΝ ΜΙΓΚΕΛ”

“Είναι δύσκολο χωρίς αυτόν, έξι χρόνια ήμαστασν συγκάτοικοι στο δωμάτιο. Όμως, το ποδόσφαιρο είναι έτσι. Οι παίκτες αλλάζουν ομάδες, όμως μέσα από αυτά τα έξι χρόνια με το Μιγκέλ είμαστε κάτι παραπάνω από απλοί φίλοι και όχι μόνο συμπαίκτες. Παραμένουμε φίλοι και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει”.

“Είμαι ένα πολύ μικρό μέρος της ιστορίας του ΟΦΗ. Με το Μιγκέλ, γνωρίζω, πως είμαστε από τους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουμε δώσει τα περισσότερα παιχνίδια με την φανέλα του ΟΦΗ. Είναι ο στόχος μου να παίξω όσο περισσότερα παιχνίδια μπορώ και είναι ευτυχία για εμένα που θα αποτελώ μέλος του ΟΦΗ στα 100 χρόνια της ιστορίας του”.

“ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΦΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ”

“Πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, λίγοι παίκτες μένουν για έξι χρόνια σε μια ομάδα. Πλέον, ένας ποδοσφαιριστής κάνει μια πολύ καλή χρονιά σε οποιαδήποτε ομάδα του κόσμου και μετά φεύγει για άλλη.

Είχα προτάσεις στο παρελθόν για να φύγω από τον ΟΦΗ αλλά δεν ήθελα να το κάνω. Η σχέση μου είναι διαφορετική με τον κόσμο, όταν έρχονται μικρά παιδιά και μου λένε “Νέιρα, Νέιρα” και μου ζητούν φανέλες, πάντα προσπαθώ να τους δίνω χαρά, το ξαναλέω και εγώ νιώθω παιδί ακόμα και ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο”.

“Δεν νιώθω θρύλος του ΟΦΗ γιατί δεν έχω κερδίσει τίποτα με την ομάδα δυστυχώς. Αισθάνομαι τον σεβασμό του κόσμου και πως αναγνωρίζει ότι έχω κάνει για την ομάδα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα”.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

“Ξεχωρίζω το γκολ που έβαλα στο πρώτο μου παιχνίδι με τον ΟΦΗ απέναντι στον Πανιώνιο που ήταν το τέλειο χτύπημα. Μετά ξεχωρίζω τα γκολ που έχω πετύχει στα τελευταία λεπτά όπως με τον Άρη και τον Λεβαδειακό. Αλλά εγώ ξεχωρίζω τρία γκολ που έχω πετύχει. Αυτό με τον Πανιώνιο, ένα γκολ που είχα πετύχει με την Καβάλα στο Κύπελλο και με την ΑΕΚ το δεύτερο που είχα πετύχει”.

 

“ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ”

“Όχι, δεν θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Δεν ξέρω αν θα είναι εδώ ή κάπου άλλου. Έχω μεγάλο πάθος για αυτό που κάνω, λατρεύω το ποδόσφαιρο. Υπάρχει ακόμα δρόμος για να πω τι θα κάνω το επόμενο καλοκαίρι αλλά σίγουρα θα συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο”.

“Η οικογένεια μου είναι πολύ χαρούμενη στην Ελλάδα, τα παιδιά μου δεν θέλουν να φύγουν από εδώ αλλά να μείνουν στο Ηράκλειο ακόμα και μετά που θα σταματήσω το ποδόσφαιρο. Για μένα, ο ΟΦΗ είναι η πιο σημαντική ομάδα που έχω παίξει. Η Χιμνάσια Λα Πλάτα ήταν η πρώτη μου ομάδα και εκείνη που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο όμως ο ΟΦΗ είναι τα πάντα για μένα. Είναι η ομάδα που μου έδωσε χαρές, αγάπη και λατρεύω να παίζω για αυτόν”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook