Προετοιμασία 2009 | Μετρώντας αντίστροφα για το Όοστερμπεκ: Ο πρωτάρης Περογαμβράκης, ο καυγάς με Μπέο και ο Μανώλης Λυδάκης

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Μετρώντας αντίστροφα για την 11η δημοσιογραφική αποστολή στην προετοιμασία του ΟΦΗ, το Gentikoule καταγράφει ανέκδοτες ιστορίες από το καλοκαίρι του 2009.

Καλοκαίρι 2009. Ιστορικό καλοκαίρι από όλες τις πλευρές. Ο ΟΦΗ έχει υποβιβαστεί στην Β’ Εθνική μετά από 33 συνεχόμενα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Το καλοκαίρι είναι επεισοδιακό, περιπετειώδες και με αβέβαιο μέλλον.

Η πίεση του κόσμου για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος οδηγεί στην έξοδο τον μέχρι τότε μεγαλομέτοχο του ΟΦΗ Φανούρη Βατσινά. Έπειτα από αρκετές συζητήσεις, επαφές, διαμαρτυρίες, πορείες στους δρόμους από τον κόσμο, δημιουργείται ο πολυμετοχικός ΟΦΗ. Τα ηνία της ΠΑΕ πάνε στον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ο Νίκος Μαχλάς επιστρέφει στην ομάδα – τρία χρόνια μετά την εκπαραρθύρωση του – αλλά αυτήν την φορά από την θέση του παράγοντα.

Ο ΟΦΗ θα μπει σε άγνωστα μονοπάτια, που δεν τα είχε συναντήσει ποτέ του και μοιραία αυτό θα τον ακολουθήσει και στην δημιουργία της ομάδας. Οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα καθυστερούν, φτάνουμε στα μέσα με τέλη Ιουλίου και το ρόστερ δημιουργείται ακόμα.

Ωστόσο το όνομα του ΟΦΗ σε συνδυασμό με μια υγιή διοικητική κατάσταση λειτουργούν ως κράχτες. Έρχονται παίκτες επιπέδου Παντελή Κωνσταντινίδη (από ΠΑΟΚ), Βλόνταρτσικ (από Άρη) δημιουργείται στα χαρτιά ένα ρόστερ που θεωρητικά ήταν πανίσχυρο.

Χαρακτηριστική είναι η αποστολή του ΟΦΗ που είχε ταξιδέψει για το Καρπενήσι όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά από 3-4 δεκαετίες βρέθηκε να κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στην Ελλάδα: Βεζυρίδης, Κασμερίδης, Ξενοδόχωφ, Γεωργίου, Μπαρκαουάν, Οργκανίστα, Λάμεσιτς, Λεοζίνιο, Μαρίνκοβιτς, Κωνσταντινίδης, Πίτσος, Σταυρακάκης, Ζορμπάς, Πάνος, Νατσούρας, Παρμαξίδης, Πετράς, Μανούσος, Μονιάκης, Κοκκινάκης, Πετράκης, Σταθόγλου, Χριστοφής, Τζιράκης, Καπετανάκης, Περογαμβράκης και Καρακατσάνης.

Τα “γαλλικά” του Μπέου και το επεισόδιο με Σηφάκη

Ο ΟΦΗ είχε “συγκάτοικο” στο Καρπενήσι τον Ολυμπιακό Βόλου του Αχιλλέα Μπέου. Η επιστροφή του τελευταίου στο ποδόσφαιρο ήταν γεγονός, δημιουργούνταν άλλωστε όλα όσα θα βλέπαμε τα επόμενα χρόνια με το περίφημο Koriopolis. Ήταν η αρχή μιας μαύρης εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό Βόλου σε φιλικό παιχνίδι και μετά το τέλος του δεν θέλει και πολύ ν’ ανάψει η σπίθα. Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου επιτίθεται φραστικά στον Μύρωνα Σηφάκη, εκείνος δεν αργεί ν’ απαντήσει και παραλίγο να γίνει το έλα να δεις μέχρι να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι.

Το “τσακαλάκος” του Μύρωνα και ο Περογαμβράκης που ξεπετάχτηκε

Σε ηλικια 21 χρονών κάνει την πρώτη του προετοιμασία με τον ΟΦΗ. Ο τότε 21χρονος Αλέξης Περογαμβράκης μένει στο ρόστερ του ΟΦΗ ως λύση ανάγκης όμως εκείνος κερδίζει την καρδιά του Μύρωνα Σηφάκη που μαζί με τον Νίκι Παπαβασιλείου αποτελούσαν το τεχνικό δίδυμο του ποδοσφαιρικού τμήματος. “Τσακαλάκο” τον ανέβαζε ο Σηφάκης τον Περογαμβράκη, “τσακαλάκο” τον κατέβαζε και ο “Πέρο” είχε δικαιώσει την πίστη του αφού έμελλε τα επόμενα 5 χρόνια να γίνει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και ικανός επιθετικός.

Η παρουσία – έκπληξη του Μανώλη Λυδάκη στο Καρπενήσι

Ο Κρητικός δημοφιλής καλλιτέχνης ποτέ δεν έκρυψε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν ο ΟΦΗ. Ανέκαθεν το έλεγε δημόσια, όποτε του δινόταν η δυνατότητα και ξαφνικά μια μέρα, μέσα στο μεσημέρι ένα πολυτελές τζιπ φτάνει έξω από το ξενοδοχείο Αvaris στο οποίο διέμενε ο ΟΦΗ στο Καρπενήσι. Φτάνει με τις βαλίτσες του και κατευθύνεται προς το σαλόνι και όλοι βλέπουν με μεγάλη έκπληξη τον Μανώλη Λυδάκη.

Ο Μανώλης Λυδάκης που συνδεόταν με στενή φιλία με το Νίκο Μαχλά αλλά και τον Γιάννη Κουράκη έφτασε στο Καρπενήσι εντελώς απροειδοποίητα και μάλιστα παρέμεινε για μέρες στο ξενοδοχείο παρακολουθώντας σχεδόν όλα τα φιλικά του ΟΦΗ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook