“ΟΦΗ σημαίνει Θύρα 4 και Γεντί Κουλέ”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Νίκος Τσαμπουράκης στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που αναμείχθηκε με τον ΟΦΗ μιλάει για όλα όσα έχουν γίνει εδώ και 2 χρόνια με ιδιαίτερες αποκαλύψεις.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” όπου αναφέρεται στο πως αναμείχθηκε με τον ΟΦΗ αλλά και το τι θυμάται από την εποχή που εκείνος ήταν αρχηγός του ΟΦΗ ’94.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Τσαμπουράκης

-Τι σημαίνει η ιδέα «ΟΦΗ» για το Νίκο Τσαμπουράκη;

«ΟΦΗ σημαίνει Θύρα 4, όλη μου η ζωή, η γειτονιά μου, τα παιδικά μου χρόνια. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι το Γεντί Κουλέ. Το πατρικό μου είναι απέναντι από τη Θύρα 4. Για 28 χρόνια που έμενα εκεί, κοιμόμουν και ξυπνούσα με το όνειρο του Γεντί Κουλέ».

-Δεν αργήσατε πάντως να φορέσετε τη φανέλα με το σήμα του ΟΦΗ στο στήθος…

«Στον ΟΦΗ ξεκίνησα από έξι χρονών. Τα τρία πρώτα χρόνια στις ακαδημίες στο ξερό του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, ένα γήπεδο που όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί γιατί κι εκεί έμαθαν μπάλα πολλά ταλέντα. Στη συνέχεια όταν φτιάχτηκε το ΒΑΚ πήγαμε εκεί και ήταν κάτι εντυπωσιακό για εμάς τα νέα παιδιά αυτό το πρότυπο προπονητικό κέντρο, το οποίο είναι δύναμη για τον ΟΦΗ και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη».

-Τι θυμάστε από εκείνες τις εποχές;

«Θυμάμαι το κλίμα που υπήρχε τότε μεταξύ μας αλλά και το ότι υπήρχε παιδεία. Στην ακαδημία του ΟΦΗ δημιουργούνταν ομιλίτες αλλά και σωστοί χαρακτήρες πέρα από σωστοί ποδοσφαιριστές. Αλλά πάνω απ’ όλα οι προπονητές μας, μας βοηθούσαν να γινόμαστε σωστοί άνθρωποι και μετά για το ποδόσφαιρο. Τώρα βλέπουμε ότι γενικά τα παιδιά στις μικρές ηλικίες υστερούν σε θέματα παιδείας. Άλλες εποχές ήταν τότε και άλλες τώρα».

«Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου στον ΟΦΗ ’94»

-Ποια ήταν τότε τα όνειρά σας τότε, ως πιτσιρικάδες;

«Ήταν λογικό όλοι να έχουμε όνειρο να παίξουμε στην πρώτη ομάδα. Τότε που ο ΟΦΗ διένυε χρυσές εποχές. Το 95% των νέων παιδιών ήταν πολύ καλοί. Αλλά στην πρώτη ομάδα αγωνίζονταν μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Τι να θυμηθούμε; Τον Σαμαρά, τον Βέρα, τον Ντελγκάδο, τον Βέλιτς, τον Ίσις πιο παλιά, τον Μαχλά, τον Μαρινάκη, τον Νιόπλια και πιο μετά τον Ντιάρα, τον Κουνενάκη και άλλους. Ήταν δύσκολο για εμάς τα νέα παιδιά να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Αν έπαιρνες την βασική ομάδα του ΟΦΗ ’94 και την έβαζες τώρα, όλοι οι παίκτες θα έπαιζαν στην βασική 11αδα! Και όλοι ξέρουμε ότι ο Εργοτέλης με πολλά παιδιά του ΟΦΗ ’94 ξεκίνησε από την Γ’ Εθνική και βγήκε στην Σούπερ Λίγκα. Ήταν μια επιτυχημένη ιδέα του Νίκου Τζώρτζογλου, που γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο. Ασφαλώς πολλά παιδιά αδικήθηκαν γιατί άξιζαν να παίξουν στον ΟΦΗ αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο…»

-Κεφάλαιο ΟΦΗ ’94. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η περίοδος για τη ζωή σας;

«Ο ΟΦΗ ’94 ήταν ένα ξεχωριστό διοικητικό κομμάτι από την ΠΑΕ ΟΦΗ με την διοίκηση του σωματείου να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα. Νομίζω ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΟΦΗ ’94 και η διοίκησή του ήταν κάτι το μοναδικό. Τους ποδοσφαιριστές τους πρόσεχαν και τους είχαν σαν παιδιά τους, γιατί περισσότερες ώρες περνούσαν με εμάς παρά με τις οικογένειές τους. Μας έδιναν χαρτζιλίκι, μας έπαιρναν δώρα στις γιορτές μας, γίνονταν τραπέζια, ακόμα και ιδιωτικές ασφάλειες. Οι προπονητές, όπως ο Γιώργος Στρατάκης, ήταν πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί. Όλοι μας μιλούσαν πρώτα για την παιδεία και μετά για το ποδόσφαιρο».

-Ήταν τα καλύτερα ποδοσφαιρικά  χρόνια στον ΟΦΗ ’94;

«Ήταν χρόνια ξεχωριστά και μοναδικά για εμένα. Στον ΟΦΗ ’94 γίναμε καλύτεροι άνθρωποι. Μάθαμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τους συμπαίκτες μας, τους παράγοντες, τους προπονητές, του αντιπάλους αλλά πάνω απ’ όλα τις οικογένειές μας».

-Μετά τα χρόνια στον ΟΦΗ, ποια ήταν η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο:

«Αγωνίστηκα σε Τυμπάκι, Αλμυρό, Ηρόδοτο και Καλτσέτο, καθαρά ερασιτεχνικά γιατί το ποδόσφαιρο το αγαπώ. Σε ηλικία 25 ετών σταμάτησα την ενεργό δράση  λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Ποτέ δεν σταμάτησα όμως εκείνο το διάστημα να είμαι κοντά στον ΟΦΗ αλλά και στα ερασιτεχνικά σωματεία».

-Άλλωστε έχετε στηρίξει πολύ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο:

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε κοντά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί αυτό αποτελεί τη βάση του ποδοσφαίρου και όλοι από εκεί ξεκινήσαμε. Η ΕΠΣΗ και τα σωματεία χρειάζονται βοήθεια και πρέπει να το δείχνουμε με πράξεις. Μακάρι η ΕΠΟ και η Πολιτεία να βρουν φέτος λύσεις και να στηρίξουν τα σωματεία στο οικονομικό κομμάτι, που «καίει» όλους τους παράγοντες».

-Πριν δύο χρόνια περίπου είδατε πιο ζεστά την είσοδό σας στα διοικητικά της ΠΑΕ ΟΦΗ. Πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον;

«Την πρόταση την έκανε ο σύντεκνός μου Μάνθος Πουλινάκης, που η αγάπη του και το πάθος του για την ιδέα που λέγεται ΟΦΗ είναι γνωστά. Εκείνος μπήκε μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια για τον ΟΦΗ. Ξέραμε τις δυσκολίες που περνούσε η ομάδα αλλά όταν είδαμε τα πράγματα από μέσα, αντιληφθήκαμε ότι ήταν ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση. Έπρεπε να βάλουμε τον ΟΦΗ πάνω απ’ όλα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε τρία δελτία και 53 απλήρωτους ποδοσφαιριστές, χρέη που έχουν ρυθμιστεί και πληρώνονται ακόμα. Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλό μπάτζετ και καταφέραμε η ομάδα να μείνει την 1η χρονιά στην κατηγορία ενώ τη 2η χρονιά να τερματίσει στην 6η θέση της Σούπερ Λίγκας».

-Ποιος είναι ο απολογισμός στα δύο αυτά χρόνια παρουσίας σας στην ΠΑΕ ΟΦΗ;

«Σαν διοίκηση είμαστε δεμένοι μεταξύ μας και έχουμε ένα συμβούλιο με πολλές απόψεις, που ο ένας ακούει τον άλλο. Με τη βοήθεια του Θεού μέχρι σήμερα τα έχουμε καταφέρει. Αλλά δεν είναι μόνο ότι έχουμε καταφέρει να σωθεί η ομάδα. Αλλά πάνω απ’ όλα να υπάρχει αυτή η ομάδα. Είναι μεγάλο θέμα η επιβίωση του ΟΦΗ, να μένει στη Σούπερ Λίγκα και να κάνει υπερήφανο τον κόσμο του».

Το όραμα για τον ΟΦΗ, οι Ακαδημίες και η πρόκληση των εκλογών

-Ο κόσμος ασφαλώς είναι πολύ κοντά στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Ένα σχόλιο θα θέλαμε για το γεμάτο «Γεντί Κουλέ» σε κάθε ματς του ΟΦΗ:

«Αυτό είναι μια μεγάλη δικαίωση για εμάς, να βλέπουμε το Γεντί Κουλέ γεμάτο. Το Γεντί Κουλέ γέμιζε μόνο στις περιόδους που η ομάδα έπαιζε στο Κύπελλο UEFA και σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία αυτό να γίνεται και τώρα. Αυτό θέλουμε, ένα γήπεδο γεμάτο ΟΦΗ, γεμάτο ομιλίτες. Πραγματικά αυτός είναι ο κόσμος του ΟΦΗ. Η Θύρα 4 είναι η δύναμη της ομάδας, με αυτήν μεγαλώσαμε όλοι και θέλουμε να είναι πάντα γεμάτη».

-Την πρώτη χρονιά που αναλάβατε ως διοίκηση, πως την κρίνετε;

«Η ομάδα ξεκίνησε με προπονητή το Νίκο Αναστόπουλο και στη συνέχεια ανέλαβε ο Γιάννης Πετράκης. Έκανε πολύ καλή δουλειά, με παίκτες μικρούς σε ηλικία και γηγενείς και φτάσαμε στην παραμονή. Ήταν μεγάλη προσπάθεια».

-Η δεύτερη χρονιά ξεκίνησε με σαφώς καλύτερες προοπτικές, αφού η ομάδα είχε εξασφαλίσει και την άδεια.

«Ναι έτσι είναι. Υπήρχαν προοπτικές το καλοκαίρι. Ο Παύλος Δερμιτζάκης έβαλε δυνατές βάσεις και θεμέλια. Δημιούργησε μια δυνατή ομάδα με καλή προετοιμασία αλλά οι συνθήκες και οι συγκυρίες δεν έφεραν καλά αποτελέσματα και έτσι άλλαξε η τεχνική ηγεσία. Θεωρώ  ότι η δουλειά του Δερμιτζάκη φάνηκε μετά την έλευση του Σα Πίντο. Πήρε μια ομάδα έτοιμη, έβαλε δική του φιλοσοφία στο γήπεδο και στα αποδυτήρια και με τις τρεις μεταγραφές που έγιναν, η ομάδα πήρε τα καλά αποτελέσματα και έφτασε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και ένα βήμα πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας».

-Τώρα, ξεπεράστηκε και πάλι το εμπόδιο με την ιστορία της αδειοδότησης και η ομάδα μπορεί να κάνει χωρίς περιορισμούς το σχεδιασμό της. Τι περιμένετε από τη νέα χρονιά;

«Είναι μεγάλη επιτυχία το ότι πήραμε άδεια για άλλη μια χρονιά, παρά τα τόσα προβλήματα, τα οποία με μεγάλη προσπάθεια έχουμε δρομολογήσει αλλά χρειάζεται μεγάλος καθημερινός αγώνας. Νομίζω ότι η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ, έχοντας ξεπεράσει τόσο μεγάλα προβλήματα και έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα, θα κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να πάει ο ΟΦΗ ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά. Ασφαλώς στόχος μας είναι η οικονομική εξυγίανση και σε αυτό το δρόμο οφείλουμε να κινηθούμε. Κι επειδή ακούγονται πολλά, εμείς κρατάμε μικρό καλάθι και λέμε «ουδείς αναντικατάστατος». Όποιοι κι αν φύγουν ή έρθουν στην ομάδα, ο ΟΦΗ θα είναι ΟΦΗ και την επόμενη περίοδο».

-Με το κεφάλαιο «Ακαδημίες ΟΦΗ» τι γίνεται; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

«Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα που είμαστε στη διοίκηση του ΟΦΗ να φτιάξουμε κάποια πράγματα και νομίζω ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Την επόμενη χρονιά θα γίνει μια νέα προσπάθεια για να παρουσιάσουμε πολύ καλύτερη εικόνα και ποιότητα στα τμήματα υποδομής. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν δύο νέα γήπεδα, να έχουμε καταρτισμένους προπονητές και περισσότερα παιδιά στις Ακαδημίες μας. Κάποια στιγμή ο ΟΦΗ πρέπει να ξαναγίνει με δικά του παιδιά. Αυτό είναι ένα μεγάλο μας όνειρο. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, για να μπορέσει ο ΟΦΗ κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνει το κάτι παραπάνω».

-Πέρα από την ενασχόλησή σας με την ΠΑΕ ΟΦΗ, αυτό τον καιρό θα ασχοληθείτε και με την αυτοδιοίκηση, καθώς είστε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό του Γιάννη Κουράκη. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

«Ήταν τιμή η πρόταση που δέχτηκα από τον Γιάννη Κουράκη. Γνωρίζω την προσπάθειά του αυτά τα 12 χρόνια στην κοινωνία και την πόλη του Ηρακλείου αλλά και την προσφορά του στον ΟΦΗ ως πρόεδρος. Αυτό το έργο πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί και χρειάζονται να δίνουμε τις ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα και θέλω από την πλευρά μου να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι…»

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook