Μία παράδοση στους τερματοφύλακες έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια η ομάδα του ΟΦΗ, αφού στο Ηράκλειο έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι Σηφάκης, Καρνέζης και Τζόρβας που αποτελούν τις πρώτες επιλογές της Εθνικής μας αυτή τη στιγμή.
Ένα πολύ ωραίο άρθρο δημοσιεύει η ιστοσελίδα gazzetta.gr σε ότι αφορά την παράδοση που έχει δημιουργήσει με τους τερματοφύλακες ο ΟΦΗ και το Gentikoule σας το παραθέτει αυτούσιο.
Ένα μεγάλο κοινό φαίνεται πως έχουν οι τρεις τερματοφύλακες της Εθνικής Ελλάδος πέρα από το μεγάλο τους ταλέντο και τις εμφανίσεις τους με το Εθνόσημο.
Όλοι τους έκανα τα πρώτα τους βήματα στην ίδια ομάδα, με την οποία διακρίθηκαν και κατάφεραν να κάνουν έτσι το μεγάλο άλμα στην καριέρα τους.
Η ομάδα αυτή, που όπως φαίνεται αποτελεί μία τεράστια «ακαδημία» τερματοφυλάκων, δεν είναι άλλη από τον ΟΦΗ. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του ο Μιχάλης Σηφάκης, ενώ στο Γεντί Κουλέ πήραν και τις πρώτες τους ευκαιρίες οι Αλέξανδρος Τζόρβας και Ορέστης Καρνέζης.
Στα χνάρια του πατέρα
Ο Μιχάλης Σηφάκης, είχε το ποδόσφαιρο στο… αίμα του και πρότυπο τον πατέρα του, τον Μύρωνα Σηφάκη. Ο Μιχάλης ήταν μόλις ενός έτους όταν ο πατέρας του οδηγούσε τον ΟΦΗ στην ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου το 1985 και φαίνεται πως τον ζήλεψε. Ο μικρός λοιπόν μεγάλωσε και το 1998 έγινε κι αυτός μέλος της οικογένειας του ΟΦΗ, αρχικά ως μέλος της ακαδημίας. Το ταλέντο του και η δίψα για διάκριση τον οδήγησαν στην 1η ομάδα το 2002, όπου και σταδιακά καθιερώθηκε.
Μέχρι το 2007 μέτρησε 105 συμμετοχές, στις οποίες έδειξε πως έχει όλο το μέλλον μπροστά του και πως είναι έτοιμος για το μεγάλο άλμα. Αυτό τουλάχιστον έκριναν στον Ολυμπιακό και προχώρησαν στον δανεισμό του για την περίοδο 2007/08. Όμως ο Σηφάκης στάθηκε άτυχος αφού τότε ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν στα… φόρτε του και έτσι με την ερυθρόλευκη φανέλα μέτρησε μόλις 2 συμμετοχές.
Ο Ολυμπιακός φυσικά μετά από αυτό δεν ήταν διατεθειμένος να καλύψει τις απαιτήσεις τον Κρητικών, κάτι που εκμεταλλεύτηκε άμεσα ο Άρης και με αστραπιαίες κινήσεις τον έκανε δικό του. Στην Θεσσαλονίκη έμεινε 4 σεζόν, στις οποίες ήταν βασικός και αναντικατάστατος μέχρι τον τραυματισμό του. Φέτος συνεχίζει την καριέρα του στην Σαρλερουά, αφού με τον Άρη κατάληξε στα δικαστήρια για οικονομικούς λόγους και έμεινε ελεύθερος.
Καρνέζης ο… αναπληρωματικός
Από το 2003 μέχρι και το 2007, όταν δηλαδή ο Σηφάκης είχε πάρει « φωτιά», στον πάγκο του ΟΦΗ βρισκόταν ένας νεαρός τερματοφύλακας που περίμενε υπομονετικά την σειρά του. Το όνομα αυτού, Ορέστης Καρνέζης. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα, σε πολύ μικρή ηλικία άλλαξε και πάλι μέρος και βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Όλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο ταλέντο, όμως οι συνθήκες δεν ευνοούσαν για να το αποδείξει και στο γήπεδο. Παρόλα αυτά, μόνο και μόνο από τις εμφανίσεις του στην Εθνική Ελπίδων, κατάφερε και πήρε το εισιτήριο για την Παιανία, αφού ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν και το ταλέντο του. Και όπως όλα δείχνουν πολύ καλά έκανε.
Τζόρβας το αντάλλαγμα
Ο Παναθηναϊκός για να αποκτήσει τον Καρνέζη έδωσε ως αντάλλαγμα έναν άλλο τερματοφύλακα, τον Αλέξανδρο Τζόρβα, αφού οι Κρητικοί ήθελαν οποιοσδήποτε ενίσχυση στον άσσο. Μέσα σε ένα καλοκαίρι άλλωστε έχαναν τόσο τον Σηφάκη όσο και τον Καρνέζη και ο Τζόρβας ήταν ο εκλεκτός για αυτήν την θέση.
Ο 25χρονος τότε γκολκίπερ, ήταν «προϊόν» των πράσινων ακαδημιών, όμως η παρουσία των Νικοπολίδη, Γκαλίνοβιτς Κοτσόλη αλλά και Εμπέντε δεν του άφησε ποτέ χώρο για την βασική εντεκάδα. Έτσι μετά από αρκετούς δανεισμούς σε ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής προτίμησε να φύγει από τον Παναθηναϊκό και να αναζητήσει αλλού την τύχη του.
Στην Κρήτη έμεινε μόλις μία σεζόν, η οποία όμως είναι από τις κορυφαίες στην καριέρα του. Δεν είναι τυχαίο πως στο τριφύλλι αναγνώρισαν άμεσα το λάθος να τον αφήσουν να φύγει και το επόμενο καλοκαίρι τον έκαναν και πάλι δικό τους. Στην πορεία κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στην Εθνική και τελικά να πάρει μεταγραφή του 2011 στην Παλέρμο και από εκεί το 2012 στην Τζένοα.
Οι υπόλοιποι αξιομνημόνευτοι
Οι Κρητικοί φαίνεται πως έχουν χτίσει παράδοση με τους τερματοφύλακες, καθώς οι τρεις διεθνείς δεν είναι οι μόνοι γκολκίπερ που άφησαν το στίγμα τους.
Τελευταίο και τρανό παράδειγμα ο Ρόι Κάρολ, ο οποίος πριν 1,5 χρόνο ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό του ΟΦΗ, αφήνοντας στο παρελθόν τα μεγαλεία και τις εποχές που ήταν παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρόλα αυτά στο Ηράκλειο έδειξε να… ξαναγεννιέται και μέσα σε λίγους μόλις μήνες κατάφερε να κάνει τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει.
Απόλυτη δικαίωση και η πρώτη του συμμετοχή με τους ερυθρόλευκους, όταν μπήκε στο γήπεδο στο παιχνίδι με την Ρουμπίν στην Ρωσία, όταν ο Μέγιερι υπέπεσε σε πέναλτι που έφερε και την αποβολή του. Ο Κάρολ μπήκε στο γήπεδο, απέκρουσε το πέναλτι και στην συνέχεια κατέβασε ρολά, κρατώντας έτσι το 1-0 υπέρ της ομάδας του.
Επίσης, από τους Κρητικούς έχει περάσει και ο Μάλαρτζ που όμως ποτέ δεν δικαίωσε τις « περγαμηνές» του αφού η απόδοση του δεν ήταν καθόλου σταθερή. Από τις ακαδημίες του ΟΦΗ ξεκίνησε και ο Δασκαλάκης, ο οποίος όμως έκανε καριέρα στον συντοπίτη Εργοτέλη, στον οποίο αναδείχτηκε και από εκεί κέρδισε την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
Τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Βεζυρίδη, ο οποίος έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις στο Γεντί Κουλά και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους του συλλόγου. Η καριέρα του όμως έκλεισε άδοξα όταν στα 38 του βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, γεγονός που προκάλεσε τον αποκλεισμό του από τα γήπεδα για δύο έτη και τον οδήγησε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Πηγή: gazzetta.gr