
Παρά την… ξενομανία που επικρατεί στην χώρα μας, ο ΟΦΗ δείχνει έμπρακτα την φετινή σεζόν ότι είναι μία ομάδα που εμπιστεύεται τους Έλληνες παίκτες – Το Gentikoule αναλύει όλα τα στατιστικά
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην λίστα της… ξενομανίας, δηλαδή στην χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών. Κοιτάζοντας τα στατιστικά, το 70.8% των αγωνιστικών λεπτών της Super League 1, καλύπτεται από ξένους ποδοσφαιριστές, κάτι το οποίο δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι Ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Ο ΟΦΗ εμπιστεύεται τους Έλληνες παίκτες
Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνικών ομάδων, ο ΟΦΗ δείχνει, ειδικά φέτος, ότι είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο Όμιλος άλλαξε μεταγραφική πολιτική το καλοκαίρι, επένδυσε σε Έλληνες παίκτες και στράφηκε στην εγχώρια αγορά. Η απόφαση της ομάδας να χτίσει έναν κορμό από Έλληνες παίκτες, τόσο έμπειρους, όσο και νεαρότερους έφερε τον Όμιλο στην δεύτερη θέση της λίστας με την μεγαλύτερη… εμπιστοσύνη στους παίκτες από την πατρίδα μας.
Με ποσοστό ξένων ποδοσφαιριστών στο 55%, ο ΟΦΗ βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τις ομάδες της Super League 1, πίσω μόνο από τον Λεβαδειακό που έχει ποσοστό 55,1%. Βλέπουμε δηλαδή ότι σε αντίθεση με ομάδες όπως ο Άρης και ο ΠΑΟΚ που επί της ουσίας δεν εμπιστεύονται Έλληνες παίκτες με το ποσοστό ξένων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ να ανεβαίνει στο 98,4% και το 89,3% αντίστοιχα.
Οι μεταγραφές του καλοκαιριού και ο Ελληνικός κορμός
Το περασμένο καλοκαίρι, ο ΟΦΗ στράφηκε στην Ελληνική αγορά σε μεγάλο ποσοστό, καθώς μετά την αποχώρηση παικτών που υπολογιζόντουσαν ως βασικοί και με την έλευση του Τραϊανού Δέλλα στον πάγκο, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί μία διαφορετική τακτική.
Ο ΟΦΗ απέκτησε τον Ζήση Καραχάλιο, τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, τον Γιάννη Χριστόπουλο, πραγματοποιώντας τρεις μεταγραφές Ελλήνων παικτών που αγωνιζόντουσαν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Παράλληλα, κάνοντας μία οικονομική υπέρβαση, έπεισε τον Ταξιάρχη Φούντα να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια και σε συνδυασμό με τους «παλιούς» Λαμπρόπουλο, Χριστογεώργο, Κουτεντάκη, Αποστολάκη, Μαρινάκη και Θεοδοσουλάκη «έχτισε» έναν πολύ δυνατό Ελληνικό κορμό με παίκτες που μπορούν να προσφέρουν είτε ως βασικοί, είτε ως αλλαγή.
Ενδεικτικά, κοιτάζοντας τους χρόνους συμμετοχής που «μοιράζονται» οι παίκτες του ΟΦΗ, στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται οι Λαμπρόπουλος (1.829 λεπτά), Χατζηθεοδωρίδης (1.687 λεπτά) και Χριστογεώργος (1.640 λεπτά). Αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο Ζήσης Καραχάλιος με 1.470 λεπτά, αλλά και ο Ταξιάρχης Φούντας με 1.301 αγωνιστικά λεπτά.
Ο Ανδρούτσος που ενίσχυσε το στατιστικό
Ο ΟΦΗ ήρθε σε συμφωνία με τον Θανάση Ανδρούτσο, ολοκληρώνοντας μία σημαντική μεταγραφή μέσα στον Ιανουάριο, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Άλλωστε, ο 27χρονος μέσος γνωρίζει άριστα το Ελληνικό πρωτάθλημα και τον ΟΦΗ και δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής.
Τι συμβαίνει με τις ακαδημίες και το «λαμπρό» μέλλον
Όσον αφορά τους «club trained» παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ, ο ΟΦΗ βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες. Club trained θεωρούνται οι παίκτες που έχουν «βγει» από τις ακαδημίες της εκάστοτε ομάδας με τον ΟΦΗ να έχει ποσοστό μόλις 3,9%. Βέβαια, από «κάτω» του βρίσκονται αρκετές ομάδες της Super League 1, και συγκεκριμένα ο Πανσερραϊκός, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Βόλος, ο Άρης, η Athens Kallithea και η ΑΕΚ, με τις τρεις τελευταίες να έχουν ποσοστό… 0%!
Ο Όμιλος όμως έχει στις τάξεις του τους δύο Γιάννηδες οι οποίοι παίρνουν όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, έχοντας καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Μίλαν Ράσταβατς. Μπορεί τις περασμένες σεζόν, Αποστολάκης και Θεοδοσουλάκης να είχαν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, ωστόσο φέτος αποτελούν ισότιμα μέλη του ρόστερ ξεκινώντας είτε βασικοί, είτε παίρνοντας λεπτά ως αλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση όμως το -μικρό- ποσοστό του 3,9% αναμένεται να μεγαλώσει μέσα στα επόμενα χρόνια, με την διοίκηση του ΟΦΗ να έχει βελτιώσει τις ακαδημίες, τόσο σε επίπεδο scouting, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων και συνεργασιών με άλλες πόλεις και ακαδημίες.