Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για την συνάντηση με τις οκτώ νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων
Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, «ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση των εκπροσώπων των οκτώ νόμιμων Λεσχών Φιλάθλων, με το υπουργείο Αθλητισμού. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση διότι όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό. Να απομονώσουμε τις παραβατικές συμπεριφορές που απειλούν το ποδόσφαιρο και οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός και να επιστρέψει η ελληνική οικογένεια στα γήπεδα».
Στη συνέχεια ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη Σύμβαση Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τους οργανωμένους φιλάθλους.
«Με πρωτοβουλία του υπουργού Αθλητισμού, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες από τις οκτώ Λέσχες, για τη δημιουργία μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να έχουμε ένα θεσμικό όργανο για τους οργανωμένους φιλάθλους και να έχουμε εκπρόσωπο ως χώρα και στην Ευρώπη. Ως χώρα έχουμε κυρώσει τη Σύμβαση Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτηση θεατών, η οποία αποτελεί και ένα ευρωπαϊκό manual. Πορευόμαστε με βάση αυτή τη Σύμβαση η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τους οργανωμένους φιλάθλους, με την Αστυνομία, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων από πλευράς πυρασφάλειας, στατικότητας κ.α.. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές συνέργειες που μπορούμε με τους αντίστοιχους φορείς ώστε μέσα στο 2025 και τα επόμενα χρόνια, να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον στα γήπεδα, από αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια και η παρουσία της Αστυνομίας να είναι η μικρότερη δυνατή».
Σχετικά με τη συνύπαρξη οπαδών ακόμη και στα ντέρμπι
«Το έχει πει και ο Πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στον τελικό του Κυπέλλου με την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ. Πλέον υπάρχει και η βούληση και η τεχνογνωσία και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από την Αστυνομία η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει κοντά στο πρόβλημα και χρησιμοποιεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την επιχειρησιακή του λειτουργία και νομίζω δεν είμαστε μακριά από το να δούμε φιλάθλους και των δύο ομάδων να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Σαν ορόσημο έχει μπει ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος του 2025, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε ένα μεγάλο γήπεδο, όπως το ΟΑΚΑ. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού της Σύμβασης Saint Denis, όπου συμμετέχουν όλοι οι φορείς, δηλαδή Αστυνομία, τα υπουργεία Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, η ΔΕΑΒ, η ΕΠΟ, η Super League κ.α. Έχουμε μια πολυηπηρεσιακή προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Το μεγάλο ζήτημα όπως το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με την Αστυνομία είναι το πώς θα εφαρμοστούν τα επιχειρησιακά σχέδια έτσι ώστε, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και εκτός αυτού να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των θεατών. Κατά τη γνώμη μου ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι ένα ρεαλιστικό ορόσημο για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το εγχείρημα».
Κλείνοντας ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στον μικρό φίλαθλο του ΠΑΟΚ, λέγοντας: «Ο μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Παπαστεφανάκης, έδειξε πώς μπορούν να ξεπεραστούν κάποια στερεότυπα. Αν και φίλαθλος του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε την ευρωπαϊκή διάκριση του Ολυμπιακού. Και αυτή είναι η πεμπτουσία του Αθλητισμού. Ο αντίπαλος μας δεν είναι ο εχθρός μας, είναι στην ουσία ένας συμπαίκτης που αν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσε να γίνει παιχνίδι. Έτσι, πρέπει να τα βλέπουμε τα πράγματα και να προσπαθούμε να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη. Το ποδόσφαιρο και γενικότερα οι αγώνες είναι ουσιαστικά μια παράσταση που παρακολουθείς χωρίς να γνωρίζεις το τέλος και αυτό είναι που σου δημιουργεί όλα τα συναισθήματα, διότι ο Αθλητισμός πέρα από τα μετάλλια είναι συναισθήματα, είναι συγκινήσεις, είναι πράγματα που πρέπει να τα ζούμε σε όλο τους το μεγαλείο. Και όχι να τα ζούμε σε ένα περιορισμένο βαθμό, όπως δυστυχώς συμβαίνει τώρα».