Ο Γιώργος Σαμαράς μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM για το Euro, το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κατάκτηση του Conference από τον Ολυμπιακό, ενώ αποκάλυψε και ιδιαίτερες ιστορίες από τα χρόνια του στη Σέλτικ.
Στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή του Βάιου Τσούτσικα «Πρεσάρισμα» φιλοξενήθηκε ο παλαίμαχος διεθνής, Γιώργος Σαμαράς.
Ο άλλοτε επιθετικός αναφέρθηκε στο Euro 2024 και στην πορεία της Αγγλίας που δεν έβλεπε, την εικόνα της Ολλανδίας στα ημιτελικά που δεν την αντιπροσώπευε, αλλά και τους παίκτες που ξεχώρισε στο τουρνουά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να επωφεληθεί από την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό, κάτι που δεν έγινε με την επιτυχία της Εθνικής το 2004.
Ο Σαμαράς αποκάλυψε ιδιαίτερες ιστορίες από τα χρόνια του στη Σέλτικ, ενώ στάθηκε και στην πορεία της Ελλάδας στο Μουντιάλ του 2014, για την οποία τόνισε πως άπαντες ένιωθαν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στα ημιτελικά.
Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Γιώργος Σαμαράς στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6:
Για την Αγγλία που έφτασε στον τελικό: «Δεν τους έβλεπα τους Άγγλους να φτάνουν εδώ που είναι τώρα, διότι δεν υπήρξε ένα παιχνίδι ή ένα ημίχρονο που να είδα κάποιο σχέδιο, μια τακτική προσέγγιση. Ήταν τυχεροί λόγω των διασταυρώσεων, που ήταν πιο εύκολο κομμάτι. Παρόλα αυτά, Ελβετία και Σλοβακία ήταν ανταγωνιστικές και ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά».
Για την εικόνα της Ολλανδίας στον ημιτελικό: «Δεν άρεσε στον κόσμο των Ολλανδών η προσέγγιση, θέλουν σαν λαός να παίζουν ποδόσφαιρο και ας χάσουν. Δυστυχώς με την Αγγλία κάνανε μονάχα αμυντική λειτουργία. Στο ημίχρονο ο Κούμαν έβγαλε τον Μάλεν και έβαλε τον Βέγχορστ. Δεν παίξανε, δεν κοντρόλαραν το ματς σε καμία περίπτωση και το πλήρωσαν με το χειρότερο τρόπο.
Δεν έχασε χαζοχαρούμενα η Ολλανδία. Ηττήθηκε λόγω τακτικής και προσέγγισης. Μας έχει συνηθίσει πιο χαλαρά όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού της και σε αυτό το Euro ήταν μεστή, οργανωμένη, να ”προσέχουμε την άμυνα μας”. Σε αυτό το κομμάτι το έχασαν. Η Ολλανδία ήταν πιο συγκεντρωμένη, που δεν είναι συνηθισμένο να την βλέπεις έτσι».
Για τους παίκτες που ξεχώρισε στο Euro και την απογοήτευση του τουρνουά: «Ο Ράιντερς που έβγαλε στοιχεία που δεν είχα δει στη Μίλαν. Ηγετικά χαρακτηριστικά είχε και ο Σαλιμπά, ο οποίος ανέβηκε πίστα. Με απογοήτευσαν Ιταλία και Πορτογαλία. Δεν έχει μεγάλα ονόματα η Ιταλία συνολικά, ενώ από την άλλη η Πορτογαλία είχε πολλούς».
Για το σκηνικό με τα πορτοκαλί παπούτσια στη Σέλτικ: «Παίρνω μεταγραφή στη Σέλτικ και παίζουμε το πρώτο παιχνίδι με την Κιλμάρνοκ. Η εταιρεία που είχα συνεργασία για τα παπούτσια μου έφερε ένα πορτοκαλί ζευγάρι και στο ντεμπούτο του κατάφερα να σκοράρω. Την επόμενη μέρα στην προπόνηση βλέπω τον προπονητή μου με μια εφημερίδα, η οποία είχε ένα κατεβατό τα παπούτσια με ζουμ και κριτική. Αρχίζει να γελάει και μου εξήγησε ότι το πορτοκαλί είναι το χρώμα της βασίλισσας, όπου η Σκωτία είναι απέναντι».
Για το αν ήθελε να παίξει κάπου και δεν έπαιξε στην καριέρα του: «Όχι, πάντως αν κάποιος έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία του εξωτερικού, να πάει. Η δομή της προπόνησης μου φαινόταν άλλος κόσμος, ένιωθα πως μέχρι τότε δεν έκανα προπόνηση. Η αλλαγή από Ολλανδία σε Αγγλία είναι τελείως διαφορετική. Στην Ολλανδία πέντε χρόνια δεν είχα ρεπό, στην Αγγλία είχα Τετάρτη-Κυριακή ματς και μετά πέντε μέρες ρεπό. Νόμιζα μου έκαναν πλάκα.
Οι Άγγλοι κάνουν σκληρή προετοιμασία και το πρόγραμμά τους είναι χαλαρό, κάτι που ισχύει για τις προετοιμασίες και με τη Σκωτία. Το ιδανικό για εμένα είναι να παίζω Σάββατο-Τρίτη, Σάββατο-Τετάρτη. Η ξεκούραση ήταν τα παιχνίδια και η καθημερινότητα ήταν η δυσκολία για εμένα».
Για το αν ταίριαζε στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις, έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο από τότε που σταμάτησα και δεν μπορείς να μπεις σε τέτοια σύγκριση. Σταμάτησα 30 ετών, το πάλεψα 2-3 χρόνια με ένα πρόβλημα αλλά δεν μου άρεσα σαν παίκτης και αποφάσισα να κόψω το ποδόσφαιρο».
Για τη νίκη της Σέλτικ επί της Μπαρτσελόνα το 2012: «Δεν ακούμπησα την μπάλα εκείνο το βράδυ. Θα πάθει εγκεφαλικό όποιος δει το ματς. Το παιχνίδι ήταν για την 4η αγωνιστική των ομίλων και την προηγούμενη παίζαμε στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα. Σκοράρω το 0-1 και σε μια φάση λίγο αργότερα προσγειώνομαι άσχημα πάνω στο γόνατο του Αντριάνο και βγαίνω αλλαγή. Ήμουν βέβαιος πως δεν θα αγωνιστώ στη Γλασκόβη, αλλά ήμουν στην αποστολή. Στην προπόνηση την ημέρα του αγώνα με καλεί ο προπονητής στο γραφείο του και μου λέει ”είσαι ο αρχηγός μας, σε έχω ανάγκη και θα ξεκινήσεις”. Του λέω πως δεν παίζει αυτό το σενάριο.
Το παιχνίδι είχε μόνο τρέξιμο. Ο προπονητής δεν με βγάζει αλλαγή και στο τέλος με τοποθετεί στα αριστερά, όπου είχα τον Ντάνι Άλβες. Στα σπριντ έπεφταν μπουνιές και κλωτσιές και στο 80′ του λέω ότι δεν αντέχω. Στο σφύριγμα της λήξης ήρθε και μου είπε ότι είχαν δύο εβδομάδες να κάτσω εκτός, αλλά εγώ χρειαζόμουν ένα μήνα».
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα και μετά την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Δεν εκμεταλλευτήκαμε καθόλου την επιτυχία του 2004. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Στις δύο τελευταίες σεζόν υπάρχει μάχη μέχρι τέλους για τον τίτλο και αυτό βγάζει μια ποδοσφαιρική υγεία και ο ένας κάνει τον άλλο πιο ανταγωνιστικό».
Για το ματς με τη Ρωσία το 2012 και το Μουντιάλ του 2014: «Κράτησα αρκετά την μπάλα σε εκείνο το παιχνίδι, που ήταν από τα καλύτερά μου με την Εθνική. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία νιώθαμε πως θα φτάναμε στα ημιτελικά αν περνάγαμε την Κόστα Ρίκα, το πιστεύαμε πάρα πολύ. Εκείνο το βράδυ δεν μπήκε η μπάλα μέσα, οι φάσεις που είχαμε κάνει ήταν για τέσσερα γκολ».
Για το αν σκέφτηκε να γίνει προπονητής ή να ασχοληθεί στο εξωτερικό με το διοικητικό κομμάτι: «Όχι, δεν μου πέρασε ποτέ ως σκέψη να γίνει προπονητής. Δεν θα μπορούσα να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Να ασχοληθώ με τα διοικητικά στο εξωτερικό δεν θα το έκανα για οικογενειακούς λόγους και στην Ελλάδα δεν θα το ήθελα. Έζησα τη μοναξιά για 17 χρονιά και η επιθυμία μου είναι να μείνω εδώ».