Μεγάλη συνέντευξη Δέλλα για τον φετινό ΟΦΗ και το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο τεχνικός του ΟΦΗ μίλησε σε διαδικτυακή εκπομπή αθλητικής ιστοσελίδας για την φετινή σεζόν.

Ο Τραϊανός Δέλλας μιλησε στην εκπομπή Euro Morning Show και τόνισε την ευθύνη που έχει αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ αλλά και για το πως πρέπει να διαχειριστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τραϊανός Δέλλας στο Euro Morning Show:

Για το πώς κυλούν οι πρώτες μέρες στην προετοιμασία: “Σαν ποδοσφαιριστής στην προετοιμασία πονάνε τα πόδια, πονάει το σώμα. Σαν προπονητής πονάει το κεφάλι περισσότερο (γέλια). Έχεις να διαχειριστείς πολλά πράγματα με παίκτες, πώς θα φτιάξεις την ομάδα. Οι προπονήσεις είναι διπλές, η επιβάρυνση των παικτών πρέπει να την λάβεις σοβαρά. Είναι μια διαδικασία επίπονη αλλά πρόκειται για το 50-60% όλης της σεζόν“.

Για το ότι φέτος είναι διαφορετική σεζόν στον ΟΦΗ για εκείνον μιας και αναλαμβάνει την ομάδα από την αρχή: Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα η ευθήνη είναι πολύ μεγάλη. Είτε την αναλαμβάνεις στη μέση της σεζόν που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά είτε την αναλαμβάνεις στην αρχή που αναλαμβάνεις την προετοιμασία. Θεωρώ ότι κάθε χρονιά καινούργια που ξεκινάει αρχίζει από το μηδέν.

Δεν έχει σημασία τι έκανες την προηγούμενη χρονιά, στο ποδόσφαιρο μετράει το τώρα. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα γκρουπ με κοινό στόχο, που να χτυπάει με ένα συγκεκριμένο τρόπο τα παιχνίδια μέσα στο γήπεδο και αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να δημιουργηθεί το γκρουπ. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η σύνδεση, τόσο πιο γρήγορα θα φανούν τα αποτελέσματα και στο γήπεδο“.

Για την επιτυχία του Euro 2004 και το γεγονός ότι φέτος δεν είδαμε μια έκπληξη στο τουρνουά: “Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλοι, όσο περνούν τα χρόνια το αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο. Τα πρώτα χρόνια μετά το Euro λέγαμε ότι “οκ μπορεί να γίνει”. Ωστόσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε ομάδες που προσπαθούν να σε εισαγωγικά να μιμηθούν την Ελλάδα και αυτό που κατάφερε. Αυτό συνέβη γιατί ήμασταν ένα γκρουπ παικτών που είχε έναν κοινό σκοπό. Μπορεί να μην είχαμε τα αστέρια που είχαν άλλες ομάδες, που λείπουν πολύ σε αυτό το Euro, δεν υπάρχουν παίκτες όπως ο Ζιντάν, ο Φίγκο κι άλλοι πολλοί. Βλέπετε ομάδες με ένα “καλύτερο” πρωτάθλημα από το δικό μας, δεν έχουν καταφέρει ως Εθνική ομάδα να κάνουν κάτι μεγάλο“.

Για το ότι η Εθνική δεν πέρασε στο Euro αλλά δείχνει καλή εικόνα και αν θεωρεί ότι είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση: “Υπάρχει δέσιμο παικτών, φαίνεται στο πώς παίζουν, στις δηλώσεις τους. Σίγουρα ήταν μια απογοήτευση, πρωτίστως για τους ίδιους και τον προπονητή, που δεν τα καταφέρανε στο τελευταίο παιχνίδι. Αυτό που θα τους δώσει την έξτρα ώθηση και το μπουστάρισμα είναι μια πρόκριση σε τελική φάση. Είναι μια καλή φουρνιά παικτών, έχουν ταλέντο και έχουμε τους παίκτες για να επιστρέψουμε στις μεγάλες διοργανώσεις”.

Για τις εντυπώσεις από το Euro 2024 και τι έχει ξεχώρισει μέχρι στιγμής: “Μου έκανε εντύπωση ότι στην αρχή έμπαιναν πολλά γκολ, στα πρώτα παιχνίδια. Μετά περιορίστηκε πολλές ομάδες έπαιζαν με τριάδα στην άμυνα, άλλες με πέντε παίκτες. Αυτό μειώνει τους χώρους. Είδατε στο Τουρκία – Ολλανδία ότι οι Τούρκοι αφού σκόραραν έμειναν χαμηλά, άσχετα αν μετά έβγαλαν κάποιες αντεπιθέσεις.

Θεωρώ ότι λείπει το ατομικό ταλέντο, που μπορεί να βγει και δύσκολα για τον λόγο ότι οι ομάδες παίζουν πολύ κλειστά. Στους ομίλους προσπάθησαν να πάρουν βαθμούς, αλλά και στα νοκ-άουτ βλέπουμε κλειστά ματς, πολλά παιχνίδια στα πέναλτι. Είναι και λογικό, οι παίκτες προέρχονται από χρονιές με μεγάλα ματς, ενώ και τα παιχνίδια στο Euro έγιναν ακόμα περισσότερα.

Αυτοί οι άνθρωποι κουβαλάνε πολλή επιβάρυνση μέσα τους, σωματική και πνευματική. Είναι κλεισμένοι σε ξενοδοχεία, κάνουν προπονήσεις με μπόλικο άγχος και πίεση. Δεν είναι ρομπότ, είναι άνθρωποι“.

Για το αν θεωρεί ότι η Αγγλία και η Γαλλία δεν αποδίδουν με βάση την ποιότητά τους: “Ο Σάουθγκεϊτ είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής που έχει η Αγγλία με βάση τα αποτελέσματα, συμμετοχών σε τελικούς είτε επειδή έφτασε κοντά σε αυτούς. Το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, η εθνική του ομάδα δεν έχει πάρει Euro και το έχει πάρει η Ελλάδα.

Το ποδόσφαιρο που αποδίδουν αυτές οι τέσσερις ομάδες αν τις βαθμολογούσα, πρώτη θα έβαζα την Ισπανία από θέμα ποδοσφαίρου και φιλοσοφία, δεύτερη θα βάλω την Ολλανδία γιατί έχει ποιότητα, παίζει ένα διαφορετικό ποόσφαιρο. Τρίτη θα έβαζε τη Γαλλία για την ποιότητα στο ρόστερ. Την Αγγλία θα την έβαζα τέταρτη γιατί έχει ποιότητα μεσοεπιθετικά, αλλά σε ατομικό επίπεδο υστερεί αμυντικά“.

Για τον στόχο με τον ΟΦΗ που είναι η πέμπτη θέση και τι θεωρεί ότι χρειάζεται η ομάδα για να βρεθεί ψηλά: “Αυτό που είπες να είναι ομάδα. Νομίζω ότι οι ομάδες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν υπερβάσεις. Όχι οι έντεκα καλοί παίκτες απαραίτητα. Όσο μεγαλύτερη ποιότητα έχεις προφανώς σε βοηθάει, αλλά το σημαντικότερο είναι να έχεις ένα γκρουπ που να γνωρίζει τι θέλει μέσα στο γήπεδο“.

Για το ποσό θεωρεί ότι ο ΟΦΗ αυτή τη στιγμή έχει γίνει “ομάδα – Δέλλα”: “Θεωρώ ότι το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, γιατί θεωρώ ότι η φυσική κατάσταση είναι ένα παρεξηγημένο στοιχείο του ποδοσφαίρου και εγώ δίνω αρκετά μεγάλη βάση σε αυτό. Όσο καλός παίκτης και να είσαι αν δεν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση, στη διάρκεια της σεζόν και όχι στα πρώτα παιχνίδια, γιατί βλέπουμε πολλές φρέσκιες ομάδες που είναι δυνατές στην αρχή και μετά τρέχουν ακατάπαυστα, να είναι γρήγοροι και στη μέση της σεζόν να κάνουν μια τεράστια κοιλιά.

Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι φυσικής κατάστασης που αφορά πρώτα την προετοιμασία και μετά τη διατήρησή της κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αν το βάλουμε ποσοστιαία 70% έχουμε δουλέψει σε φυσική κατάσταση και σιγά σιγά μπαίνουμε σε κομμάτια τεχνικά. Τα πόδια είναι βαριά, τα χιλιόμετρα είναι πολλά. Σίγα – σιγά θα περνούμε όσα θέλουμε από το ποδόσφαιρο. Ο τρόπος παιχνιδιού δεν θα είναι ένας άμεσος τρόπος από την άμυνα στην επίθεση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι παίκτες πρέπει να ξέρουν ότι θα είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση. Επομένως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι. Γιατί πολλές φορές επικεντρώνεσαι στην ενδεκάδα και μένουν πίσω άλλοι περίπου 20 ποδοσφαιριστές και όταν τους χρειαστούμε δεν είναι δικιά τους ευθύνη που δεν παίζουν καλά, αλλά δική μας ευθήνη που δεν τους ενσωματώσαμαι“.

Για τον Γιαμάλ και τα νέα παιδιά που παίζουν στο Euro, το ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές και πότε αυτό θα γίνει κανόνας αντί για εξαίρεση: “Εξαρτάται. Βαζεις τον μικρό σε μια ομάδα που πατάει καλά, που έχει μια δομή και μπορεί ο μικρός να υποστηρίξει το ταλέντο του ή τον βάζεις σε μια ομάδα που δεν έχει δομή και απλά βάζεις δύο μικρούς, που δεν περιμένες να σε βοηθήσουν να σε στηρίξουν. Η ομάδα προσπαθεί να βοηθήσει και να στηρίξει τα παιδιά, ώστε να βγάλουν το ταλέντο που έχουν.

Εγώ είμαι αυτής της λογικής. Δεν έχω κάνει χάρη σε κανέναν. Αυτά τα παιδιά δείξανε από τη δουλειά τους ότι μπορούν να σταθούν. Σε όλους μας κάποιος κάποτε μας έδωσε μια ευκαιρία, την αρπάξαμε από τα μαλλιά. Εγώ δεν μπορώ να γυρίσω το κεφάλι από την άλλη μεριά, όταν βλέπω έναν νέο με ταλέντο, επειδή μπορεί να χάσω ένα ματς και ενδεχομένως και τη δουλειά μου. Αν ένας νέος μου δείξει ότι πατάει καλά, η ομάδα είναι καλά και μπορεί να τον υποστηρίξει, τότε θα πάρει την ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα είναι δικό του κομμάτι πώς θα διαχειριστεί αυτή την ευκαιρία, πώς θα παίξει, τι θα κάνει. Να το πω έτσι λαϊκά. “Εγώ έγινα”. Εγώ κοιτάζω τα στοιχεία που έχει ο μικρός, πόσο καλά είναι ομάδα τι δομές έχει και από εκεί και πέρα πρέπει να εξελιχθεί μόνος του. Έχω έναν 19χρονο αμυντικό και έχω έναν 30χρονο αμυντικό. Βάζοντας τον 19χρονο ξέρω ότι μπορεί να χάσω το πρωτάθλημα, να χάσω βαθμούς και λεφτά, ενώ αν βάλω τον 30χρονο να ισχύει το αντίθετο.

Σε δύο χρόνια όμως όταν ο 19χρονος θα γίνει έτοιμος παίκτης και μπορώ να τον αξιοποιήσω διαφορετικά και από τον 30χρονο δεν μπορώ να πάρω τίποτα. Η φιλοσοφία αυτή πρέπει να είναι των ομάδων, όχι του προπονητή. Για ποιο λόγο υπάρχουν ακαδημίες; Οι ομάδες πρέπει να τις αξιοποιούν. Δεν θα παίξουν στην ομάδα μετά όλοι, αλλά δε γίνεται να μη βγει ούτε ένας. Έχουν χαθεί δηλαδή οι νέοι Καραγκούνηδες, οι νέοι Κατσουράνηδες, οι νέοι Ζαγοράκηδες; Όχι. Το θέμα είναι τι ευκαιρίες δίνεις στα παιδιά“.

Για το ότι ήταν πρεσβευτής του Conference League και πήγε το τρόπαιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο σήκωσε μια ομάδα: “Σίγουρα το πρωτάθλημα έγινε πιο ανταγωνιστικό. Η επιτυχία του Ολυμπιακού είναι ένα καλό σημάδι, αλλά δεν φτάνει. Μη μείνουμε εκεί. Θυμηθείτε τη συζήτηση που είχαμε μετά το Euro 2004. Μείναμε εκεί. Αυτό συνέβη, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, τι κάνουμε πάνω σε αυτό. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα το περιορίζει η τοξικότητα.

Πρέπει να περιοριστεί από εσάς τους δημοσιογράφους, εμάς στο γήπεδο, τους παράγοντες. Κάνει κακό. Ο κόσμος χαίρεται που έχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Άσχετα ποιος το παίρνει. Θεωρώ ότι χαίρεται που βλέπει ένα πρωτάθλημα με αγωνία μέχρι την τελευταία αγωνιστική που αλλάζει η βαθμολογία παιχνίδι με το παιχνίδι. Αν βγάλουμε την τοξικότητα θα αλλάξουν πολλά. Θα μειωθεί η βία, θα ανέβουν τα εισιτήρια“.

Γιατί θεωρείς ότι υπάρχει η λογική στην Ελλάδα να υποτιμούμε τους δικούς μας παίκτες: “Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι από τύχη το πήραμε ή μας το δώσανε. Άκουσα τη δήλωση του Στέλιου και εν μέρει θα συμφωνήσω. Ο Κατσουράνης είχε πάρα πολύ καλά στοιχεία για να παίξει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο από ό,τι έπαιξε και όχι μόνο αυτός κι άλλα παιδιά, όχι μόνο από τη δική μου γενιά αλλά και τις μετέπειτα γενιές.

Αν το Euro το έπαιρνε η Σερβία όλοι οι παίκτες θα έπαιζαν στην Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, την Ίντερ αυτές τις ομάδες. Οι πιο πολλοί του 2004 έπαιζαν έξω, αλλά δεν έγινε μπαμ μεταγραφής από έναν από εμάς στους κορυφαίους παίκτες. Ταλέντο είχαμε ανέκαθεν. Και στην εθνική ελπίδων του 1998 που είχα την τύχη να είμαι, τότε φτάσαμε στον τελικό του Euro, χάσαμε από την Ισπανία 1-0. Κερδίσαμε άνετα μεγάλες ομάδες και από την Ισπανία χάσαμε άδικα.

Θεωρώ ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει ταλέντο, απλά υποτιμάται και θεωρείται καλύτερος ο ξένος. Το ίδιο ισχύει και με τους προπονητές. Αυτή η ξενομανία μας κάνει όλους να φαινόμαστε υποδεέστεροι από τους ξένους. Έχουμε ταλέντο και θα έχουμε ταλέντο.

Θυμάμαι ότι είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ζούμε στην εποχή του μετρίου. Ο μέτριος προσπαθεί να κατεβάσει αυτόν που βρίσκεται πάνω του και όχι να τον προσπεράσει. Σε αυτή τη λογική πήγανε να φάνε τον Στέλιο. Προφανώς και πιστεύω ότι ο Κατσουράνης είχε τεράστια προσόντα για να κάνει μια ακόμα μεγαλύτερη καριέρα από ό,τι έκανε. Κι άλλα παιδιά“.

Για το δέσιμό του με την Κρήτη και το Ηράκλειο: “Γενικά δεν κυκλοφορώ πολύ, προσπαθώ να είμαι αόρατος στην πόλη, να κάνω τη δουλειά μου και να πηγαίνω σπίτι μου. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που θέλω να κάνω. Η ομάδα προσφέρει και σε μένα και στους ποδοσφαιριστές όλα αυτά που χρειάζονται για να δουλέψουν σωστά και σε μένα και τους παίκτες. Έχουμε ένα ωραίο προπονητικό κέντρο, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα και τον θέλουμε κοντά μας. Ο ΟΦΗ ανέκαθεν στόχευε ψηλά και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Όπως είπα μέλημά μου είναι να γίνουμε ένα καλό γκρουπ, να εκμεταλλευτούμε περισσότερο την έδρα μας. Δεν έχει σημασία τι έγινε πέρυσι“.

Για το φιλικό των Legends 2004 με τους UEFA Stars: “Τι προετοιμασία κάνω (γέλια); Η αποστολή έφυγε σήμερα, όλα τα παιδιά είναι έτοιμα. Έχουμε μεγάλους αντιπάλους απέναντί μας. Για να δείτε πόσο αγαπημένοι είμαστε, ίσως είμαστε η μοναδική ομάδα αυτοί οι 23 που όλα αυτά τα χρόνια είμαστε όλοι μαζί. Κάνουμε διάφορα events, παίζουμε παιχνίδια, μαζευόμαστε βρισκόμαστε, κάνουμε φιλανθρωπίες. Είναι δύσκολο αυτά τα 20 χρόνια να είναι μαζί αυτοί οι ποδοσφαιριστές που είναι top και να μην έχουμε 20 χρόνια τώρα μισή παρεξήγηση“.

Για το αν θα πειστεί ο Ντέμης να ξαναπαίξει: “Θα τον βάλουμε μέσα (γέλια). Θα μιλήσω με τον κόουτς να τον βάλει“.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook