Σε έξι συλλήψεις οπαδών της ΑΕΚ προχώρησε η αστυνομία μετά τις προσαγωγές στο τέλος του ματς με τη Λαμία.
Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή περίπου 40 οπαδών της Ένωσης που παρακολούθησαν το παιχνίδι από ταράτσες, με την αιτιολογία ότι άναψαν πυρσούς.
Τελικά οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν από την αστυνομία και την Τετάρτη (13/3) πέρασαν την πόρτα του δικαστηρίου, με τον κίνδυνο πλέον της φυλάκισης να είναι ορατός. Να σημειωθεί πως δεν θα έχουν δικαίωμα έφεσης.
Αναλυτικά όσα είπαν οι δικηγόροι τους:
«Η κατηγορία η οποία αφορά όλους τους συλληφθέντες είναι ότι κρατούσαν αναμμένα καπνογόνα με αφορμή αθλητική εκδήλωση. Στην ταράτσα βρέθηκαν 5 καπνογόνα τα οποία πέρασαν από χέρι σε χέρι για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Καταγράφηκαν από τις κάμερες αρχικά και προσήχθησαν 60 άτομα όσοι βρίσκονταν δηλαδή στην ταράτσα και εν τέλη συνελήφθησαν 6 τους οποίους είχε καταγράψει κάμερα.
Δεν επρόκειτο για κάποια οργανωμένη μετακίνηση οπαδών η φιλάθλων ήταν μεμονωμένα άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία ζήτησαν άδεια από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα από την ταράτσα του σπιτιού μιας και η αναμέτρηση γίνονταν και κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έριξαν καπνογόνο πουθενά δεν κινδύνευσε κανείς δεν γνώριζε επίσης κανείς ότι αυτό μπορεί να τον στείλει στη φυλακή με το νέο αθλητικό νόμο. Εάν αυτά τα ίδια παιδιά καθόντουσαν στην ίδια ταράτσα χωρίς διακριτικά με το σήμα της ΑΕΚ θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι απλώς γιορτάζουν τα γενέθλια του φίλου τους. Αλλά επειδή επρόκειτο για αθλητικό γεγονός δικάζονται με τον νέο αθλητικό νόμο όπου αν καταδικαστείς φυλακίζεσαι χωρίς το δικαίωμα έφεσης. Αυτά είναι παράλογα…
Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο οι ποινές κυμαίνονται από τρεις μήνες έως και 5 χρόνια χωρίς αναστολή, δηλαδή εκτιτέα. Πρόκειται για ένα νόμο όχι μόνο αυστηρό αλλά και αντισυνταγματικό. Αφού είναι ο μοναδικός νόμος που δεν σου δίνει το δικαίωμα έφεσης προκειμένου να διεκδικήσεις την ελευθερία σου. Κάτι που δεν γίνεται ούτε για τα βαριά κακουργήματα ήδη έχουν γίνει κινήσεις νομικών προκειμένου να προσβάλλουμε το νέο αθλητικό νόμο στο συμβούλιο της επικρατείας.
Ο νομοθέτης προσπάθησε να φτιάξει ένα νόμο προκειμένου να καταπολεμήσει και να εξαλείψει τη βία όμως τα τσουβάλιασε όλα και μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Για παράδειγμα όταν κάποιος κρατήσει για μερικά δευτερόλεπτα ένα καπνογόνο ακόμη και σε έναν ιδιωτικό χώρο ή ακόμη και χιλιόμετρα μακριά από την αθλητική εκδήλωση πανηγυρίζοντας στιγμιαία το γκολ της ομάδος του ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να καταδικαστεί και να μπει φυλακή.
Πού ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος και βιαιότητα στην περίπτωση αυτή; Για να καταλάβετε το παράλογο του πράγματος σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο ακόμη και αν παίζει για παράδειγμα στην Αθήνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και μία παρέα παιδιών που παρακολουθεί το ματς από το ραδιόφωνο σε μία παραλία της Σαντορίνης εάν κάποιος ανάψει καπνογόνο για να πανηγυρίσει το γκολ της ομάδας του και καταγραφεί σε μία φωτογραφία τότε θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Εδώ τσουβαλιάζεται μία κατάσταση επειδή δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν.
Γνωρίζετε ότι εάν σε ένα καφενείο βλέπουν έναν αγώνα δύο παρέες αντίθετης ομάδας και μπει ένα γκολ η υπάρξει μια έντονη φάση να διαμαρτυρηθεί ο ένας να ακολουθήσει καυγάς και ίσως να πιαστούν στα χέρια, εάν έρθει η αστυνομία οι συλληφθέντες θα δικαστούν με το νέο αθλητικό νόμο και κινδυνεύουν με φυλάκιση. Εάν οι ίδιες παρέες στο ίδιο καφενείο διαπληκτιστούν και ίσως πιαστούν στα χέρια για τα πολιτικά εκεί ίσως ενδεχομένως να υπάρξει μία μήνυση όπου θα πάει ο καθένας να δικαστεί και αν καταδικαστεί τελικά θα πάρει αναστολή. Αν μία παρέα ανάψει καπνογόνο σε μία πολιτική εκδήλωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νόμο. Αν ανάψει κανείς βεγγαλικά σε γάμο, σε πάρτι, σε καρναβάλι ή όπου αλλού, στη χειρότερη να καταδικαστεί με βάση το γράμμα του νόμου με μία απλή ποινή αναστολής. Αν αυτό συμβεί με αφορμή μία οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση ή εκδήλωση με αθλητικό υπόβαθρο είτε στο γήπεδο είτε σε άσχετο χώρο, μπαίνεις μέσα.
Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να κυλήσει στην πράξη η εφαρμογή αυτή του νόμου. Καταρχάς υπάρχει άγνοια. Ακόμη και εμείς που είμαστε εξειδικευμένοι νομικοί στον τομέα του αθλητισμού ψάχνουμε κάθε μέρα τη τροποποιήσεις το νόμου. Τι ισχύει και τι άλλαξε.
Είναι δυνατόν να ξέρει ο Έλληνας πολίτης ή φίλαθλος τι ακριβώς ισχύει. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ένα παιδί των 18 ετών που πήρε έξοδο από το στρατόπεδο και αντί να πάει να πιει καφέ πήγε να δει έστω και από μακριά την αγαπημένη του ομάδα και πανηγύρισε κρατώντας για μερικά δευτερόλεπτα ένα καπνογόνο, ότι αυτό θα μπορούσα να τον στείλει φυλακή; Και τώρα αναρωτιέται. Μα τι έκανα;
Εχουμε διαπιστώσει ότι μέχρι σήμερα τα δικαστήρια δείχνουν μία απροθυμία στην εφαρμογή του νόμου και αυτό είναι προς τιμή των δικαστών. Το τι νομοθετεί ο καθένας στη βουλή από οποιαδήποτε παράταξη είναι θέμα της βουλής και της νομοθεσίας. Τα δικαστήρια όμως καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί κάποιος να δικάζεται για διπλό κακούργημα π.χ για διακίνηση ναρκωτικών και να αφήνεται ελεύθερος και να κλείνονται στη φυλακή παιδιά που πανηγυρίζουν ένα γκολ έστω με καπνογόνο».