Σε ισχύ από σήμερα το «κάμερες παντού» στα γήπεδα – Με ποιες ποινές απειλούνται οι ΠΑΕ από τη ΔΕΑΒ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ξεκινάει από σήμερα (06/03) η εφαρμογή του «κάμερες παντού», αφού τίθεται σε ισχύ το αναμορφωμένο σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων, που, σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, αφορά γήπεδα στα οποία γίνονται αγώνες της Super League, αγώνες Κυπέλλου με τη συμμετοχή ομάδων της Super League, διεθνείς ποδοσφαιρικοί αγώνες και αγώνες της Εθνικής και αντιστοίχως για την Basket League.

Θυμίζουμε ότι με βάση τον νέο αθλητικό νόμο για την αντιμετώπιση της «οπαδικής βίας», που ψηφίστηκε πρόσφατα, αν για οποιονδήποτε λόγο, σε οποιοδήποτε γήπεδο, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οι ομάδες θα δώσουν τους εντός έδρας αγώνες τους κεκλεισμένων των θυρών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι «τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της αθλητικής εκδήλωσης, η αστυνομική αρχή προβαίνει σε έλεγχο και επιθεώρηση, προκειμένου να διαπιστώσει τη σύννομη λειτουργία του συστήματος της και του ευρισκόμενου εντός της αθλητικής εγκατάστασης κέντρου ελέγχου και παρακολούθησης του συστήματος αυτού. Μετά το πέρας του ελέγχου συντάσσεται έκθεση, στην οποία υποχρεωτικά περιέχονται τα σημεία του γηπέδου στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάμερες και η ανάλυση και ευκρίνεια της εικόνας τους. (…) Εφόσον από την έκθεση προκύπτει η μη σύννομη λειτουργία του συστήματος, η αρμόδια αστυνομική αρχή θέτει προθεσμία δώδεκα (12) ωρών, ώστε να αποκατασταθεί η σύννομη λειτουργία του συστήματος και διενεργεί νέο έλεγχο αμέσως μετά την παρέλευσή της. Αν και μετά τον νέο έλεγχο διαπιστωθεί η μη σύννομη λειτουργία του συστήματος, με απόφαση της Δ.Ε.Α.Β., διεξάγεται η αθλητική εκδήλωση χωρίς την παρουσία φιλάθλων».

Επίσης προβλέπεται ότι «μετά από τη λήξη της αθλητικής συνάντησης, συντάσσεται και αποστέλλεται στη Δ.Ε.Α.Β. νέα έκθεση της αστυνομικής αρχής, στην οποία αναφέρεται εάν το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας λειτούργησε σύννομα πριν από την έναρξη, σε όλη τη διάρκεια και μετά από τη λήξη της αθλητικής συνάντησης ή εάν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε πλημμέλεια ή αστοχία στη λειτουργία του. Αν στην έκθεση αυτή αναφέρεται πλημμέλεια ή αστοχία του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας, αναγράφεται υποχρεωτικά και το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το πρόβλημα της λειτουργίας. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός αν η διαπιστωθείσα πλημμέλεια ή αστοχία είναι όλως επουσιώδης ή αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, με απόφαση της Δ.Ε.Α.Β., εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την αποστολή της έκθεσης, ή, αν η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, επιβάλλεται η διεξαγωγή χωρίς την παρουσία θεατών της αμέσως επόμενης αθλητικής συνάντησης (…)».

Το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας καλύπτει κατ’ ελάχιστον τους ακόλουθους χώρους της αθλητικής εγκατάστασης:
α) Όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου,
β) τον εξωτερικό αμέσως περιβάλλοντα χώρο,
γ)το σύνολο των κερκίδων (εξέδρες),
δ) τον αγωνιστικό χώρο,
ε) τις σκάλες και τους διαδρόμους,
στ) τους χώρους των κυλικείων,
ζ) τους χώρους που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου,
η) τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των διαγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών,
θ) τους διαδρόμους που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών,
ι) την είσοδο και έξοδο των αθλητών και των διαιτητών προς και από τον αγωνιστικό χώρο,
ια) άλλους χώρους δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών

Οι 5 ζώνες

Ζητούμενο είναι να εξαλειφθούν ή να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα «τυφλά» σημεία της παρουσίας των οπαδών στα γήπεδα. Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από τις 4 Φεβρουαρίου ανέφερε πως σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν οριοθετηθεί οι πέντε βασικές ζώνες όπου οι κάμερες θα καταγράφουν τις κινήσεις των θεατών μέχρι να τελειώσει ο αγώνας και να αποχωρήσουν.

Αυτές είναι: α) στην είσοδο, β) στον έλεγχο των εισιτηρίων, όπου θα ζητείται από τον θεατή να μην καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με γυαλιά, καπέλα ή σκουφιά, γ) στη διαδρομή μέχρι τη θύρα, δ) στην είσοδο της θύρας και την παραμονή του σε αυτή, ε) στους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, κυλικεία, μπουτίκ κ.α.). Από κει και πέρα, με κάμερες θα καλύπτονται τα δημοσιογραφικά θεωρεία, αλλά και οι χώροι των συνεργείων τηλεοπτικών μεταδόσεων, τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των ομάδων και των διαιτητών, οι διάδρομοι που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών αλλά και η φυσούνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και υπό το παλαιό καθεστώς όλες οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με το κέντρο ελέγχου (control room) το οποίο χειριζόταν αποκλειστικά η ΕΛ.ΑΣ., κάτι που φυσικά θα εξακολουθεί να ισχύει. Επίσης από τη νέα σεζόν όλα τα θέματα ασφαλείας των γηπέδων θα αξιολογούνται στο πλαίσιο της αδειοδότησης των ομάδων.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook