Μεγάλο αφιέρωμα από ξένη ιστοσελίδα στον Ευγένιο Γκέραρντ: “Ο Έλληνας Θεός”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα defendthebackpost.com, φιλοξενεί ένα τεράστιο αφιέρωμα στον άνθρωπο που διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία του ΟΦΗ.

Ο Ευγένιος Γκέραρντ εδώ και έξι χρόνια δεν είναι πλέον δίπλα μας. Ο Μεγάλος Ολλανδός που έγινε Κρητικός και με τον οποίο, στα 15 χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο του ΟΦΗ, άλλαξε ριζικά η ιστορία του συνεχίζει ν’ αποτελεί έναν θρύλο για το club και το ελληνικό ποδόσφαιρο απασχολώντας ξένα ΜΜΕ.

Τώρα είναι η σειρά της ιστοσελίδας defendthebackpost.com που φιλοξενεί ένα τεράστιο αφιέρωμα στον Ευγένιο Γκέραρντ με τίτλο “Ευγένιος Γκέραρντ: Ο Έλληνας Θεός” και γίνεται αναφορά στα 15 χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο του ΟΦΗ.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Κρήτης λέγοντας αρχικά πως “το νησί της Κρήτης ήταν πάντα ένας μαγικός και γεμάτος θρύλους τόπος για την Ελλάδα. Ονόματα όπως ο Δίας, ο Ποσειδώνας και η Ήρα συνεχίζουν ν’ αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία της Κρήτης μετά από χιλιάδες χρόνια”.

Στην συνέχεια, σχολιάζεται η έλευση του στον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 1985: “Το 1985 το πανέμορφο νησί της Κρήτης είδε την γέννηση ενός σύγχρονου Θεού που βρήκε την μορφή του άγνωστου Ολλανδού Ευγένιου Γκέραρντ που θα άφηνε το σημάδι του στον πρώτο του ρόλο ως προπονητής. Στο Ηράκλειο του 1925, ήταν διάσημο για το παλάτι του Μίνωα, τον Μινώταυρο αλλά είναι και η χρονιά που ιδρύεται ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου (ΟΦΗ) δίνοντας νόημα στην τοπική κοινωνία. Το 1927 πραγματοποιείται το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όμως ο ΟΦΗ και άλλες ομάδες από την Κρήτη και άλλα νησιά υποχρεώθηκαν να δίνουν αγώνες σε τοπικό επίπεδο μέχρι και το 1940 όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όπως συνέβη σε πολλούς ποδοσφαιριστές ευρωπαϊκών συλλόγων, κλήθηκαν να πάρουν τα όπλα για να βοηθήσουν στον πόλεμο. Πολλοί αθλητές χάθηκαν στον πόλεμο, το ποδόσφαιρο θα επέστρεφε στην Ελλάδα το 1945”.

Αφού γίνεται στην συνέχεια μια ιστορική αναδρομή στην 100ετη ιστορία του ΟΦΗ, επιστρέφει ξανά στο 1985: “Ο Ευγένιος Γκέραρντ δεχεται πρόταση για ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και ήταν, κυριολεκτικά, ένας μαθητής του ποδοσφαίρου. Όταν ολοκληρωνόταν η καριέρα του, ξεκίνησε να σπουδάζει στο Τμήμα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Παίρνοντας τα ανώτερα διπλώματα στο ποδόσφαιρο, ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην Ρόντα όπου θα παρέμενε μέχρι να πάει στον ΟΦΗ”.

Η αγγλική ιστοσελίδα σχολιάζει τα 15 χρόνια επιτυχιών του Ευγένιου Γκέραρντ στον ΟΦΗ και στην συνέχεια πηγαίνει στο 2000: “Ο Γκέραρντ στην τελευταία του χρονιά στον ΟΦΗ θα ήταν η πιο πετυχημένη. Τέταρτη θέση και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο θα ήταν το τελευταίο του παράσημο. Ο Γκέραρντ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας πραγματικός Θεός για τους ανθρώπους του Ηρακλείου. Αρκετές εκδηλώσεις έγιναν προς τιμήν του και το 2018 πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι – γιορτή για να τιμηθεί ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του ΟΦΗ. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 χρονών. Έφυγε από την ζωή δίχως να προλάβει να δει τον ΟΦΗ εκεί που ανήκε, στην μεγαλύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook