Η πρώτη τιμωρία της ΔΕΑΒ στην ΑΕΚ και τα πρόστιμα για τον απλό κόσμο που αγγίζουν… ουρανό

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η νέα τάξη πραγμάτων μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μέτρα οπαδικής βίας και η πρώτη τιμωρία που δείχνει την αλλαγή κατεύθυνσης στον ελληνικό αθλητισμό.

Μετά το νέο νομοσχέδιο με την υπερενισχυμένη ΔΕΑΒ, ήρθε και η πρώτη “καμπάνα” στο μπάσκετ της ΑΕΚ μετά το παιχνίδι με τον Πανθηναϊκό. Η ΔΕΑΒ παρενέβη και τιμώρησε την ΑΕΚ με ποινή αποκλεισμού της έδρας της για μια αγωνιστική λόγω ρίψης αντικειμένου, ικανού να προκαλέσει σωματική βλάβη, εντός του αγωνιστικού χώρου.

Τα πάντα αλλάξαν από χθες, Τετάρτη, που άνοιξαν ξανά τα γήπεδα. Η ΔΕΑΒ αποκτά πλέον την δικαιοδοσία επιβολής ποινών στις ομάδες, σε αντίθεση με ότι ίσχυε τώρα όπου τον λόγο είχαν οι Πειθαρχικές Επιτροπές και ήταν εκείνες που επέβαλαν τιμωρία.

Οι αρμοδιότητες της ΔΕΑΒ, η οποία αποκτά τη δικαιοδοσία επιβολής ποινών στις ομάδες, των οποίων οι οπαδοί δεν τηρούν τα μέτρα τάξης και ασφαλείας, εκτοξεύοντας πυρσούς και βεγγαλικά εντός αγωνιστικού χώρου ή εισβάλλουν παρανόμως.

Πλέον η Επιτροπή Καταπολέμησης της Βίας έχει τη δικαιοδοσία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα, κλείσιμο εξεδρών – μερικό ή ολικό) δίχως αυτές να κριθούν από τα αθλητικά δικαστήρια. Ανάλογη δύναμη έχει κι ο εκάστοτε Υπουργός, αν κριθεί πως η ΔΕΑΒ δεν έχει ενεργήσει εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου.

Επίσης, βάσει της νέας νομοθεσίας, όποιος μπει στο γήπεδο δίχως εισιτήριο και εντοπιστεί τότε αυτομάτως τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Τα πρόστιμα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα σε περίπτωση εισόδου φιλάθλου στο γήπεδο με εισιτήριο άλλου αφού τόσο εκείνος, όσο και ο παραβάτης θα τιμωρούνται με πρόστιμο δεκαπλάσιο της αξίας του εκάστοτε εισιτηρίου και αποκλεισμό έξι μηνών από τα γήπεδα.

Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα μείνει ατιμώρητη ούτε η ΠΑΕ αφού θα επιβάλλεται κλείσιμο της ανάλογης θύρας.

Σε πρώτη φάση η αντιστοίχιση των στοιχείων των εισιτηρίων με τους κατόχους θα γίνεται από τους αστυνομικούς στις εισόδους των θυρών.

Γι’ αυτό και οι φίλαθλοι υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook