Aνοίγουν ξανά τα γήπεδα

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας έκλεισαν στις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας και ανοίγουν ξανά σήμερα.

Το κλείσιμο αποφασίστηκε τότε, μέσα σε βαρύ κλίμα από τον τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα, που έριξαν οπαδοί του Ολυμπιακού και κρίθηκε αναγκαίο ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε.

Ο άτυχος αστυνομικός έχασε τη μάχη με το θάνατο είκοσι ημέρες αργότερα και έγινε το θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά τον Αλκη Καμπανό στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2022, και τον Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Αύγουστο του 2023.

Το νομοσχέδιο για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, έγινε νόμος του Κράτους, αλλά ουσιαστικά αλλαγή δεν υπάρχει ακόμα.

Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή, θα είναι με ακριβή και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αφορά συγκεκριμένα στην επιβολή ποινών σε ομάδες για τυχόν παραβατική συμπεριφορά οπαδών τους, όπως ρίψη επικίνδυνων ή εύφλεκτων αντικειμένων (κροτίδες, βεγγαλικά κ.τ.λ.) και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Καθιερώνεται ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων και την επαναληψιμότητά τους (υπότροπες ομάδες θα τιμωρούνται βαρύτερα), οι οποίες θα επιβάλλονται και θα εκτίονται άμεσα, χωρίς να περνούν από την αθλητική δικαιοσύνη.

Τα νέα μέτρα, που προβλέπονται, θα εφαρμοστούν από τις 6 Μαρτίου και τις 9 Απριλίου.

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook