Πετράκης: “Πρέπει την ομάδα να την βοηθήσουν όλοι. Αυτό χρειάζεται ο ΟΦΗ. Όχι απαξίωση”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Στην εκπομπή “Στρογγυλή Θεά” του Crete2day φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Πετράκης. 

Ο Γιάννης Πετράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την τωρινή του θητεία στον Παναιτωλικό:

«Ο Παναιτωλικός είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο σωματείο σε ότι έχει να κάνει με την υλικοτεχνική υποδομή. Το γήπεδο και τα προπονητήρια είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει μια διοίκηση λιτή και περιεκτική. Το Αγρίνιο είναι μια πόλη που ζει για την ομάδα.

Ο Παναιτωλικός έχει όλα τα προαπαιτούμενα που χρειάζεται ένας προπονητής για να δουλέψει και να καταθέσει αυτό που μπορεί. Είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Είναι ένας επιπλέον λόγος για να κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιηθούν οι στόχοι της»

Για το πόσο δύσκολη ήταν η προσπάθεια για να αντιστραφεί το κλίμα μετά την έλευση του στον Παναιτωλικό:

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Υπάρχει μόνο δουλειά, πίστη, βελτίωση και αφοσίωση. Να κάνουμε καθημερινά καλές εκτιμήσεις, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Όλα στηρίζονται στη βελτίωση, την πίστη, και στην πρακτική επιβεβαίωση των πραγμάτων που δουλεύουμε»

Για την πρόκληση της συμμετοχής του Παναιτωλικού στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας:

«Η διάκριση στο Κύπελλο είναι όνειρο. Κατά τη γνώμη μου όμως υπάρχει μια σειρά.

Το πρώτο είναι να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία. Στα παιχνίδια με τον Άρη που είναι το φαβορί για την πρόκριση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προκειμένου να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της πόλης του Αγρινίου, και να λάβει μέρος ο Παναιτωλικός στον τελικό του Κυπέλλου.

Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Τώρα ο πρώτος μας στόχος είναι το παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας απέναντι στον Ατρόμητο. Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο»

Για το πώς υποδέχτηκε το Αγρίνιο την πρόκριση του Παναιτωλικού:

«Είναι όνειρο. Για μένα το σημαντικό είναι στο τέλος να είμαστε καλά στο πρωτάθλημα. Θα κάνουμε τα μέγιστα όμως για να προκριθούμε στον τελικό του Κυπέλλου»

Για τα «όπλα» του Παναιτωλικού στους ημιτελικούς Κυπέλλου απέναντι στον Άρη:

«Είναι δύο ημίχρονα. Το πιο σημαντικό για μένα έχει να κάνει με το ότι οι παίκτες που θα επιλεγούν θα πρέπει να με την επίγνωση, τη συγκέντρωση, την αυτοθυσία και την πειθαρχία σε αυτό που θα επιλέξουμε να κάνουμε. Ξέρουμε ότι η δουλειά μας είναι δύσκολη, όμως ο Παναιτωλικός έχει δείξει καλή εικόνα στα παιχνίδια με τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ. Σε πολλά αυτά αδικείται από το αποτέλεσμα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε.

Από κει και πέρα υπάρχει η ικανότητα του αντιπάλου, οι συγκυρίες, η τύχη και οι στιγμές. Αυτό που μας αναλογεί θα προσπαθήσουμε όμως με πίστη, να το πάρουμε»

Για τον ΟΦΗ τον οποίο αντιμετώπισε τρεις φορές σε 11 μέρες για πρωτάθλημα και Κύπελλο:

«Έχω πει και καταθέτω άλλη μια φορά, ότι η ομάδα έχει πολύ καλή ποιότητα παικτών. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει οι παίκτες που επιλέγονται να αγωνιστούν να έχουν συγκέντρωση, πλάνο, πειθαρχία και θέληση για να βγει αποτέλεσμα.

Το ότι έχω καλούς παίκτες δεν σημαίνει ότι έχω καλή ομάδα. Για να βγει καλή εικόνα πρέπει όλοι να βρεθούν σε μια κοινή συνισταμένη. Ο ΟΦΗ έχει καλούς παίκτες, αλλά θα πρέπει να βρεθεί το στοιχείο που θα τους κάνει να αισθάνονται καλά.

Υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο. Στη ζωή μας, δεν υπάρχουν μόνο καλές στιγμές, αλλά και δύσκολες από τις οποίες μαθαίνουμε, και μια ομάδα αυτό θα πρέπει να το αποδέχεται.  Δεν ξέρω καμία ομάδα στον κόσμο που κερδίζει συνέχεια.

Στο Ηράκλειο, κατά τη γνώμη μου υπάρχει το «άσπρο – μαύρο». Με δύο καλά αποτελέσματα υπάρχουν προσδοκίες για Ευρώπη, και μετά από δύο κακές στιγμές είναι άχρηστοι όλοι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Η ομάδα και οι παίκτες χρειάζονται στήριξη. Από όλους. Αν σε κάποια παιχνίδια δεν ήταν καλοί, θα πρέπει να βρεθεί η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα και όχι να υπάρχει μια συνολική ακύρωση των πάντων.

Πρέπει την ομάδα να την βοηθήσουν όλοι. Αυτό χρειάζεται ο ΟΦΗ. Όχι απαξίωση»

Για το πώς μπορεί μια ομάδα που βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση όπως τώρα συμβαίνει με τον ΟΦΗ να ξεφύγει από αυτή:

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός αγώνα και την εικόνα μιας ομάδας. Το πρώτο είναι η ικανότητα που υπάρχει. Το δεύτερο είναι ο αντίπαλος. Το τρίτο είναι οι αστάθμητοι παράγοντες.

Εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε μόνο τον πρώτο, ο οποίος επίσης είναι ένα σύμπλεγμα πραγμάτων. Έχουν να κάνουν με την ψυχολογία, το σχέδιο, τις επιλογές, την καθοδήγηση, ούτως ώστε η ομάδα να είναι όσο γίνεται πιο έτοιμη πνευματικά, ψυχικά και σωματικά. Όλα αυτά όμως δεν είναι εύκολα στην πράξη. Η καθημερινότητα τα δημιουργεί και τα ενισχύει αυτά τα στοιχεία.

Εγώ δεν είμαι στον ΟΦΗ για να πάρω θέση στην εικόνα που παρουσιάζει. Για μένα πρέπει να βρεθεί η αιτία που συμβαίνουν όλα αυτά. Οι ίδιοι παίκτες ήταν και με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Τότε ήταν καλοί και τώρα δεν είναι;

Δεν έχουμε να κάνουμε με ποτήρια που είναι πάντα τα ίδια. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που σκέφτονται, που έχουν νοητικό κόσμο, φυσική κατάσταση. Αν ένας ποδοσφαιριστής είναι «πάνω» και μετά «κάτω», αυτό δημιουργείται από κάποια αιτία.

Δεν γνωρίζω τι γίνεται, αυτό που καταθέτω είναι ότι η ομάδα έχει καλό υλικό και χρειάζεται στήριξη»

Για την εξέλιξη της «μάχης» που δίνεται στην ουρά της βαθμολογίας για την αποφυγή του υποβιβασμού:

«Θα γίνει μεγάλη μάχη μέχρι τέλους. Αν εξαιρέσουμε τη Λαμία και τον Αστέρα Τρίπολης τα πάντα είναι «ρευστά».  Στην πορεία μπορεί να ξεχωρίσει και κάποιος άλλος και να βγει από το «παζλ». Δεν υπάρχουν αδύνατες ομάδες. Όλες είναι πολύ καλές. Θα γίνει μεγάλη «μάχη»

Για το φετινό πρωτάθλημα:

«Είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο. Τέσσερις ομάδες το διεκδικούν. Όλες έχουν ελπίδες. Και ο Ολυμπιακός. Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, και από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων»

Για το όραμα στον Παναιτωλικό:

«Ο Παναιτωλικός έχει τα προαπαιτούμενα να κάνει σπουδαία πράγματα. Ο κόσμος αγαπά υπερβολικά την ομάδα. Ο πρόεδρος φροντίζει για τα πάντα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν υποδομές και άνθρωποι κοντά στην ομάδα που ξέρουν τι να κάνουν. Τι λείπει; Οι καλές επιλογές και η δουλειά. Είμαστε σε δύσκολη θέση, όμως θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η ομάδα, για να μπορέσει την επόμενη χρονιά να κάνει ένα βήμα παραπάνω»

Για το αν υπάρχει ανεκπλήρωτος πόθος στην προπονητική του πορεία:

«Το υπέρτατο για μένα ήταν να δουλέψω στην Εθνική ομάδα. Από εκεί και πέρα, είμαστε επαγγελματίες, και αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν»

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook