Το Gentikoule παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Λιθουανού τεχνικού όπου αναφέρεται στην θητεία του στην ομάδα αλλά και στην αποχώρηση του από τον πάγκο της.
Σε μια μεγάλη συνέντευξη διάρκειας 2,5 ωρών ο Βάλντας Νταμπράουσκας μίλησε για την θητεία του στον ΟΦΗ, τους 14 μήνες παρουσίας του στην Ελλάδα και πριν από δύο ημέρες διαβάσατε το πρώτο μέρος όπου αναφέρθηκε στην έξαρση της βίας στην χώρα μας, αλλά και στο ξεκίνημα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.
Στο δεύτερο μέρος που θα διαβάσετε παρακάτω και σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Gentikoule, στην ιστοσελίδα 15min.lt, ο Βάλντας Νταμπράουσκας αναφέρεται στο “διαζύγιο” του με τον ΟΦΗ. Τονίζει ότι χώρισε φιλικά με τον σύλλογο ενώ όταν ερωτήθηκε για τους λόγους της λύσης της συνεργασίας του με τον ΟΦΗ υπογράμμισε πως αυτοί αφορούσαν τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα.
“Ο ΟΦΗ είχε μια πολύ καλή χρονιά όπου και τερμάτισε στην έβδομη θέση. Ήμασταν τελευταίοι, υποβιβαζόμασταν από το πρωτάθλημα και τελικά το να τερματίσουμε στην έβδομη θέση ήταν θετικό. Μετά από μια χρονιά όπως αυτή, ρωτάς τώρα: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος; Οκ, ο επόμενος στόχος είναι να μπεις στα play offs. Αλλά τι κάνουμε; Βελτιώνουμε αυτό ή εκείνο; Δεν θέλω να βάλω όλες τις ομάδες κάτω από την ίδια σημαία, γιατί κάθε μια από αυτές έχει διαφορετική ιστορία όμως υπάρχει μια τάση που επικρατεί γενικά” είπε αρχικά και συνέχισε: “Όταν τα πράγματα πάνε καλά, δεν θέλουν να κάνουν τίποτα, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Κερδίζαμε, οπότε όλα ήταν καλά. Πριν από αυτό, ο προηγούμενος προπονητής έκανε κάτι λάθος, ήρθε ένας άλλος, γίναμε καλύτεροι, συννενοηθήκαμε και πήγαμε καλύτερα. Ας αφήσουμε αυτήν την χρονιά, ας αφήσουμε τα πάντα όπως ήταν και η επόμενη σεζόν θα είναι υπέροχη. Συνήθως αποδεικνύεται το ανάποδο. Η “πείνα” εξαφανίζεται, συνεχίζεται η ρουτίνα, το ένα ή το άλλο δεν δουλεύουν. Πρέπει ν’ αντιδράσεις, συνήθως η αντίδραση είναι καθυστερημένη, μετά σου λένε πως ίσως κάνεις κάτι λάθος εδώ, ίσως δεν παίρνεις αρκετά. Και έρχεται η επιθυμία για μια αλλαγή. Δεν ξέρω αν αυτές οι αλλαγές δίνουν το αποτέλεσμα που θέλεις. Μου αρέσει μια φράση του Αβραάμ Λίνκολν που λέει ότι αν θες να κόψεις ένα δέντρο και έχεις πέντε ώρες, τις τέσσερις τις περνάς προκειμένου να ακονήσεις το τσεκούρι. Και μέσα σε αυτήν την τελευταία ώρα το όπλο σου θα έιναι έτοιμο. Και εδώ αποδεικνύεται η άλλη πλευρά – μιλάμε για το πόσο καλοί είμαστε, πως θα πάμε, ξεκινάει η σεζόν, κερδίζεις τα φαβορί και τότε δεν σου αρκούν τα play offs. Τότε ξεκινάς να σκέφτεσαι την Ευρώπη, ότι ίσως πρέπει να προσπαθήσεις να γίνεις πρωταθλητής. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μπορεί να παίξεις καλά σε ένα ή σε άλλο παιχνίδι αλλά η πορεία θα σου δείξει που αξίζεις να φτάσεις. Οι προσδοκίες είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, ένα από αυτά που πρέπει να μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα”.
Στην συνέχεια ο Βάλντας Νταμπράουσκας σημειώνει πως το “διαζύγιο” του με τον ΟΦΗ ήταν φιλικό, όπως και στις προηγούμενες ομάδες του: “Όταν προσλαμβάνεσαι, οι ίδιοι άνθρωποι είναι που σε απολύουν. Μπορεί ν’ ακουστεί κλισέ φράση όμως η απόλυση ενός προπονητή είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα σε αυτήν την δουλειά. Δεν υπάρχουν προπονητές που να μην έχουν απολυθεί”.
Ο Λιθουανός τεχνικός τονίζει ότι ο βασικός λόγος της απόλυσης του ήταν ότι δεν υπήρχε ικανοποίηση από την διοίκηση για τα αποτελέσματα που έφερε ο ΟΦΗ. “Μεγαλώνεις τις προσδοκίες σου, κερδίζεις, είσαι στην 3η με την 4η θέση έπειτα από πέντε αγωνιστικές και μετά δεν κερδίζεις για έξι συνεχόμενα παιχνίδια. Οι λόγοι; Είναι σύνθετο. Με τον ΟΦΗ περπατούσαμε σε μια λεπτή γραμμή. Και οι τέσσερις ισοπαλίες σε εκείνο το διάστημα ήταν νίκες. Απόλυτως. Στο ξεκίνημα της χρονιάς η μπάλα μπήκε μέσα, αργότερα δεν έμπαινε. Τότε δεν κερδίζεις το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο παιχνίδι και γίνεται δυσκολότερο να κερδίσεις το δεύτερο. Στο πέμπτο είναι πλέον απίθανο. Από εκεί και πέρα αλλάζουν όλα. Αν δουλεύεις στην Λιθουανία και έχεις 10 ανθρώπους γύρω σου, 100 ενεργούς φιλάθλους τότε υπάρχει ένα πλήθος. Πας στο κέντρο της πόλης μετά από μια νίκη και σου φέρνουν ποτά, φαγητό, δεν χρειάζεται να πληρώσεις. Όταν χάνεις, δεν σε αφήνουν να μπεις μέσα” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βάλντας Νταμπράουσκας περιγράφει την κατάσταση με τους προπονητές που επικρατούν στην Ελλάδα: “Φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, 9 από τις 14 ομάδες έχουν αλλάξει προπονητή πριν την 13η αγωνιστική. Ουσιαστικά, 1,5 γύρος για κάθε προπονητή. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προπονητής του Παναθηναϊκού απολύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων. Την προηγούμενη χρονιά, είχε την ομάδα πρώτη για σχεδόν ολόκληρο το πρωτάθλημα, προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια και έχασε τον τίτλο για έναν βαθμό, στην τελευταία αγωνιστική. Αυτήν την σεζόν, ήταν δεύτερος, έναν βαθμό πίσω από την πρώτη θέση και όμως απολύθηκε τα Χριστούγεννα. Μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, έχουν γίνει 31 αλλαγές προπονητών. Πρέπει να καταλάβετε ότι δουλεύοντας 14 μήνες στην Ελλάδα είναι σαν να δουλεύεις 5 χρόνια στην Ζαλγκίρις”.