Ο Βάλντας Νταμπράουσκας, μίλησε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ, σε διαδικτυακή εκπομπή. Διαβάστε το πρώτο μέρος στο Gentikoule.
Σε μια μεγάλη συνέντευξη διάρκειας σχεδόν 2,5 ωρών ο Λιθουανός τεχνικός μίλησε στην διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας 15min.lt και αναφέρθηκε στο πέρασμα του από την Ελλάδα.
Ο Λιθουανός τεχνικός μιλάει για την έξαρση της βίας στην χώρα μας, για όλα όσα συνάντησε στο διάστημα των 14 μηνών που βρέθηκε στον πάγκο του ΟΦΗ και πολλά άλλα.
Αναλυτικά διαβάστε το πρώτο μέρος:
Για την παρουσία του στην Ελλάδα: “Το ποδόσφαιρο που παίζεται στις χώρες της Βαλτικής μοιάζει πολύ μεταξύ τους όμως θα έλεγα πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μερικοί μήνες στην Ελλάδα, είναι σαν να είσαι τρία χρόνια στην Κροατία, γιατί πρόκειται για ένα πολύ, πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Τον Μάρτιο συμπληρώνω 10 χρόνια από τον πρώτο μου αγώνα ως προπονητής, πάντα βρισκόμουν δίχως δουλειά για μικρό χρονικό διάστημα. To ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό όπως και η προετοιμασία σε σύγκριση με την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στην Βουλγαρία πας στον αγώνα και απλά επικεντρώνεσαι στον αγώνα, στην τακτική που θα ακολουθήσεις. Στην Ελλάδα, υπήρξε εκτός έδρας παιχνίδι, που έπρεπε να βρισκόμαστε στον δρόμο για 1,5 ώρα, οι παίκτες έπρεπε να είναι προστατευμένοι από τους οπαδούς λόγω ταραχών. Να επικρατούν οδομαχίες στον δρόμο, να υπάρχουν οπαδοί που τους επιτέθηκαν οπαδοί άλλων ομάδων, να σπάνε τα τζάμια των λεωφορείων, υπάρχουν και συμβαίνουν πάρα πολλά που μπορεί να τα βλέπεις μόνο στην τηλεόραση.
Ξαφνικά σε ένα άλλο παιχνίδι, στο έβδομο λεπτό, ενώ είσαι συγκεντρωμένος στον αγώνα, όλα σταματούν γιατί δεν μπορείς να δεις τίποτα από τα καπνογόνα που ανάβουν οι οπαδοί. Υπάρχουν πάντα αγώνες που συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, πάντα υπάρχουν πορείες οπαδών, σχεδόν κανένας δεν ξεκινάει εγκαίρως γιατί στην Ελλάδα ανάβουν πάντα καπνογόνα με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η καθυστερημένη έναρξη τους.
Πάντου στην Ελλάδα συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, δεν μπορείς να δεις στο γήπεδο τίποτα για 10 λεπτά και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Όπως ότι υπάρχει βία όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα αθλήματα.
Και σε άλλες χώρες υπάρχουν αυτά τα προβλήματα αλλά στην Ελλάδα δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Τώρα υπάρχει τιμωρία για να είναι κλειστά τα γήπεδα και δίχως φιλάθλους στις εξέδρες. Ας πούμε κάτι που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, ένα παιδί χτυπήθηκε μέχρι θανάτου.
Πραγματικά η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όταν παρακολουθείς ένα παιχνίδι από την τηλεόραση, όλα φαίνονται υπέροχα όμως πρέπει να είσαι έτοιμος για πολλά περισσότερα που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια του αγώνα.
Οι Κρητικοί έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο όμως η Κρήτη είναι πραγματικά το μοναδικό μέρος της Ευρώπης που έχει ζήσει με το πέρασμα όλων των αιώνων. Για παράδειγμα οι κάτοικοι του μένουν όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην επαρχία ώστε αν δεν σε φροντίσει κανείς, να μπορείς να φροντίσεις μόνο σου, τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, το περιβάλλον σου. Αυτές οι παραδόσεις έχουν μείνει στο πέρασμα του χρόνου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που φτάνει μέχρι τον ΟΦΗ και ισχύει και αντιστρόφως”.
Στην συνέχεια, ένας εκ των δημοσιογράφων ρωτάει τον Βάλντας Νταμπράουσκας για το αν οι ομάδες που βρίσκονται σε νησιά μπορούν να συγκεντρώνουν περισσότερο βαθμούς στην έδρα τους επειδή νιώθουν περισσότερο περήφανες για τον τόπο τους με τον πρώην τεχνικό του ΟΦΗ να απαντάει: “Ξέρετε νιώθουν πολύ περήφανοι που είναι από την Κρήτη. Από την μια πλευρά υπάρχει το κεντρικό Κράτος και από την άλλη στο πέρασμα των αιώνων ήταν εκεί ξένοι κατακτητές όπως η Βενετία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κ.ο.κ. Έχουν την δική τους ιστορία στην λογοτεχνία, την δική τους ιδέα για ελευθερία. Και πιστέψτε με πάντα οι φιλοξενούμενες ομάδες δεν είναι εύκολο για εκείνες να παίζουν στην έδρα του ΟΦΗ”.
Η κουβέντα έφτασε στην συζήτηση για τους στόχους του ΟΦΗ: “Όταν ξεκίνησε η χρονιά, στόχος ήταν η παραμονή, οκ πάμε στον επόμενο στόχο. Ποιος ήταν ο επόμενος στόχος; Η είσοδος στα play offs, να βελτιωθούμε όμως υπάρχει ένα παρελθόν. Η ιστορία όλων των συλλόγων είναι διαφορετική όμως υπάρχει η τάση ότι πρέπει να κερδίσουμε εδώ και τώρα. Ο κόσμος δεν βλέπει ότι πρέπει να γίνουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως ο προπονητής που δούλευε εδώ πριν δεν έκανε σωστά την δουλειά του, σύμφωνα με τα θέλω των φιλάθλών. Μετά έρχεται η επιθυμία για να κερδίσεις περισσότερα. Όμως πολλές φορές αυτό γυρίζει ανάποδα. Πως ήμασταν καλοί στην αρχή της χρονιάς, πως είμαστε καλοί τώρα και πάει λέγοντας. Ξεκινάει η χρονιά και λες που πρέπει να μπαίνει ένας στόχος, κερδίζεις ένα παιχνίδι και λες μετά ότι δεν είναι αρκετό για να βγεις Ευρώπη, μετά πρέπει να κερδίσεις το πρωτάθλημα αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική γιατί κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω παραλληλισμό με την Ζαλγκίρις Κάουνας αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Ας πούμε πως και εδώ πως πρέπει να μάθω να διαχειρίζομαι συναισθήματα όπως η ευφορία. Κάποιες φορές οι άνθρωποι πρέπει να καταλαβαίνουν τι προσδοκίες υπάρχουν. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό, σε μια ομάδα δεν υπάρχει μόνο ο προπονητής, είναι το club, ο ιδιοκτήτης. Υπάρχει η πολιτική και το μάρκετινγκ που ασκεί ένα club, όπως συμβαίνει και στην Λιθουανία αλλά από το παιχνίδι υπάρχει μόνο ένας νικητής. Στην αρχή, όταν πήγα στον ΟΦΗ, ήταν πολύ δύσκολο γιατί ακολουθούσε η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο και υπήρχε το μομέντουμ αυτής υπέρ μας. Παίξαμε κόντρα σε ομάδες που ήταν μεγάλα φαβορί όπως ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ και δεν χάσαμε δίχως να έχουμε καθόλου επιλογές. Και είπα ότι πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα. Στο τελευταίο παιχνίδι πριν την διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου η ομάδα ήταν στην 13η θέση και αν χάναμε θα ήταν μεγάλο μειονέκτημα για εμάς.
Ξεκινάει το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και πετυχαίνουμε αυτογκόλ στο 2ο λεπτό, παίζουμε πολύ κακό ποδόσφαιρο και σκέφτομαι “δεν είναι η δική μου ομάδα αυτή”. Επικρατεί ένα χάος και βλέπεις τον χρόνο να περνάει και δεν έχεις επιλογές παικτών για να μπουν στο παιχνίδι και για 75 λεπτά είμαστε πολύ κακοί. Στο 75′ γίνεται η αλλαγή ποδοσφαιριστή, μπαίνει σκοράρει και δίνει την ασίστ για το δεύτερο γκολ έπειτα από έναν φανταστικό συνδυασμό και τότε ο κόσμος πανηγύριζε σαν να είχαμε κερδίσει το πρωτάθλημα ενώ δέκα λεπτά νωρίτερα ήμασταν τελευταίοι στην βαθμολογία για ολόκληρη την σεζόν και είχαμε πετύχει μόλις την δεύτερη νίκη στο πρωτάθλημα. Πανηγύριζαν σαν να είχαμε κερδίσει το Champions League και τότε σκέφτεσαι πως μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση εδώ όταν με μια νίκη υπάρχουν τέτοιοι πανηγυρισμοί; Εδώ γνωρίζεις ότι η ομάδα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.