Ευγένιος Γκέραρντ: Πως πείστηκε να έρθει στον ΟΦΗ και ποιος ήταν ο άνθρωπος… κλειδί

Eπιμέλεια:Πάνος Κατσαρός

Ποιος ήταν ο άνθρωπος κλειδί που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην συμφωνία του ΟΦΗ με τον Ευγένιο Γκέραρντ

Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από τον θάνατο του Ευγένιου Γκέραρντ, που βύθισε στο πένθος όχι μόνο την Ομιλίτικη οικογένεια, αλλά και όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα όσα κατάφερε στον ΟΦΗ ο Ολλανδός μέσα στα 15 χρόνια που βρέθηκε στην ομάδα, γνωστά.

Η παρουσία του Γκέραρντ στον Όμιλο συνοδεύτηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας, όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, αλλά και η πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993, στους «16» του Κυπέλλου UEFA. Πως όμως ήρθε στον ΟΦΗ ο Γκέραρντ; Πως πείστηκε και ποιος ήταν ο άνθρωπος «κλειδί»;

Μέσα από το αφιέρωμα του Athletestories«Ευγένιος Γκέραρντ, ένας Κρητικός από τη Λιμβουργία», μαθαίνουμε πληροφορίες σχετικά με το πως ξεκίνησε η… ιστορία του Ολλανδού στον ΟΦΗ. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα τουρνουά στο Άμστερνταμ, ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε γνωριστεί με ανθρώπους του Παναθηναϊκού, κάτι το οποίο αποδείχθηκε κομβικό.

Ο εμβληματικός πρόεδρος του ΟΦΗ, Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, είχε ακούσει εξαιρετικά λόγια για τον Ολλανδό τεχνικό. Ειδικά από τον Γρηγόρη Τσινό, θρύλο των Κρητικών πλέον, αλλά τότε ποδοσφαιριστή που είχε συνεργαστεί με τον Γκέραρντ, στη Ρόντα και έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Ο Βαρδινογιάννης ζήτησε να τον καλέσουν, και τότε, ο Κώστας Καζανάκης, βασικό στέλεχος επί χρόνια του ΔΣ του ΟΦΗ, ανέλαβε την προσέγγιση του Γκέραρντ και είδε πως δεν ήταν αρνητικός. Ειδικά από τη στιγμή που η Ρόντα, την οποία είχε δεσμευθεί πως θα βοηθήσει έως το τέλος της σεζόν εφόσον χρειαζόταν, βρήκε τον δρόμο της με νέο προπονητή.

Ο Γκέραρντ, πείστηκε και κυριολεκτικά με μία βαλίτσα στο χέρι, πείστηκε από το νέο τηλεφώνημα της διοίκησης του ΟΦΗ και ήρθε στην Κρήτη. Συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη, έδωσαν τα χέρια σε χρόνο ρεκόρ, υπέγραψαν συμβόλαιο και όπως φάνηκε, ήταν ένα συμβόλαιο… ζωής.

Ο Γκέραρντ δέθηκε πολύ γρήγορα με την Κρήτη, καθώς από νωρίς, άρχισε να μαθαίνει ελληνικά, για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, συνδυάζοντάς το τοπικό στοιχείο, με τους δικούς του, ολλανδικούς ποδοσφαιρικούς νεωτερισμούς. Όπως όλοι οι φίλοι του ΟΦΗ, αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου γνωρίζουν, τα υπόλοιπα είναι… ιστορία!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook