Κιάσσος: “Δεν γίνεται για τον ΟΦΗ την μία να λέμε το ένα και την μία το άλλο”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Σε μια συνέντευξη που μίλησε για το ποδόσφαιρο κάνοντας μια σπουδαία ανάλυση για τον φετινό ΟΦΗ, ο Κώστας Κιάσσος σχολίασε στον ΣΠΟΡ FM 104,2 τον φετινό ΟΦΗ, υποστήριξε τον Βάλντας Νταμπράουσκας και σχολίασε με νόημα ότι “δεν γίνεται την μια να λέμε για ομάδα εξάδας και την άλλη κάτι άλλο”.

Ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ και προπονητής πλέον μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 104,2 και την εκπομπή “Θύρα 8” με τον Μανώλη Σαρρή για μια σειρά από θέματα που αφορούν την ομάδα. Από την διαχείριση του ρόστερ του ΟΦΗ από τον Βάλντας Νταμπράουσκας, για την εικόνα που παρουσιάζει κατά την διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου αλλά και για τον ίδιο τον Λιθουανό.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Κιάσσος στον ΣΠΟΡ FM 104,2 και τον Μανώλη Σαρρή

Για την διαχείριση του Βάλντας Νταμπράουσκας: «Το ότι θα σκεφτούμε κατά την διάρκεια ενός αγώνα που βλέπουμε ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο από αυτό που έγινε, υπάρχει παντού στο ποδόσφαιρο. Κάθε προπονητής έχει την δική του οπτική που βλέπει το ποδόσφαιρο, την δική του φιλοσοφία και τον δικό του τρόπο για να διαχειρίζεται τους παίκτες. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους απ’ έξω να καταλάβουν το πως λειτουργεί ένας προπονητής. Ο ΟΦΗ βλέπουμε ότι ακολουθεί πιστά έναν συγκεκριμένο σχηματισμό.

Είτε αλλάζοντας τακτική είτε αλλάζοντας προσέγγιση. Αυτό το βλέπουμε συχνά στον ΟΦΗ. Εγώ βλέπω μπορώ να πω ότι μπορεί να έχει τα συν και τα πλυν. Θεωρώ ότι αυτό που κάνει ο Νταμπράουσκας, για να το πιστεύει πάρα πολύ δεν θα κάνει λάθος. Έχω πει ότι τον πιστεύω ότι είναι καλός προπονητής. Σε έναν προπονητή καλό δεν παίζει σημασία να βάλεις έναν καλό σχηματισμό, αλλά παίζει η σχέση με τους παίκτες, με τους γύρω, το περιβάλλον που εργάζεσαι, παίζουν πολλά ρόλο, τα οποία δεν γνωρίζω. Αυτό που βλέπω αγωνιστικά είναι ότι δεν έχει τόσο καλή εικόνα στα τελευταία παιχνίδια ο ΟΦΗ. Αλλά δεν υπογράφει κανείς συμβόλαιο με τη νίκη και με την καλή απόδοση».

Για τις διαφορές του τότε με το σήμερα: «Είναι δύο πράγματα. Ένα με τα social κι ένα με τους παίκτες. Πολλές φορές, μπορεί να έχει γίνει ένα μέτριο παιχνίδι από την ομάδα, να πλησιάζουμε το επόμενο παιχνίδι, να είναι Παρασκευή και να κάνουμε ανακύκλωση του παιχνιδιού που έχει περάσει, δύο ημέρες πριν το παιχνίδι. Κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι υγιή δημοσιογραφία. Δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα πράγματα και να δημιουργούμε πρόβλημα στην ομάδα και γύρω από τον προπονητή. Από την άλλη, όταν εγώ ήμουν νέος, 18-19, 22-23, υπήρχαν πιο πολλοί ποιοτικά μαζεμένοι παίκτες. Πιο καλοί ποιοτικά παίκτες.

Εάν έφευγαν τότε Έλληνες στην ποσότητα που υπάρχουν σήμερα, στο εξωτερικό, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό επίτευγμα. Όταν άκουγαν το 1998 και το 2000 ότι Έλληνας πήγε στην Ατλέτικο, ήταν κάτι… ουάου. Ή όταν πήγα εγώ στη Νουμάνθια. Αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα για έναν Έλληνα παίκτη. Στο σήμερα, εάν αύριο πάει στη Νουμάνθια παίκτης που αγωνίζεται στην Super League, θα είναι μία κανονική μεταγραφή, έτσι που έχει γίνει η κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο το ποδόσφαιρό μας. Αυτό έχει κάνει πολύ κακό στους πολύ καλούς ποιοτικά παίκτες αλλά όχι τόσο αθλητικούς. Βλέπουμε ότι ένας τέτοιος παίκτης δεν μπορεί να παίξει μέσα σε μία εβδομάδα τρία παιχνίδια. Ένας αθλητικός μπορεί να το κάνει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύει τον κόσμο, να μην ξέρει ποιος είναι πιο καλός. Αυτό έχει μειώσει την ποιότητα του ποδοσφαίρου. Ναι μεν έχει αλλάξει το επίπεδο παγκοσμίως. Όταν ακούω για GPS και ότι έκανε τόσα χιλιόμετρα ένας παίκτης, βγάζω σπυράκια. Η επιστήμη στο ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να προβλέψουν την ποιότητα και την προσωπικότητα του ποδοσφαιριστή. Κανένα εργαλείο δεν μπορεί να προβλέψει την απόφαση του παίκτη. Η δύναμη και η ένταση είναι ένας άλλος παράγοντας. Αυτά τα αφήνω σε δεύτερη μοίρα».

Για τον ΟΦΗ και τα διαφορετικά πρόσωπα που έχει δείξει: «Το μόνο που έρχεται στο μυαλό μου είναι το ντεφορμάρισμα ή το όχι τόσο καλό μουντ της ομάδας. Ίσως το όχι τόσο καλό στιλ προπόνησης ή το ψυχολογικό κομμάτι των παικτών. Μπορεί να είναι συνδυασμός πραγμάτων. Δεν πιστεύω όμως ότι ο ΟΦΗ ήταν πριν λίγο καιρό ομάδα εξάδας και τώρα δεν είναι. Δεν γίνεται μία να λέμε το ένα και μία το άλλο. Είναι λίγο οξύμωρο να ξεκινάει καλά η ομάδα και να κάνει 2-3-4 κακά παιχνίδια και να συζητάμε τέτοια πράγματα. Ξέρω ότι ο ΟΦΗ έχει πολύ μεγάλη πίεση. Είναι πολύ απαιτητικός ο κόσμος. Ο κάθε προπονητής που είναι στον ΟΦΗ είναι καταδικασμένος να κερδίζει και να έχει και καλή απόδοση».

Για το εάν είναι ομάδα εξάδας ο ΟΦΗ: «Σαν προπονητής θέλω να δω την διάρκεια που έχει. Αν στους 8-9 μήνες, έχεις 6-7 μήνες καλής απόδοσης, έχεις την δυνατότητα να μπεις στην εξάδα. Με όσα έχω δει μέχρι στιγμής, θεωρώ ότι ναι, ο ΟΦΗ είναι μία ομάδα εξάδας».

Για τον Βάλντας Νταμπράουσκας: «Θέλω να πω κάτι που έμαθα σε όλη μου την πορεία. Δεν θεωρώ ότι μία εναλλακτική λύση μέσα από έναν σχηματισμό είναι η καλύτερη λύση. Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι αυτό που κάνει ο προπονητής να το τελειοποιήσει. Εάν πάει σε άλλη λύση σημαίνει ότι δεν κάνει τόσο καλά την αρχική του μεθοδολογία. Νομίζω ότι εάν βάλει κάποια άλλη λύση, ακυρώνει αυτό που έχει σαν ευαγγέλιο.

Αυτό που βλέπω είναι ότι σε πολλές περιοχές έχει πολύ καλές αποφάσεις, έχει καλό συνδυαστικό ποδόσφαιρο, επιθετικό ποδόσφαιρο σε πολλά παιχνίδια. Έχω δει πολλά καλά πράγματα στον ΟΦΗ. Τα καλά πράγματα δεν λειτουργούν τώρα που δεν είναι καλά ο ΟΦΗ. Θέλω να ψάχνω τα προβλήματα μίας ομάδας, όταν αυτή κερδίζει. Θέλω να ψάχνω τα προβλήματα μέσα από τις νίκες, κι εκεί την βελτιώνεις».

Για τον κόσμο: «Θα πρέπει να αφήσουν όλοι απ’ έξω λίγο το εγωιστικό και να αγκαλιάσουν πολύ τους παίκτες και τον προπονητή. Να κάνουν μία νέα αρχή από το παιχνίδι με τον Βόλο. Θεωρώ ότι οι παίκτες έχουν ανάγκη πάρα πολύ το σπρώξιμο του κόσμου. Ας πάνε και μία επίσκεψη στο ΒΑΚ, να τους αγκαλιάσουν να τους ενθαρρύνουν. Εμάς τότε αυτό μας πήγαινε μπροστά. Ο κόσμος να σπρώχνει την ομάδα».

Για τον γιο του και την περίπτωση να γίνει… καλύτερος ποδοσφαιριστής από εκείνον: «Είναι αριστεροπόδαρος, έχει δείξει καλά δείγματα. Από μικρός έχει δείξει ότι τρέχει πάνω από την μπάλα, την κυνηγάει».

Για το τι κάνει αυτή την περίοδο: «Η μόνιμη βάση μου είναι η Αθήνα. Αυτή την περίοδο προετοιμάζομαι γιατί σε 1,5 μήνα ξεκινάει η σχολή του UEFA Pro. Η σχολή θα είναι εδώ στην Αθήνα από όσο γνωρίζω. Κάνω μία διαδικασία περιεκτικότητας τεχνικής ανάλυσης και διαβάζω αρκετά γιατί με έχει απορροφήσει πάρα πολύ. Γενικότερα αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο στην οικογένειά μου, στο διάβασμα και στο να παρακολουθώ παιχνίδια του εξωτερικού. Αν μπορώ να κάνω και κάποια ταξίδια, να παρακολουθώ προπονητές μεγαλύτερων και μικρότερων κατηγοριών, είναι σημαντικό να βλέπουμε κι άλλους συλλόγους.

Έχω δώσει υπερβολικά πάρα πολλά χρήματα για την γνώση μου. Θεωρώ ότι η δυνατότητα δεν είναι η ικανότητα, αλλά η δυνατότητα είναι η θέληση για να βελτιώσεις την ικανότητα. Αυτό το έχω σαν ευαγγέλιο. Όλα όσα λέω για το ποδόσφαιρο, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστά. Από την στιγμή που αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά την θέση του προπονητή αφιερώνω πολύ χρόνο σε εμένα».

Για την προπονητική: «Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντική η αλληλεπίδραση που έχεις με τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, πρέπει να είσαι πολύ διαχειριστικός, να ακούς. Μέσα από ένα λάθος μπορείς να βγάλεις κάτι πολύ καλό. Ένας προπονητής πρέπει να έχει την δυνατότητα να ακούει γιατί δεν μπορείς να έχεις την δυνατότητα να τα ξέρεις όλα. Είναι δύσκολο το κομμάτι διαχείρισης του ποδοσφαίρου. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η προσέγγιση προς την μεθοδολογία. Το πως θα αφομοιώσει κάτι ένας προπονητής και θα το εκτελέσει».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook