Η Μαρία Κοζυράκη στον Politica 89,8 για τον Σκαφιδαρά: «Αν δεν αλλάξουν οι όροι του κληροδοτήματος δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την παραχώρηση»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αρνηθεί την σχετική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για τους όρους δημοπρασίας εκμίσθωσης των τριών ακινήτων στο Σκαφιδαρά, εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Αρχικά η Μαρία Κοζυράκη απάντησε στο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οδηγήθηκε στο να μην εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για την δημοπράτηση στον Σκαφιδαρά λέγοντας πως: “Η πρόσφατη εξέλιξη έχει να κάνει με το ότι ο Δήμος Ηρακλείου πρόκειται να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152, η δική μας απορριπτική απόφαση ελήφθη πριν από έναν μήνα. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει να κάνει με τον σκοπό και την χρήση του κληροδοτήματος. Το κληροδότημα όριζε έναν συγκεκριμένο σκοπό χρήσης και πρέπει ν’ αλλάξει αυτός. Για εμάς, μια απόφαση που είχε αλλότριο σκοπό ήταν απαγορευτικό ώστε να προχωρήσει στην απόρριψη της”.

Σε ότι έχει να κάνει με τους όρους χρήσης του κληροδοτήματος υπογράμμισε ότι “αυτό που συμβαίνει τακτικά είναι ότι ένα παλιό κληροδότημα όριζε αυστηρά όρους για την παραχώρηση του και οι οποίοι έπρεπε να τηρηθούν. Ίσως στον σύγχρονο κόσμο, τέτοιοι όροι να μην γίνεται να εφαρμοστούν και η νόμιμη διαδικασία είναι ότι πρέπει ν’ αλλάξουν οι όροι χρήσης του κληροδοτήματος. Έπρεπε η πρώτη απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να έπεται εκείνης του εφετείου γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το αίτημα του. Δεν κρίνουμε την απόφαση ως προς την σκοπιμότητα ή το όφελος αυτής αλλά ως προς την δυνατότητα να κληροδοτηθούν οι εκτάσεις βάσει των όρων που είχε θέσει ο κληροδότης. Για να γίνει αλλαγή του σκοπού χρήσης της ως προς την κατεύθυνση των αθλητικών δρασηριοτήτων και εδώ μιλάμε για μακροχρόνια μίσθωση, άρα για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να παρθεί η απόφαση από την επιτροπή του άρθρου 152. Κάτι που αφορά το κληροδότημα και που η εφαρμογή των όρων γίνεται βάσει του σκοπού που ορίζει ο διαθέτης και μιλάμε αυστηρά για το γράμμα του νόμου. Διάβασα κάποιες θέσεις της ΠΑΕ ΟΦΗ όμως δεν έχει να κάνει ούτε με την κρίση των αθλητικών σωματείων, ούτε με κάτι άλλο. Όλοι είμαστε μέλη ενός ευνομούμενου κράτους και κινούμαστε βάσει των νόμων. Αν το εφετείο κρίνει βάσει αυτών των όρων που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος Ηρακλείου τότε και εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσουμε ανάλογα”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook