Ο Μανώλης Βασιλάκης στον AthleticΣΠΟΡFM 104,2 για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Σκαφιδαρά

Eπιμέλεια:Πάνος Κατσαρός

Ο αντιδήμαρχος – υπεύθυνος περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στον AthleticΣΠΟΡFM 104,2 και την εκπομπή «Θύρα 8» με τον Μανώλη Σαρρή στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση του Σκαφιδαρά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Το 1902, ο Πανανός Θεοδουλάκης και η γυναίκα του Αθηνά, δώρισαν στην Ενορία του Αγίου Μηνά ένα κτίριο κατάλληλο για νοσοκομείο, το οποίο ονομάστηκε Πανάνειο από το όνομα του δωρητή και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να έχει έσοδα το νοσοκομείο. Τα χρόνια που πέρασαν το νοσοκομείο περιήλθε στον Δήμο Ηρακλείου και πολλοί πολίτες δώρισαν περιουσιακά τους στοιχεία στο Πανάνειο για να μπορεί να λειτουργήσει. Το 1970 περίπου, στην δικτατορία, το Πανάνειο έπαψε να λειτουργεί και ενώθηκε με το Βενιζέλειο. Από την ένωση αυτή, όλη η περιουσία του Πανανείου περιήλθε στο Βενιζέλειο. Μετά την πτώση της δικτατορίας, έκαναν αγώνας οι δημοτικές αρχές υπό τον αείμνηστο Μανώλη Καρέλη και το 1985 με νόμο, η περιουσία επέστρεψε στον Δήμο, όλη η περιουσία που είχε δωριστεί στο Πανάνειο, όχι όμως και το νοσοκομείο.

Το οποίο ορθώς θα έλεγα, παρέμεινε στο Βενιζέλειο. Το θέμα τώρα είναι ότι όλη η περιουσία υπάγεται σε ειδικό νόμο για την διαχείρισή της. Όλα αυτά πρέπει να τα διαχειριστούμε με βάση το νόμο. Έχουμε μία επιστολή από το υπουργείο ότι μπορούμε να τα δημοπρατήσουμε. Η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει άλλη άποψη, λέει ότι πρώτα πρέπει για να συσταθεί ένα ίδρυμα να περάσουμε από ένα δικαστήριο. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη, λέμε ότι τα χρήματα που θα πάρουμε από τα μισθώματα των τριών αυτών ακινήτων, θα μπουν σε έναν κουμπαρά και αυτός τα χρήματα θα διατεθούν όπως θα ορίσει αργότερα το δικαστήριο. Από τα πολλά ακίνητα του Πανανείου, τρία βρίσκονται στον Σκαφιδαρά.

Ένα είναι σε επαφή με το ΒΑΚ, ένα άλλο είναι κοντά, μία πρώην χωματερή η οποία έχει αποκατασταθεί και δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα και το τρίτο είναι ένα ακίνητο στο οποίο είναι το γήπεδο του Αλμυρού. Αυτό, το τρίτο έχει παραχωρηθεί κατά ½ στον Δήμο Μαλεβιζίου, ο οποίος ενδιαφέρεται να μισθώσει και το άλλο μισό, για να κάνει δικές του εγκαταστάσεις.  Ο ΟΦΗ έχει ενδιαφερθεί προφανώς γι’ αυτό που είναι δίπλα στο ΒΑΚ, και φαντάζομαι τους ενδιαφέρει και η πρώην χωματερή, ένα μεγάλο ακίνητο που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μία οικονομική προσφορά για να το πάρει. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και για τα τρία ακίνητα. Υπάρχει ελπίδα για την εκμίσθωσή τους.

Για την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης:

Είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις με την αποκεντρωμένη διοίκηση. Έχουμε περάσει από αρκετά στάδια. Η πρόσκληση έπρεπε να δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα της αποκεντρωμένης διοίκησης και μετά από πολλές συζητήσεις πήραμε την αρνητική απάντηση. Είχαμε προϊδεαστεί, γιατί επέμεναν για το δικαστήριο κι εμείς λέγαμε ότι έχουμε έγγραφο από το υπουργείο που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. Το θέμα της ίδρυσης του ιδρύματος εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια. Πρώτη φορά η διαδικασία ξεκίνησε επί δημαρχίας Κουράκη κι εμείς το πιάσαμε ξανά φέτος, και είμαστε έτοιμοι να πάμε στο αρμόδιο δικαστήριο.

Το ΔΣ έκρινε καλύτερο να πάει η νέα δημοτική αρχή. Εγώ επέμεινα να είναι έτοιμη η νομική υπηρεσία να προχωρήσει. Η προσφυγή στο δικαστήριο θα γίνει με τις αρχές του νέου έτους αν δεν προχωρήσει τώρα η διαδικασία. Θα δημοπρατούσαμε μέσα στον Οκτώβριο και η προθεσμία κατάθεσης προσφορών θα έληγε μέσα στον Ιανουάριο, αλλά η απόφαση της αποκεντρωμένης πάει πίσω, χρονικά τις εξελίξεις. Αυτή η υπόθεση μας καθυστερεί. Γιατί να χάσουμε έξι μήνες μισθώματα; Γιατί να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα περιουσιακά μας στοιχεία για έξι ακόμα μήνες;

Για την περίπτωση να απορριφθεί η προσφυγή του Δήμου:

Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι η προσφυγή κατά της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης. Εδώ οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, στο 50-50. Αυτό δεν επηρεάζει την προσφυγή στο εφετείο, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ακίνητα του Πανανείου ήταν για να μπορεί να λειτουργήσει το Πανάνειο νοσοκομείο. Αυτό δεν λειτουργεί πλέον και επίσης ανήκει στο Βενιζέλειο. Πρέπει τα χρήματα που παίρνουμε από τα ακίνητα που είχαν δωριστεί στο Πανάνειο, κάποιος να μας πει πως να τα χρησιμοποιήσουμε. Πάμε στο εφετείο και λέμε τα χρήματα αυτά να πάνε για την υγεία και σε άπορους κτλ. Επίσης λέμε να πάνε για θέματα αθλητισμού και πολιτισμού. Εκεί δεν υπάρχει απόρριψη, υπάρχει τροποποίηση. Μπορεί να πει το εφετείο όλα να πάνε για θέματα υγείας για παράδειγμα.

Για την πιθανότητα ο ΟΦΗ να αποκτήσει ένα νέο γήπεδο:

Δεν ξέρω ποιοι χώροι μπορεί να είναι κατάλληλοι. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στην περίμετρο του Ηρακλείου. Για τη Νέα Αλικαρνασσό έχω να σας πω ότι διπλή ανάπλαση σημαίνει ότι παραχωρούμε χώρους στη Νέα Αλικαρνασσό σε ιδιώτες παίρνοντας αντίστοιχες εκτάσεις στα Καμίνια. Στην περίπτωση του ΟΦΗ, πρέπει ο Ερασιτέχνης να παραχωρήσει τον χώρο του γηπέδου και να λάβει αντίστοιχο στο παλιό αεροδρόμιο. Φοβάμαι πως έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες να γίνει το Γεντί Κουλέ ένα γήπεδο 10-11 χιλιάδων θέσεων. Δεν βλέπω ότι υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα που θα μπορούσαν να προστεθούν στο υπάρχον.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook