Οι 365 ημέρες του Βάλντας στην Κρήτη

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Gentikoule καταγράφει σε 1.300 λέξεις τον έναν χρόνο του Βάλντας Νταμπράουσκας που έγινε ένα με το dna του Ηρακλείου, της Κρήτης και του ΟΦΗ.

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας έφτασε στο Ηράκλειο σε μια βραδιά όπου το κλίμα στο Ηράκλειο και το “Γεντί Κουλέ” όχι απλά δεν έβγαζε οξυγόνο αλλά είχε μια αίσθηση ασφυξίας πάνω από τον οργανισμό του ΟΦΗ.

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ο Λιθουανός προπονητής πατάει για πρώτη φορά στο “Γεντί Κουλέ” έστω και από την πλευρά του θεατή. Ο ΟΦΗ υποδέχεται την Λαμία όντας στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και ο Βάλντας Νταμπράουσκας βλέπει μια ομάδα που δεν πίστευε στον εαυτό της, το κλίμα στο γήπεδο ήταν βαρύ και ασήκωτο για τον οποιονδήποτε που βρισκόταν στο “Γεντί Κουλέ” και ο Λιθουανός παίρνει πάνω του την αγωνιστική αναγέννηση του συλλόγου.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν προσωπικά και βρίσκονται στο περιβάλλον του Βάλντας Νταμπράουσκας είχαν να λένε για την πίστη που έδειξε από την πρώτη στιγμή που συνδέθηκε το όνομα του με τον ΟΦΗ.

Καριέριστας, επαγγελματίας μέχρι εκεί που δεν πάει, ο Λιθουανός τεχνικός είχε εργαστεί μόνο σε ομάδες που στόχευσαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, οπότε για εκείνον ο ΟΦΗ αποτελούσε μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία.

Άλλος στην θέση του, εκείνο το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου μπορεί να έκανε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την απόφαση του. Άλλωστε, δεν είχε υπογράψει, άγνωστος μεταξύ αγνώστων ήταν, δεν θα γινόταν και ο πρώτος (ούτε και ο τελευταίος) που διαπίστωνε λάθος απόφαση και την άλλαζε στην πορεία.

Το στίγμα του θα το δώσει κατά την διάρκεια της παρουσίασης του στις 25 Οκτωβρίου, την μέρα που ξεκίνησε και επίσημα η εποχή Νταμπράουσκας στον ΟΦΗ.

Ο Μιχάλης Μπούσης για πρώτη φορά στην παρουσία του στον ΟΦΗ, αποφάσιζε να επενδύσει στον προπονητή. Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του Λιθουανού στον πάγκο του, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έδινε τα κλειδιά σε έναν άνθρωπο που είχε ένα πλούσιο βιογραφικό επενδύοντας αγωνιστικά και οικονομικά.

Εκ του αποτελέσματος η επένδυση βγήκε στον Μιχάλη Μπούση.

Έναν χρόνο αργότερα ο Βάλντας Νταμπράουσκας έχει γίνει ο άνθρωπος που εμπνέει τον σύλλογο, τον κόσμο που χάρις (και) σε αυτόν ελπίζει να φύγει ο ΟΦΗ από τα χρόνια της μετριότητας και να σταθεροποιηθεί, αγωνιστικά, μεταξύ των μεγάλων.

Στις 25 Οκτωβρίου γίνεται η παρουσίαση του Βάλντας Νταμπράουσκας από τον Μηνά Λυσάνδρου. Άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ήταν εκείνος που είχε αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για να φέρει στο Ηράκλειο τον Λιθουανό τεχνικό εξηγώντας του και μιλώντας του αρκετά για όλο αυτό που χτίζεται στην Κρήτη και τον οργανισμό του ΟΦΗ.

Το εισαγωγικό του σημείωμα είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον Βάλντας Νταμπράουσκας. Δένεται με το καλημέρα με το Ηράκλειο, τον ΟΦΗ και την Κρήτη. “Είναι μια ωραία μέρα για να γίνω μέλος της οικογένειας του ΟΦΗ. Είναι η πρώτη φορά που εργάζομαι σε μια πολύ όμορφη χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι ο ΟΦΗ αντιπροσωπεύει την Κρήτη και είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο για το τι πρεσβεύει για το Ηράκλειο και την Κρήτη. Και πιστεύω σε αυτό το πρότζεκτ που θα είναι πολύ καλό και θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο” αναφέρει χαρακτηριστικά και δίνει το στίγμα για το τι θ’ ακολουθήσει.

Θιασώτης του 4-3-3 που έγινε φανατικός του επιθετικού ποδοσφαίρου και του 3-4-1-2

Ξεκίνησε τις τοποθετήσεις του και την εποχή του στον ΟΦΗ με μια δραματική ανατροπή και ενώ το παιχνίδι είχε στραβώσει με αυτογκόλ του Ντουρμισάι επικρατώντας του Λεβαδειακού με 2-1.

Ο ίδιος αρεσκόταν στις προηγούμενες ομάδες του να εφαρμόζει το 4-3-3, στον ΟΦΗ από ανάγκη (όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Νοέμβρη λόγω των προβλημάτων τραυματισμού) υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσει τρεις στόπερ.

Το μονιμοποιεί και ενιότε το αλλάζει, πάντα ανάλογα με την στόχευση που ο ίδιος θέλει μέσα στο παιχνίδι και αυτό είτε γίνεται 3-4-3, είτε 3-5-2, είτε 3-4-1-2. Πάντα επιθετικό, πάντα στόχευση του Νταμπράουσκας να βλέπει μια κυριαρχική ομάδα που έχει στόχο να επιτίθεται και να σκοράρει συνέχεια.

Η χρονιά, μετά το τέλος του Μουντιάλ, ξεκινάει στραβά. Όπως ξεκίνησε. Με ήττα από τον Ατρόμητο στο Ηράκλειο.

Ωστόσο η εικόνα του ΟΦΗ είναι τέτοια που παρά την στενοχώρια, ο κόσμος χειροκροτεί παίκτες και προπονητή. Ο ΟΦΗ είναι χειμαρρώδης, παρά την ήττα, τελειώνει το παιχνίδι με +10 τελικές, 65-70% κατοχή της μπάλας και τα πρώτα δείγματα γραφής αρχίζουν να φαίνονται.

Το πρώτο παράσημο του Βάλντας Νταμπράουσκας μπαίνει στην Λεωφόρο, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Ο ΟΦΗ πάει στην Λεωφόρο για ν’ αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και αναγκάζεται να μείνει με 10 παίκτες από το 8ο λεπτό. Κόντρα στις προβλέψεις, ο ΟΦΗ όχι μόνο δεν απειλείται από τους γηπεδούχους αλλά παίρνει και προβάδισμα με τον Λάρσον.

 

Ο ΟΦΗ βρίσκεται σε μια τεράστια νίκη, κόντρα σε κάθε συνθήκη που έχει δημιουργηθεί ωστόσο χάνει τους τρεις βαθμούς στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων παρότι παίζει με παίκτη λιγότερο για ένα 90λεπτο!

Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει στο πρόσωπο του Λιθουανού έναν άνθρωπο που εμπνέει όλο τον οργανισμό, δείχνει να είναι ο Βάλντας Νταμπράουσκας ο άνθρωπος που τον βγάζει από τον λήθαργο και του δίνει πνοή έπειτα από ένα τέλμα στο οποίο είχε μπει και όλα έδειχναν να μένουν ίσια.

Η εικόνα του ΟΦΗ βελτιώνεται συνεχώς, αναδεικνύονται ολοένα και περισσότεροι πρωταγωνιστές, πάει στην Τούμπα και για ένα… δοκάρι δεν φεύγει νικητής από την Θεσσαλονίκη υποχρεώνοντας τους πάντες να αποδεχθούν την σπουδαία αναβάθμιση του ΟΦΗ και την πλήρη αλλαγή προσώπου που παρουσιάζει.

Την τελευταία μέρα του Γενάρη, ο ΟΦΗ δίνει ακόμα ένα crash test, στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο ΟΦΗ προηγείται με το Ντίκο, κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στους Πειραιώτες και μετά το τέλος του αγώνα, παρότι οι ερυθρόλευκοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την εικόνα του αντιπάλου τους, ένα φαιδρό πρόσωπο υποχρεώνει τον Βάλντας Νταμπράουσκας να βγει από τα ρούχα του όταν ερωτάται για το αν έδωσε εντολή να κάνουν καθυστερήσεις οι παίκτες του.

 

40 ημέρες νωρίτερα, δίνει άλλες απαντήσεις στους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, το ίδιο κάνει και στο Καραϊσκάκη. “Όποτε ερχόμαστε στην Αθήνα να παίξουμε αισθανόμαστε σαν να είμαστε ο μεγαλύτερος διάβολος της Ελλάδας” απαντάει αποστομωτικά και συσπειρώνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του ΟΦΗ που βλέπει στο πρόσωπο του Λιθουανού έναν άνθρωπο που μπορεί να εμπνεύσει, να δημιουργήσει προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον του club.

Από την πρώτη στιγμή ήξερε τα πάντα για τον ΟΦΗ, το Ηράκλειο, την ιστορία της Κρήτης

Ο Λιθουανός τεχνικός από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Ηράκλειο θέλησε να μάθει τα πάντα. Με την οικογένεια του να βρίσκεται στην πατρίδα του, ο ίδιος πέραν του ότι βλέπει ποδόσφαιρο όλη μέρα, ρωτούσε συνεχώς τους ανθρώπους του ΟΦΗ για τα πάντα. Από την ιστορία του Ηρακλείου, την ιστορία του ΟΦΗ, ο ίδιος μέσα σε 3 μήνες φρόντισε να μάθει, κυριολεκτικά, τα πάντα. Δεν κρύβει ότι μόλις ήρθε στο Ηράκλειο, ξεκίνησε να διαβάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, έγινε γνώστης της ιστορίας του “Καπετάν Μιχάλη”, έμαθε για το Ηράκλειο, το τι πρεσβεύει η Κρήτη, τι σημαίνει η κουλτούρα του νησιού και του φιλάθλου του ΟΦΗ προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε 33 επίσημα παιχνίδια, ο Βάλντας Νταμπράουσκας είναι αήττητος στα 25 από αυτά μετρώντας μόλις πέντε ήττες, έχοντας ακόμα 13 νίκες και 12 ισοπαλίες – εκ των οποίων οι 4 στο φετινό πρωτάθλημα.

Δείγμα ότι πλέον ο ίδιος αλλάζει το dna του ΟΦΗ, μισεί την ήττα, μισεί να χάνει παρότι η θητεία του στο Ηράκλειο ξεκίνησε με μόλις 1 νίκη σε 5 παιχνίδια (ρεκόρ 1-1-3).

365 ημέρες (και 1) μετά, ο ΟΦΗ, ο κόσμος, όλος ο οργανισμός προσδοκά καλύτερες μέρες, διαφορετικά χρόνια και ο Βάλντας Νταμπράουσκας είναι εδώ με την ευχή των φιλάθλων για να μείναι ακόμα περισσότερα…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook