Ο ΟΦΗ έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό club

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Έξι ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι πέντε ήρθαν ελεύθεροι και τα σχεδόν 3 εκ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του ΟΦΗ.

Η τελευταία πώληση του Ασάν Ντιουσέ αποτέλεσε τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των παικτών που ήρθαν στο Ηράκλειο ως ελεύθεροι και κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να απογειώσουν και την δική τους προσωπική αξία και παράλληλα να βάλουν τον ΟΦΗ σε μια λίστα ομάδων που ξέρει να πουλάει και όχι να ξεπουλάει. Σημαντικό στην σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου όπου αργά ή γρήγορα η ΟΥΕΦΑ συνηθίζει να παρεμβαίνει σε ομάδες που παραβιάζουν με πολύ σκληρό τρόπο το Financial Fair Play και να δημιουργούν οικονομικά ανοίγματα που δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν.

Όμως το σημαντικότερο για τον ΟΦΗ είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί και προσελκύει ακόμα περισσότερους ποδοσφαιριστές που βλέπουν το club να έχει άμεσα συνδέσεις με ευρωπαϊκούς συλλόγους (και όχι μόνο) και να δημιουργείται μια ισχυρή αλληλεπίδραση για το παρόν και το μέλλον.

Η πώληση του Ασάν Ντιουσέ στην Οσέρ, ενός ποδοσφαιριστή που ήρθε πέρυσι ως ελεύθερος από την υποβιβασμένη Σεντ Ετιέν και έναν χρόνο μετά έφερε στα ταμεία του ΟΦΗ ποσό μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ αποτελεί την συνέχεια τέτοιων κινήσεων. Για τον ΟΦΗ αυτές οι κινήσεις έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που εφόσον συμβαίνει δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία για τους ποδοσφαιριστές του ενώ παράλληλα δημιουργείται και ο δρόμος της οικονομικής αυτάρκειας για το μέλλον του club.

Και επειδή δεν πρέπει να το βλέπουμε κοντόφθαλμα αλλά ουσιαστικά και με το πλήρες νόημα αυτών των κινήσεων, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι άλλες ομάδες, λόγω κακού αγωνιστικού σχεδιασμού, υποχρεώνονται είτε να φορτώνονται με συμβόλαια χιλιάδων ευρώ, είτε ν’ αναγκάζονται να ξεπουλάνε ποδοσφαιριστές προκειμένου να ξεπερνούν την απειλή της ΟΥΕΦΑ. Την ώρα που το σύγχρονο ποδόσφαιρο προχωράει και βλέπουμε ομάδες – κολοσσούς που δεν έχουν κανένα εμπόδιο να σπαταλήσουν δεκάδες εκ. ευρώ για να πάρουν ποδοσφαιριστές, πλέον ψάχνονται για να αγοράζουν φτηνά και να πουλάνε ακριβά. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φενέρμπαχτσε με πέντε αγορές τα τελευταία χρόνια που της κόστισαν 15 εκ. ευρώ και οι ίδιοι παίκτες έφεραν στα ταμεία της περισσότερα από 100.000.000!

Η αρχή για τον ΟΦΗ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν πωλήθηκε έναντι του ποσού του 1.200.000 εκ. ευρώ στο Ντουμπάι ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο και ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε κοστίσει στην ομάδα μόλις 30.000 ευρώ για να έρθει από την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στην συνέχεια, το καλοκαίρι του 2021 πωλήθηκαν οι Αντριάν Σαρδινέρο και Φάμπιο Στάρτζεον που είχαν έρθει ελεύθεροι από Ανόρθωση και Ξάνθη αντίστοιχα. Ο πρώτος έφυγε για την Αυστραλία και την Perth Glory και ο δεύτερος πουλήθηκε στην Ρακόφ της Πολωνίας έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ!

Τον Αύγουστο του 2021 ήρθε στο Ηράκλειο ως ελεύθερος από το Μεξικό ο Φελίπε Γαγιέγος και τον Μάρτιο του 2022 πουλήθηκε στην Ουνιβερσιτάδ Ντε Τσίλε αντί του ποσού των 450.000 ευρώ ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε ο Ντέιβις Επασί που ήρθε και εκείνος ελεύθερος από την Λαμία και τελικά ο Καμερουνέζος έφερε στα ταμεία του ΟΦΗ 700.000!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook