Τα GPS, η σημασία τους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο – Ο Γιώργος Ερμίδης αναλύει τον τρόπο δουλειάς στον ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Sports Scientist του ΟΦΗ Γιώργος Ερμίδης μιλάει από το Όοστερμπεκ για την σημασία της παρουσίας των gps σε ένα κομβικό χρονικό διάστημα όπως είναι η προετοιμασία μιας ομάδας.

Ο Γιώργος Ερμίδης βρίσκεται στο τεχνικό team του ΟΦΗ από το καλοκαίρι του 2021 και φέτος είναι η τρίτη σεζόν της παρουσίας του στην ομάδα.

Τον Νοέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ της Μίντιλαντ, με την ομάδα να στέφεται πρωταθλήτρια Δανίας στο τέλος της σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 2020-21 η Midtjylland τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Δανίας, ενώ αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League. Ο ίδιος μιλάει από το Όοστερμπεκ υπογραμμίζοντας την σπουδαίοτητα των αποτελεσμάτων που προκύπτουν μέσα από την καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων που προκύπτουν από τα GPS που φορούν οι ποδοσφαιριστές καθημερινά, τόσο στις προπονήσεις όσο και στα φιλικά παιχνίδια.

“Σημαντική η παρουσία της τεχνολογίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο”

Για την σημασία της τεχνολογίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τα GPS που καταγράφουν την κατάσταση των ποδοσφαιριστών αρχικά ο Γιώργος Ερμίδης υπογραμμίζει ότι: “Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βλέπουμε την απόσταση που καλύπτουν οι παίκτες σε καθημερινό επίπεδο, την συνολική επιβάρυνση που δέχονται σε διάφορες ταχύτητες όπως και την καρδιακή συχνότητα τους ώστε να μπορούμε να δούμε την κατάσταση τους και παράλληλα ν’ αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς που προκύπτουν μέσα από την καθημερινή καταπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές ώστε να είναι έτοιμοι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της χρονιάς”.

Όσον αφορά το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ποδοσφαιρικά η Ελλάδα ο Sports Scientist του ΟΦΗ τονίζει πως “φανταστείτε πως αυτήν την στιγμή όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία, πλέον κάποιες από την Σούπερ Λιγκ 2 επίσης κάνουν χρήση τους. Πριν 10 χρόνια αν δεν συνέβαινε αυτό, στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν must για τις πρώτες ομάδες αλλά και τα τμήματα υποδομών τους. Πλέον στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και σε ακαδημίες των ΠΑΕ, εξελίσσεται η τεχνολογία και είναι καλό και για τους ίδιους τους αθλητές”.

Για το πόσο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές νιώθουν ασφάλεια μέσα από τα αποτελέσματα που προκύπτουν σημείωνει ότι “από την εμπειρία μου, όχι μόνο στον ΟΦΗ, κάθε παίκτης θέλει να ξέρει που βρίσκεται, ποια είναι τα όρια του, σε κάθε παιχνίδι να είναι καλύτερος και αν πήγε καλά ή όχι και γιατί δεν αγωνίστηκε. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, δεν υπάρχει καμία άρνηση από εκείνους για να φορούν πάνω τους αυτού του είδους την τεχνολογία”.

Και τέλος για τον παίκτη που ξεχωρίζει στην θητεία του στον ΟΦΗ αναφέρθηκε στον Φελίπε Γαγιέγος: “Πραγματικά το προφίλ του Γαγιέγος ήταν τρομερό. Κάλυπτε μεγάλη απόσταση, κάλυπτε σε υψηλές ταχύτητες – δηλαδή επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις και αυτό που είναι το σημαντικότερο στο κομμάτι του κέντρου ότι ήταν πάντα εκεί”.

Ο Γιώργος Ερμίδης πέραν του να καταγράφει καθημερινά τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών βοηθάει και σε άλλα κομμάτια της εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών αφού όπως λέει και ο ίδιος “ο ρόλος μου είναι βοηθητικός των προπονητών, εκείνος λαμβάνει τις πληροφορίες που του δίνει, είμαι βοηθός του γυμναστή για ότι χρειαστεί, έχουμε στην ομάδα διάφορες τεχνολογίες για να βοηθούμε τους ποδοσφαιριστές και άλλες υπηρεσίες όπως ότι κάνουμε τεστ ούρων για να δούμε την αφυδάτωση τους. Τους ρωτάμε για την ετοιμότητα τους, πως νιώθουν γιατί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά είναι και πως αισθάνεται ενώ βοηθάω και στο κομμάτι της επανένταξης των ποδοσφαιριστών μετά από κάποιους τραυματισμούς”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook