Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ΟΦΗ – Τι δηλώνει ο Γιόνας Σκιντέρις

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Γιόνας Σκιντέρις σε νεαρή ηλικία βρέθηκε να εργάζεται δίπλα στον Βάλντας Νταμπράουσκας ως αναλυτής του ΟΦΗ και μίλησε στο Gentikoule για την ανάλυση μέσω drone.

Ο γιος του άμεσου συνεργάτη του προπονητή του ΟΦΗ, Μάριους Σκιντέρις, βρίσκεται στο τεχνικό team του συλλόγου από τον περσινό Οκτώβρη. Ο νεαρός αναλυτής είναι επιφορτισμένος με την ανάλυση των προπονήσεων, στην καθημερινότητα του ΟΦΗ, όπως και των αγώνων – είτε είναι επίσημοι, είτε φιλικοί. Στο Όστερμπεκ, που τον βρίσκεις – που τον χάνεις βρίσκεται συνέχως με το drone να ίπταται πάνω από το γήπεδο που προπονείται ο ΟΦΗ και τον ίδιο να το χειρίζεται από ένα remote control.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η προπόνηση του ΟΦΗ και οι παίκτες κάνουν ασκήσεις τακτικής, το drone βρίσκεται στον ουρανό του Όοστερμπεκ και καταγράφει όλες τις κινήσεις τους. Στην συνέχεια μόλις ολοκληρωθεί η προπόνηση, ο ίδιος παίρνει τα δεδομένα που έχει καταγράψει η κάμερα του drone, τα τροποποιεί ανάλογα με το τι θέλει ο Βάλντας Νταμπράσουκας και μετέπειτα αναλύονται από τον προπονητή του ΟΦΗ και τους συνεργάτες του σε μια μεγάλη οθόνη.

Όπως λέει και ο ίδιος αρχικά μιλώντας στο Gentikoule: «Έχουμε μια καλύτερη οπτική του γηπέδου. Όταν χρησιμοποιείς στατική κάμερα βλέπεις μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο. Το drone μπορεί να πετάξει οπότε θέλουμε και να τσεκάρουμε οποίο σημείο θέλουμε. Μετά την προπόνηση μπορούμε να αναλύσουμε το υλικό, να δουλέψουμε στα καλά που βλέπουμε και να διορθώσουμε τα άσχημα».

«Ναι, εξαρτάται από τι θέλει ο προπονητής να δείξει στους παίκτες. Έπειτα μπορώ μέσω ενός προγράμματος να προσθέσω μεγαλύτερη ζωντάνια και κίνηση για να το κάνω πιο ενδιαφέρον για τους παίκτες που θα τους βοηθήσει στην κατανόηση και την πρόοδο τους» εξηγεί στην συνέχεια το τι ακριβώς μπορεί να καταγράψει το drone και τι δεδομένα χρησιμοποιεί ο ίδιος κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο ξενοδοχείο.

Όσον αφορά την είσοδο της τεχνολογίας στον αθλητισμό και την χρήση του ο Γιόνας Σκιντέρις τονίζει πως γίνεται ευκολότερη η δουλειά όλων: «Ναι, ναι σίγουρα. Πλέον δεν χρησιμοποιώ κανονικές κάμερες. Είναι σαν να πηγαίνεις με το λεωφορείο! Πλέον είμαστε στην καινούργια τεχνολογία με τα drone. Το δικό μας δεν είναι και το πιο δυνατό. Με μια μπαταρία μπορεί να πετάει για 20 λεπτά. Καλύτερα drones μπορούν να είναι στον αέρα για περισσότερο χρόνο, τόσο πολύ ώστε να καταγράψουν ολόκληρες προπονήσεις, ακόμα και αγώνες. Όλα αυτά είναι βήματα μπροστά στο ποδόσφαιρο».

Είναι τα drones και αυτή η νέα τεχνολογία που βελτιώνουν τα πράγματα για τους προπονητές και τους παίκτες – είναι η επόμενη ερώτηση προς τον Γιόνας Σκιντέρις με τον ίδιο να λέει ότι «ναι, παίρνεις καλύτερη οπτική, δείχνεις το καλύτερο δυνατό υλικό για τους παίκτες. Παίρνουν πολύ μεγαλύτερη γνώση για την προπόνηση. Αλλά δεν είναι ότι το ξεκινήσαμε εμείς. Στις μεγάλες ομάδες ήδη το χρησιμοποιούν. Έχουνε ακόμα καλύτερη τεχνολογία, έχοντας κάμερες σε όλο το γήπεδό, αλλά πάντα έχει να κάνει με τα χρήματα που μπορεί να επενδύσει μια ομάδα. Το δικό μας drone είναι πολύ καλό. Έχει καλή ταχύτητα, μπορεί να παρακολουθεί τους παίκτες και τη μετάβαση από άμυνα σε επίθεση».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook