Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει: Γεια σου αθάνατε Γιάννη Μαρκόπουλε!

Eπιμέλεια:Πάνος Κατσαρός

Ο συνθέτης του «Μαλαματένια Λόγια» που έγινε το απόλυτο σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΟΦΗ με στίχο «Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει», έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μία μεγάλη και γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος έφυγε χθες (10/06) από την ζωή, μετά από μία γενναία μάχη ενός χρόνου με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», σε ηλικία 84 ετών.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μπορεί να «έφυγε», όμως τα τραγούδια του θα τον κρατήσουν για πάντα «ζωντανό» στην μνήμη των Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων, ο Ηρακλειώτης καλλιτέχνης έγραψε μουσική για θέατρο, για σινεμά, για τηλεόραση και χορό, και ένα από τα τραγούδια του που ξεχωρίζει στα αυτιά των φίλων του ΟΦΗ, είναι το «Μαλαματένια Λόγια», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1974 στον δίσκο «Θητεία» και ερμηνεύτηκε από τους Λάκη Χαλκιά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Τάνια Τσανακλί, ενώ στη συνέχεια έγινε πολλές διασκευές με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Χαρούλη να είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που το ερμήνευσαν μεταγενέστερα.

Το «Μαλαματένια Λόγια» απέκτησε και μία άλλη διασκευή, αρκετά ιδιαίτερη για τους φίλους του ΟΦΗ. Η μελωδία έμεινε, οι στίχοι άλλαξαν και το «Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει» ήταν γεγονός. Τα υπόλοιπα, γνωστά… Γεια σου αθάνατε Γιάννη Μαρκόπουλε!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook