Βασιλάκης στον Athletic: “Η υπόθεση του Σκαφιδαρά θα έχει τελειώσει μέσα στο 2023”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης μίλησε στον Athletic Radio 104,2 για το σημαντικό βήμα που γίνεται την Τρίτη με την εισήγηση του Δήμου προς την Οικονομική επιτροπή για τις εκτάσεις στον Σκαφιδαρά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανώλης Βασιλάκης στον Athletic Radio 104,2

Τι σημαίνει η εισήγηση για τον Σκαφιδαρά:Το τμήμα της δημοτικής περιουσίας στο οποίο έχω την τιμή να είμαι προϊστάμενος έχουμε εκπονήσει οι συνεργάτες μου και εγώ, επιτέλους την εισήγηση για την αξιοποίηση των τριών ακινήτων. Το ένα είναι ο Λαχαραγιάς που είναι σε επαφή με το ΒΑΚ και ένα κομμάτι του κατέχεται από τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει ο Επτακοσάρης που για τους παλιούς θα θυμούνται ήταν η χωματερή του Ηρακλείου και η οποία μεταφέρθηκε στην συνέχεια στους Πέρα Γαλήνους, ακολούθησε η κατασκευή ενός πάρκου. Το τρίτο ακίνητο είναι λίγο βορειότερα και για τους φιλάθλους είναι γνωστό γιατί εκεί πρόκειται το γήπεδο του Αλμυρού και δημοπρατείται το μισό της έκτασης. Θα προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση των τριών εκτάσεων, χωριστά, προκειμένου να διευκολύνουμε τους επενδυτές όπου στην συνέχεια θα συσταθεί μια τριμελής επιτροπή που θα κρίνει αν είναι συμφέρουσες οι προσφορές και θα ληφθεί η απόφαση που πρέπει να εγκριθεί από την διεύθυνση κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει για τρεις μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα ο κάθε επενδυτής μπορεί να καταθέσει την προσφορά του. Βεβαίως ο έξυπνος επενδυτής καταθέτει την πρόταση του την τελευταία μέρα”.

Για την επικείμενη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου: “Είναι το πρώτο βήμα από μια μακρά πορεία αλλά είμαστε πανέτοιμοι. Αργήσαμε το ομολογώ αλλά έχουμε έτοιμα τα βήματα. Έχουμε μελετήσει τη νομοθεσία η οποία δεν είναι απλή, έχουμε ορκωτό εκτιμητή που έχει κάνει την εκτίμηση, έχουμε πάρει βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίστηκε το ευρωπαϊκό κονδύλι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πολλαπλάσιες εργασίες. Για παράδειγμα στην Πλατεία Ελευθερίας δεν μπορούσαμε να κάνουμε εργασίες επειδή είχαν γίνει με ευρωπαϊκά χρήματα. Έχω πει προς πάσα κατεύθυνση ότι μας ενδιαφέρει πολύ η εκμίσθωση και των τριών ακινήτων και ειδικά αυτό που έχει λεηλατηθεί καθώς είχαν γίνει γήπεδα, αναψυκτήρια, λιμνούλες και λεηλατήθηκαν επειδή ήταν σε απομονωμένο μέρος και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Λέω προς κάθε κατεύθυνση ότι επειδή εκεί υπήρχε παλιά χωματερή ο εκτιμητής το έχει εκτιμήσει με πολύ χαμηλό τίμημα”.

Για τους ενδιαφερόμενους: “Ο ΟΦΗ έχει ενδιαφερθεί για τον Λαχαραγιά και ο Δήμος Μαλεβιζίου για τον Αυγερινό, την περιοχή που γειτνιάζει με το γήπεδο του Αλμυρού. Επειδή ο Δήμος ενδιαφέρεται να ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές, έστειλα αντίγραφο της πρόσκλησης και προς τις δύο πλευρές, τον Ερασιτέχνη και τον Δήμο Μαλεβιζίου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”.

Για το αν υπήρξε καθυστέρηση σε όλη την υπόθεση: “Η καθυστέρηση οφείλεται στις αντικειμενικές δυσκολίες όπως έπρεπε να δουμε τι έγινε πριν από 20 χρόνια για να πω στον επενδυτή. Μπορεί προφορικά να το λέμε σε 20 λεπτά αλλά η έρευνα χρειάζεται ολόκληρες εβδομάδες ώστε να ενημερώσουμε πλήρως. Όλα αυτά έφαγαν πολύ χρόνο και πράγματι αργήσαμε αλλά δεν κωλυσιεργήσαμε και δεν πετάξαμε ποτέ την μπάλα στην εξέδρα. Ο Δήμαρχος ήταν πάντα μαζί και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Ομολογώ ότι καθυστερήσαμε αλλά δεν αμελήσαμε ποτέ. “Στην Κρήτη δεν είχαμε ανάλογη περίπτωση, υπήρξε μια παρόμοια περίπτωση για το Τρανταλλίδειο που είναι πίσω από την Λότζια και ανήκει στον Δήμο Ρεθύμνου. Άλλο είναι να δημοπρατηθεί ένα κτίριο και άλλο μια μεγάλη έκταση που όλα είναι αόριστα. Αυτός που θα την πάρει, μπορεί να κάνει μια αθλητική εγκαταστάση, ένα αναψυκτήριο και πολλά άλλα”.

Για την ένταση που υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα: “Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έζησε στην Αμερική να φανταστεί τι έχει γίνει εδώ πέρα. Αν το κίνητο είχε αγοραστεί από τον Δήμο, θα είχαμε τελειώσει προ πολλού. Έπρεπε να μάθουμε τη νομοθεσία για τα κληροδοτήματα καθώς ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Η Αποκεντρωμένη θα φροντίσει για την καλύτερη λύση για τις εκτάσεις που δωρήθηκαν προς τον Δήμο Ηρακλείου”.

Για τα επόμενα βήματα: “Το μεγάλο διάστημα είναι οι τρεις μήνες που θα είναι αναρτημένη η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τα άλλα διαστήματα θα είναι σύντομα, καταθέσαμε την εισήγηση, την Τρίτη θα ψηφίσει η Οικονομική Επιτροπή και ελπίζω πως η Αποκεντρωμένη θα προχωρήσει επίσης γρήγορα. Μόλις τελειώσει η έγκριση και πιστεύω πως μέσα στην θητεία μας, και πολύ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουμε τελειώσει. Θα ενημερωθείτε για τα πάντα καθώς στον Δήμο Ηρακλείου φροντίζουμε όλες οι αποφάσεις να δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του αλλά και να το επικοινωνούμε. Θα έχουμε τον καιρό να τα λέμε για πολύ καιρό ακόμα”.

Για τα οφέλη που θα έχει η περιοχή: “Θα είναι αξιοποίηση της περιουσίας μας και παράλληλα θα δώσει ζωντάνια σε ολόκληρη την περιοχή προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και θα είναι μια εξέλιξη win – win. Θα κερδίσει και ο Δήμος αλλά και ο επενδυτής που θ’ αποφασίσει να προχωρήσει στην επένδυση του.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook