Ύμνοι Κιάσσου για Νταμπράουσκας: “Μου αρέσει αυτό που βλέπω από τον ΟΦΗ – Προσφέρει υγεία ο Μπούσης”

Eπιμέλεια:Πάνος Κατσαρός

Ο Κώστας Κιάσσος μίλησε στον Athletic Radio 104,2 για την δουλειά του Λιθουανού τεχνικού αλλά και για τον τωρινό ΟΦΗ δείχνοντας την συγκίνηση του για τις τέσσερις θητείες του με τ’ “ασπρόμαυρα”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Κιάσσος στον Athletic Radio 104,2

Για τον ΟΦΗ: «Παρακολουθώ πολύ εντατικά τον ΟΦΗ, άλλες φορές για δουλειά, άλλες φορές για την αγάπη μου στην ομάδα. Δεν θα μπορούσα να μην τον παρακολουθώ. Εμένα και μου άρεσε και μου αρέσει αυτό που είδα με την αλλαγή προπονητή. Δεν εννοώ ότι υπήρχε κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν. Με τον καινούριο προπονητή η ομάδα απόδωσε καλό ποδόσφαιρο σε πολλά παιχνίδια. Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τα ξέρει πολύ καλά και η ομάδα και ο κόουτς. Εμένα αυτό που μου αρέσει είναι ότι η ομάδα έχει πολύ ωραία πράγματα στο παιχνίδι της. Φαίνονται ότι είναι δουλεμένη. Το εάν είναι σε αγωνιστική κρίση η ομάδα, αυτό είναι θέμα του εκάστοτε προπονητή. Ο Νταμπράουσκας έχει δείξει άλλωστε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τους παίκτες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό που βλέπω είναι κάτι που μου αρέσει. Υπάρχει ρίσκο, αλλά με την ευκαιρία των Play Outs, ο ΟΦΗ θα έχει μία πολύ καλή παρουσία».

Για την τακτική του ΟΦΗ: «Μιλάμε για έναν ελεύθερο σχηματισμό που χρησιμοποίησα για περίπου έναν χρόνο στην ομάδα μου. Είναι ένας τρομερά απαιτητικός σχηματισμός που πρέπει να έχεις πολύ αθλητικούς ποδοσφαιριστές. Είναι μεταβαλλόμενος σχηματισμός. Έχει σημασία το πως θέλει να το χρησιμοποιήσει ένας προπονητής μέσα στις τέσσερις γραμμές. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους παίκτες για να παίζουμε τους σχηματισμούς μας. Για τον προπονητή του ΟΦΗ, μπορεί να είναι αυτό που θέλει ακριβώς.

Εγώ αντιμετώπισα ένα πρόβλημα κάποια στιγμή σε μία ομάδα. Είδα ότι είχα έναν σχηματισμό που μου απέδιδε ξαφνικά, και παράμεινα σε αυτόν, δεν τον άλλαξα. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν το έκανα για να μην δείξω στους παίκτες μου ότι δεν πάει καλά ο σχηματισμός. Έμεινα πάνω σε αυτόν και αλλάξαμε κάποια τεχνικά και τακτικά στοιχεία στον σχηματισμό. Θεωρώ ότι ο προπονητής του ΟΦΗ βασίζεται πάρα πολύ σε αυτό που κάνει και ίσως χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να περάσει έναν νέο σχηματισμό, συνεπώς γι’αυτό δεν τον αλλάζει. Θα ήθελα πάνω από 20-25 μέρες για να περάσω ένα σχηματισμό στους παίκτες μου. Βρέθηκα στο παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Ιωνικό στη Νίκαια. Βλέπω ότι ο συγκεκριμένος προπονητής χρειάζεται πολύ καιρό για να αλλάξει έναν σχηματισμό.

Η δομή και το χτίσιμο από την αρχή της σεζόν έχουν να κάνουν με τους στόχους μίας ομάδας. Πολλοί προπονητές επιλέγουν να παίζουν 2-3 σχηματισμούς που δουλεύουν μέσα στην προετοιμασία επιλέγοντας παίκτες που τους επιτρέπουν να παίξουν συγχρόνως δύο και τρεις σχηματισμούς. Είναι πολύ σημαντικό το τι θα χτίσεις το καλοκαίρι, οι παίκτες, τα εργαλεία που θα πάρεις και έχει σημασία η προσωπικότητα, η τεχνική του κάθε ποδοσφαιριστή».

Για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στον ΟΦΗ: «Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή αν θα ήθελε να παίξει στον ΟΦΗ και στις συνθήκες που υπάρχουν τώρα, θα σας έλεγε φυσικά ναι. Εννοείται ότι ένας ποδοσφαιριστής θέλει καλό περιβάλλον, ασφάλεια, καλές συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση και στόχους. Αυτά χρειάζονται. Και αυτή τη στιγμή ο ΟΦΗ τα έχει. Νιώθω πολύ μεγάλη περηφάνεια, έζησα τον ΟΦΗ 4 φορές, οι συμμετοχές μου ήταν περίπου 300. Σε 4 διαφορετικές φορές, με 4 διαφορετικά συναισθήματα. Γ’ Εθνική, Β’ Εθνική, άνοδος στην Β’, στην Ευρώπη με τον ΟΦΗ, παλεύαμε με τα Γιάννενα για να σωθούμε. Ήταν τέσσερις διαφορετικές και πολύ δύσκολες φορές. Εμένα με συγκινεί που έχω περάσει τόσα χρόνια με αυτή την ομάδα και βλέπω ότι έχει πλέον έναν αξιόλογο, πολύ καλό πρόεδρο που προσφέρει υγεία και βοηθάει τον ΟΦΗ να είναι αυτό που είναι σήμερα».

Για το φιλανθρωπικό παιχνίδι της Δευτέρας: «Θέλω να πω ότι την Δευτέρα θα είμαστε στην Ιεράπετρα, σε ένα σημαντικό φιλανθρωπικό παιχνίδι που θα γίνει στις 19:00. Τέτοια παιχνίδια πρέπει να ακούγονται. 19:00 στο γήπεδο του ΟΦ Ιεράπετρας, θα έρθουν αρκετά παιδιά αξιόλογα να τιμήσουν τη συγκεκριμένη μέρα».

Για την προπονητική: «Αν είχα ξεκινήσει τα πρώτα βήματα στην προπονητική βγάζοντας κάποια διπλώματα παράλληλα με το ποδόσφαιρο, θα μπορούσα να έχω το UEFA Pro τρία με τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Επέλεξα να μπω σχετικά αργά, νομίζω ότι μπήκα σχετικά αργά. Δεν κρύβω ότι δεν ήταν ποτέ το πιο τρελό μου όνειρο να είμαι επαγγελματίας προπονητής. Έχω επιλέξει πλέον από αυτό να ζω και να είμαι αφοσιωμένος σε αυτό. Η ζωή μου τα έφερε έτσι, να δω τον εαυτό μου και τον ποδοσφαιριστή από μία γωνία που δεν το είχα φανταστεί ποτέ. Δεν είχα φανταστεί πως θα ήταν να είσαι προπονητής. Φυσικά δεν μετανιώνω όσα χρόνια έπαιξα ποδόσφαιρο, γιατί το απόλαυσα στο μέγιστο βαθμό. Όσο ασχολείσαι με την γνώση σου, μεγαλώνεις και προπονητικά. Εάν το γνώριζα αυτό, θα σταματούσα πιο νωρίς το ποδόσφαιρο για να κάνω κάποια βήματα. Έχω πολύ μεγάλη αγάπη και αφοσίωση για αυτό που κάνω.

Αυτή τη στιγμή με το δίπλωμα που κατέχω, το UEFA Α μπορώ να εργαστώ σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα στον κόσμο, σαν βοηθός προπονητή και στην Γ’ Εθνική σαν πρώτος προπονητής. Μπαίνοντας στο UEFA Pro από την πρώτη μέρα, πριν είχες το δικαίωμα να εργάζεσαι με μία βεβαίωση ως προπονητής UEFA Pro, πλέον αυτό έχει αλλάξει. Θα πρέπει να τελειώσεις την φοίτησή σου και μετά να εργάζεσαι σαν προπονητής UEFA Pro. Δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει στους επόμενους μήνες που θα μπω αυτό.

Για τους στόχους του μετά την απόκτηση του UEFA Pro: «Θέλω να δουλέψω σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο. Η επιτυχία θέλει πάρα πολύ σκληρή δουλειά και λιγότερο τύχη. Η δουλειά του προπονητή είναι μία δουλειά που πραγματικά δεν κοιμάσαι. Θέλω να το φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται. Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει πάντα με την καριέρα του κάθε προπονητή, αν και σίγουρα παίζει ρόλο η εμπειρία που έχει ο καθένας. Αν με βοηθήσει η δουλειά μου, η αφοσίωσή μου και μου ανοίξει μία πόρτα υψηλού επιπέδου, θέλω να αρπάξω αυτή την ευκαιρία.

Θεωρώ ότι ένας σχετικά νέος ηλικιακά προπονητής, όπως εμένα, όταν του ανοιχτεί μία πολύ μεγάλη πόρτα να εργαστεί, θα πρέπει να πάρει το κρεβάτι του σπιτιού του στο γήπεδο. Να κοιμάται εκεί. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι ένας προπονητής, να έχει αφοσίωση και να δουλεύει πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Αυτή είναι η άποψή μου και αυτό πιστεύω εγώ.

Όσο ανεβαίνεις επίπεδο προπονητικά, και κατηγορίες, βλέπεις πως σκέφτονται οι παίκτες και πως αντιδρούν. Η γνώση προχωράει πολύ πιο γρήγορα από τον προπονητή και πρέπει να είναι μπροστά. Όλα έχουν αλλάξει στο ποδόσφαιρο, και ένας νέος και εξελίξιμος προπονητής να είναι συνέχεια μέσα σε αυτό».

Για τους επόμενους στόχους του: «Πλέον ζω μόνιμα στην Αθήνα, με την οικογένειά μου, την σύζυγό μου και τον μικρό μας γιο. Μόλις έφυγα από την ομάδα της Κορίνθου είχα κάποιες συζητήσεις, μίλησα με 1-2 ομάδες που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Υπήρξε και μία πρόταση από ομάδα της Κρήτης με την οποία επέλεξα να μην προχωρήσει η συνεργασία μας τον τελευταίο καιρό. Έχω στο μυαλό μου πλέον κάποια στάνταρ. Έχω σκεφτεί τι θέλω να προπονήσω για να έχει και αποδοτικότητα αυτό που κάνω. Δεν είναι καλό να κάθεται ένας προπονητής, πρέπει να δουλεύει. Άλλοι το έχουν ανάγκη να δουλεύουν, άλλοι έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν. Θεωρώ ότι ένας προπονητής πρέπει να είναι μέσα στην δουλειά και να αποδίδει έργο».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook