Ο Νταμπράουσκας δείχνει τον δρόμο για την επόμενη χρονιά

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το 3-4-3, οι επιλογές του στα πρόσωπα και ο τρόπος που θέλει να παίξει ο ΟΦΗ του… 2024.

Υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα μέσα από τα αποτελέσματα και ο τρόπος με τον οποίο προέρχονται αυτά. Έχουμε ξαναγράψει πως ο Βάλντας Νταμπράουσκας ακολουθεί τον δικό του δρόμο έχοντας την δική του φιλοσοφία για τον ΟΦΗ που θέλει να δει μέσα στο γήπεδο. Και ο ΟΦΗ του δευτέρου γύρου είναι ομάδα play offs, ομάδα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ειδικής βαθμολογίας παρά τις απώλειες που είχε στο Ηράκλειο και τα παιχνίδια που δεν κατάφερε να κερδίσει.

Με μια ομάδα που στον πρώτο γύρο έφτασε να είναι τελευταία και με μονοψήφιο αριθμό βαθμών (7), η μετάλλαξη του ΟΦΗ στον δεύτερο γύρο ήταν εντυπωσιακή και αυτό είναι που το πιστώνεται ο Βάλντας Νταμπράουσκας και οι ποδοσφαιριστές του. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις δύο βαριές ήττες που υπέστη ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο από Άρη, ΑΕΚ ο κόσμος αντέδρασε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιβραβεύοντας τον Λιθουανό προπονητή.

Το 3-4-3 δείχνει τον δρόμο για την επιστροφή στην τετράδα στην άμυνα και την κανονικότητα

Είναι προφανείς οι λόγοι που ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν αλλάζει το 3-4-3 και κάποιες από τις επιλογές του δείχνουν και τις προθέσεις του για την επόμενη χρονιά. Η παρουσία του Κοσμά Τσιλιανίδη σε θέση φουλ μπακ στη Νίκαια, παρότι δεν του βγήκε – ιδιαίτερα αμυντικά (κάτι αυτονόητο) δείχνει πως ο Λιθουανός θέλει να δημιουργήσει μια επιθετικογενής ομάδα που θα κυριαρχεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η παρουσία του Τοράρινσον ως αριστερού στόπερ στα παιχνίδια με τον Άρη μπορεί να έχανε σε αμυντικές τοποθετήσεις και δυναμική στην τριάδα όμως ο Λιθουανός επέλεξε τον Ισλανδό προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να βοηθάει στο build up, να βγάζει με ασφάλεια την μπάλα από την άμυνα και όχι να δημιουργεί συνεχείς επανακτήσεις της μπάλας για τον αντίπαλο.

Δεδομένα ο “Ντάμπρα” στηρίζεται στο 3-4-3 γιατί όταν ξεκίνησε να χτίζει τον δικό του ΟΦΗ τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως έχει πει και ο ίδιος συνεχώς, υποχρεώθηκε να πάει σε αυτήν την επιλογή προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπήρχαν μεσοεπιθετικά εκείνη την περίοδο. Είναι προφανές λοιπόν ότι όταν μια ομάδα δουλεύει με έναν συγκεκριμένο σχηματισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις αμυντικές… “πεντάδες” άλλων ομάδων που χρησιμοποιούν ίδιες διατάξεις απλά και μόνο για να αμύνονται, δύσκολα θα φύγει από αυτήν την λογική όταν οι παίκτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Ο Λιθουανός δείχνει στον κόσμο και το επικοινωνεί τι ΟΦΗ θέλει να δημιουργήσει και τι τρόπο παιχνιδιού θέλει ν’ ακολουθήσει η ομάδα για την επόμενη σεζόν. Και οι ομάδες όπως σωστά έχει ειπωθεί χτίζονται τα καλοκαίρια και όχι τους χειμώνες…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook