Μεγάλη συνέντευξη του “Ντάμπρα” στην Λιθουανία: “Είμαι αφοσιωμένος με καρδιά και ψυχή – Τρέλα σε όλη την Κρήτη για τον ΟΦΗ”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο τεχνικός του ΟΦΗ αποτελεί τον πιο δημοφιλή άνθρωπο του ποδοσφαίρου της πατρίδας του και παραχώρησε τεράστια συνέντευξη δείχνοντας την αφοσίωση του στο club, το δέσιμο του με τον κόσμο και τους στόχους που θέλει να πετύχει.

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ παρακολουθώντας το παιχνίδι της αγαπημένης του Ζαλγκίρις Κάουνας με τον Παναθηναϊκό και απεσταλμένοι του τύπου της Λιθουανίας δεν μπορούσαν να τον αφήσουν δίχως να μιλήσει. Ο 45χρονος προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στην μεγαλύτερη ιστοσελίδα της Λιθουανίας, το delfi.lt όπου αναφέρεται με μεγάλες ατάκες στην θητεία του στον ΟΦΗ, την παρουσία του κόσμου, το πως τον υποδέχτηκε μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Μάλιστα ο τεχνικός του ΟΦΗ αποκάλυψε την στενή φιλία που τον συνδέει με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Λιθουανίας αλλά και της Ζαλγκίρις Κάουνας Καζίς Μακσβίτις. Ο “Ντάμπρα” αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν συγκάτοικοι με τον Μακσβίτις πριν από 25 χρόνια ενώ ο τελευταίος μιλώντας στο delfi.lt είπε πως “πλέον θα παρακολουθώ περισσότερα παιχνίδια του ΟΦΗ, γνώριζα ότι ο Βάλντας ήταν προπονητής στην Ελλάδα και χάρηκα πολύ που τον είδα σήμερα στο γήπεδο”.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Βάλντας Νταμπράουσκας

– Ήταν έκπληξη το ότι οι φίλοι της ομάδας τραγούδησαν το όνομά σου στη νίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο;

– Εννοείται, τέτοια πράγματα είναι φανταστικά. Κάτι πραγματικά ένιωσα μέσα μου, ένιωσα ότι είχα κάνει κάτι για το κλαμπ και για τους οπαδούς εκείνο το βράδυ, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και δεν είμαι μόνος μου στην ομάδα. Δίπλα μου υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι αόρατη στους φιλάθλους. Για παράδειγμα, κανείς δεν φωνάζει το όνομα του βοηθού προπονητή, του προπονητή τερματοφυλάκων ή του αναλυτή. Σκοράραμε το γκολ στο τελευταίο λεπτό από μία στατική φάση και ο Μάριους Σκιντέρις είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Κανείς δεν φώναξε το όνομά του επειδή όλοι βλέπουν τον προπονητή.

Πέρα από το προπονητικό τιμ, υπάρχουν και οι γιατροί της ομάδας που έχουν τους παίκτες στα πόδια τους και υπάρχουν και οι μασέρ, που καμιά φορά δουλεύουν έως αργά το βράδυ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν για να έρθει το αποτέλεσμα, αλλά φυσικό είναι ο κόσμος να βλέπει όσους δίνουν συνεντεύξεις, που μιλούν στις συνεντεύξεις τύπου και στέκονται στον πάγκο. Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται από όλους και όλοι αξίζουν ίσα αυτό το σεβασμό.

Αυτό μας επιβάλλει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν θα έλεγα πίεση, γιατί εσύ θέτεις την πίεση. Εάν πιστεύουν σε εσένα, εάν σε εμπιστεύονται, τότε δεν θέλεις να απογοητεύσεις τους άλλους και θέλεις να τους δικαιώσεις με την δουλειά σου.

– Πως διαφέρει το εργασιακό περιβάλλον και η ατμόσφαιρα στην Κρήτη από το Σπλιτ, το Ράζγκραντ και την Βέλικα Γκόριτσα; Εννοώ πως είναι οι απαιτήσεις από τα media, την ομάδα και τους ιθύνοντες της ομάδας;

– Δεν θα ήθελα να τα συγκρίνω, η κάθε ομάδα είναι μοναδική, όπως είμαστε και οι άνθρωποι που δουλεύουμε εδώ. Ο ΟΦΗ ιδρύθηκε το 1925, η Χάιντουκ Σπλιτ το 1911. Οι οργανισμοί αυτοί υπάρχουν για περίπου έναν αιώνα και εσύ δουλεύεις εκεί για παράδειγμα, για 11 μήνες.

Το κλαμπ υπήρχε 100 χρόνια πριν από εμένα και θα υπάρχει και για άλλα 100 χρόνια, μετά από εμένα. Εγώ απλά «αγγίζω» μία λεπτομέρεια, στους παίκτες και στους οπαδούς. Απλά δεν μπορείς να τα συγκρίνεις, παίρνεις την ενέργεια, την εμπειρία και τις αναμνήσεις από την κάθε ομάδα.

Όλα τα χρόνια της καριέρας μου είναι πολύ σημαντικά, σε κάθε σύλλογο που εργάζεσαι δίνεις κάτι από αυτά που μπορείς. Οπότε, δεν θα ήθελα να συγκρίνω. Αυτήν την στιγμή είμαι αφοσιωμένος με όλη μου την καρδιά και το μυαλό στον ΟΦΗ, θέλω να πετύχει ο σύλλογος και ο κόσμος να δει το αποτέλεσμα, να ονειρευτεί και να έχει έναν στόχο που τον ενώνει μαζί μας. Αν θέλετε να μιλήσω για την καθημερινότητα, έχουμε τα πάντα, από τα εργαλεία της προπόνησης, τα γήπεδα και τα ταξίδια. Ο ΟΦΗ σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις αποφάσεις που θέλεις, να εργαστείς ελεύθερα και να νιώσεις πλήρη υποστήριξη από το περιβάλλον του συλλόγου, τους φιλάθλους και το νησί. Ο ΟΦΗ, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που εκπροσωπούν μια συγκεκριμένη πόλη, εμείς εκπροσωπούμε ένα νησί που όλοι τρελαίνονται για τον ΟΦΗ. Αυτό μας κάνει μοναδικούς. Είμαι ικανοποιημένος με τα πάντα, θέλω να κερδίζουμε συχνότερα, θέλω να ανεβαίνουμε ψηλότερα στην βαθμολογία, θέλω να ονειρευόμαστε και όλα αυτά ως επί το πλείστο εξαρτάται από εμένα και το επιτελείο μου”.

– Ο Δανός επιθετικός Σεμπάστιαν Γκρόνινγκ εντάχθηκε στην ομάδα, αυτός είναι ο τρίτος νέος παίκτης της ομάδας τον Ιανουάριο. Θα γίνει άλλη μεταγραφή;

– Η μεταγραφική περίοδος κλείνει στις 31 Ιανουαρίου, υπάρχουν ένα ή δύο ονόματα που μπορούν να προστεθούν στην ομάδα και αυτήν την στιγμή ψάχνουμε για ενίσχυση στην επίθεση. Πρέπει να βελτιώσουμε την επίθεση, πετυχαίνουμε λίγα γκολ, θέλουμε να αναμορφώσουμε και να βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μας.

– Με τι θα ήσασταν ευχαριστημένος μετά το τέλος της σεζόν στην Ελλάδα;

– Δεν θέλω να κοιτάζω πολύ μπροστά και για το τι θα συμβεί τότε. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η επόμενη προπόνηση και ο επόμενος αγώνας. Εάν εργαζόμαστε για να επικεντρωθούμε στους βαθμούς που θα έχουμε πάρει στο τέλος της σεζόν, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτό που που είναι σήμερα σημαντικό. Είναι σημαντικότερο να αναπτύσσεται η νοοτροπία του να παλεύεις μόνο για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα από το αν παίζουμε εντός ή εκτός έδρας. Θα έλεγα πως το πιο σημαντικό δεν είναι καν αυτό το στοιχείο αλλά να κάνεις το παιχνίδι σου, να προσπαθήσεις να κυριαρχήσεις, να προσπαθήσεις να είσαι δραστήριος, να πιέσεις τους αντιπάλους σου, να μην περιμένεις την τύχη ή κάποιο είδος ελεημοσύνης αλλά να προσπαθείς να πετύχεις μόνος σου το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κρατηθεί αυτή η νοοτροπία στο μυαλό των παικτών και όλων των ανθρώπων του συλλόγου τότε το αποτέλεσμα θα έρθει φυσιολογικά. Ναι, στο ποδόσφαιρο μπορεί να παίξεις πολύ καλά και να χάσεις και να συμβεί και το αντίστροφο. Να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα παίζοντας άσχημα. Αλλά νομίζω πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε όταν έχουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού μέσα στο γήπεδο.

– Την Κυριακή σας περιμένει ο αγώνας στον Πειραιά με τον Ολυμπιακό. Ήδη μια φορά έπαιξες αντίπαλος όταν το 2021 αναδείχθηκες ισόπαλος με την Λουντογκόρετς για τα προκριματικά του Champions League. Θα πρέεπι να έχεις όμορφες αναμνήσεις από εκείνο το παιχνίδι.

– Πράγματι, ισχύει. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει τότε, είχαμε δεχτεί γκολ στα τελευταία λεπτά. Οι αναμνήσεις είναι καλές όμως τώρα θα πάω στον Πειραιά με τον ΟΦΗ. Όπως λέω, αν θες να παίξεις καλά πρέπει να το πιστέψεις από το πρώτο λεπτό ότι δεν ήρθαμε εδώ για να δούμε το γήπεδο και πως είναι η Αθήνα αλλά για να παλέψουμε ώστε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας με τους βαθμούς.

– Φαίνεται ότι μετά την διακοπή του Μουντιάλ, η ομάδα δείχνει αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες της για να παλέψει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Τι ομάδα βρήκες όταν ανέλαβες τον ΟΦΗ και πόσο άλλαξε μέσα στους τρεις μήνες που βρίσκεσαι εκεί;

– Και πάλι επαναλαμβάνω το αποτέλεσμα δεν είναι δουλειά μόνο ενός ανθρώπου. Κάποιος πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση της προπόνησης, κάποιος πρέπει να δείξει τον δρόμο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων αλλά υπάρχουν συνολικά πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στην ομάδα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά, Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, η ομάδα είχε καταγράψει ένα σερί 10 αγωνιστικών που δεν είχε νίκη. Για πρώτη φορά στην καριέρα μου έπρεπε να ζήσω τι σημαίνει να είσαι σε μια ομάδα που βρίσκεται στην τελευταία θέση. Δεν ήταν ωραίο αίσθημα (γέλια). Αλλά αυτή η θέση έγινε ένας πολύ καλός κινητήρας εσωτερικής καύσης που μας έδωσε την διπλάσια ενέργεια για να ξεφύγουμε από τον πάτο. Ο χρόνος έδειξε ότι έχουμε πραγματικά μια καλή ομάδα που περιτριγυρίζεται γύρω από σπουδαίους ανθρώπους που δούλεψαν πολύ σκληρά. Χρειαζόταν χρόνος και δουλειά και προέκυψε η διακοπή του Μουντιάλ. Μέσα στην διακοπή δουλέψαμε πολύ καλά και τώρα νιώθουμε τελείως διαφορετικά. Ναι, έχουμε τρεις νέους ποδοσφαιριστές αλλά στην πράξη δεν έχουν παίξει ακόμα. Όλη αυτή η άνοδος και πρόοδος έγινε από εκείνους που ήταν στην τελευταία θέση. Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να βελτιώσουμε την μεταξύ μας επικοινωνία και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

– Τώρα που μιλάμε μέσα από το ΟΑΚΑ, πόσο συχνά καταφέρνεις να παρακολουθείς αγώνες της Ζαλγκίρις;

– Είναι εύκολο να παρακολουθώ αποτελέσματα και ειδήσεις. Ξυπνάω το πρωί και βλέπω τα τελευταία νέα και αποτελέσματα στο τηλέφωνο μου. Συνήθως προσπαθώ να μην χάσω κανέναν αγώνα της Euroleague, αυτήν την σεζόν μπορεί να μην έχω χάσει ούτε έναν αγώνα. Όταν ήμουν στην Λιθουανία είχα δει από κοντά τις μονομαχίες με την Μπαρτσελόνα και την Βίρτους Μπολόνια. Θα έλεγα πως δεν είναι καν χόμπι αλλά τρόπος ζωής το να παρακολουθείς την αγαπημένη σου ομάδα. Είναι ένα μέρος του εαυτού σου ή ένα μέλος της οικογένειας σου που νοιάζεσαι για αυτό, ζεις με αυτό με το οποίο είσαι άλλες φορές απογοητευμένος και άλλες ευχαριστημένος και το υποστηρίζεις. Προσωπικά είναι μεγάλο πράγμα για μένα να δω από κοντά το παιχνίδι. Ήρθα στην Αθήνα μόνο για αυτούς και αυρίο το πρωί (σημ. προηγούμενη Παρασκευή) στις 11.00 με περιμένει προπόνηση. Έτσι νωρίς – νωρίς θα πάω στο αεροδρόμιο για να πάρω το αεροπλάνο και να γυρίσω στο Ηράκλειο.

– O Mάντας Καλνιέτις αποχωρεί από την δράση του και από τον Φεβρουάριο πρόκειται ν’ αναλάβει την θέση του προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου της Ζαλγκίρις Κάουνας. Νιώθεις έκπληξη που ένας αστέρας του μπάσκετ της Λιθουανίας παίρνει αυτήν την απόφαση;

– Ήξερα πως αυτός ήταν ο στόχος του και αυτό ήθελε. Είναι ευπρόσδεκτο, προερχόμενος από άλλο άθλημα θα δει πολλά κοινά πράγματα για πολλούς και με άλλα μάτια. Μερικές φορές μένουμε στάσιμοι στο ποδόσφαιρο, έχουμε ορισμένα στερεότυπα που παραμένουν ίδια εδώ και πολλά χρόνια και είναι δύσκολο να τ’ αλλάξουμε. Είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από ένα άλλο άθλημα και θα έχει μια εντελώς διαφορετική οπτική.

– Τι πιστεύεις πως θα προσφέρει στο ποδόσφαιρο της Λιθουανίας;

– Πάνω από όλα ενθουσιασμό και την επιθυμία να αποδείξεις ότι μπορείς να πετύχεις. Στην δική μου περίπτωση, έπρεπε επίσης να κερδίσω την αναγνώριση. Δεν έλειπε η δυσπιστία προς το πρόσωπο μου, έπρεπε να αποδείξω ότι μπορώ να δουλέψω στο ποδόσφαιρο δίχως να έχω παίξει και να προπονήσω με επιτυχία μια ομάδα. Νομίζω πως ο Καλνιέτις θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι ως αθλητής του μπάσκετ μπορεί να διοικήσει μια ομάδα ποδοσφαίρου”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook