Λάρσον: «Οι φίλαθλοι είναι πάντα εκεί – Να τους το ανταποδώσουμε κερδίζοντας»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Έρικ Λάρσον μίλησε στην Αθλητική Εκπομπή “Στρογγυλή Θεά” του crete2day για τον ΟΦΗ, την μεταγραφή του από την Μάλμε, την καριέρα του, αλλά και για το Μουντιάλ. Ο Σουηδός αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στους φίλους του ΟΦΗ, με την ομάδα να θέλει να τους ανταποδώσει με νίκες.

Αναλυτικά η συνέντευξη

-Δίνοντας τα προγνωστικά σου στον ΟΠΑΠ για το Παγκόσμιο Κύπελλο είπες ότι θα το κατακτήσει η Αργεντινή, και το αιτιολόγησες επειδή έχει το Μέσι. Μπορεί ένας παίκτης να δώσει την κορυφαία διάκριση σε μια ομάδα;

«Σίγουρα όχι. Ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως η Αργεντινή έχει μια πολύ καλή ομάδα»

-Πριν αποχωρήσει από την ομάδα ο Γιώργος Σαμαράς, είχε πει για την μετακίνηση σου ότι μπορεί να γραφτεί βιβλίο. Μίλησε μας για το «story» αυτής της μεταγραφής.

«Έπαιζα στη Σουηδία για πολλά χρόνια, και έψαχνα κάτι διαφορετικό. Όταν ήρθε η πρόταση από τον ΟΦΗ ήμουν πολύ χαρούμενος. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Στη Σουηδία είχα μια πολύ επιτυχημένη καριέρα κερδίζοντας τα πάντα με την Μάλμε. Κατέκτησα το Σουηδικό πρωτάθλημα και Κύπελλο, και έπαιξα στο Champions League και το Europa League. Έχοντας κερδίσει τα πάντα, ανυπομονούσα για να δω κάτι διαφορετικό, και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία με τον ΟΦΗ, ήμουν ενθουσιασμένος που θα αγωνιζόμουν σε ένα άλλο πρωτάθλημα»

-Επιλέγοντας να αφήσεις τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό της Βορείου Ευρώπης και να γνωρίσεις αυτόν της Μεσογείου, τι διαφορές έχεις συναντήσει;

«Αυτό που είναι διαφορετικό είναι η ατομική ποιότητα που είναι υψηλότερη σε σχέση με τη Σουηδία. Στην Σουηδία δίνουν περισσότερη βάση στην τακτική»

-Ποιες είναι οι διαφορές στην καθημερινότητα σου;

«Η σημαντικότερη διαφορά είναι ο καιρός. Στην Σουηδία το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Τώρα εκεί υπάρχουν χιόνια, ενώ εδώ υπάρχουν…t – shirts και σορτς. Εγώ και η σύζυγος μου προτιμάμε το κλίμα που υπάρχει εδώ και απολαμβάνουμε τη ζωή μας»

-Με τον Θοράρινσον που είναι και αυτός από τον Βορρά φαντάζομαι θα είσαι πιο κοντά

«Ναι είναι αλήθεια. Μοιραζόμαστε και το ίδιο δωμάτιο. Ο Γκούντμουντουρ έχει παίξει τρία χρόνια στη Σουηδία, μιλάμε την ίδια γλώσσα, και έχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι τόσο η σύζυγος μου όσο και η δική του περιμένουν να γεννήσουν τους επόμενους μήνες»

-Βλέπουμε ότι ανταποδίδεις με μεγάλη «θέρμη» το χειροκρότημα του κόσμου, δείχνοντας ένα Μεσογειακό ταπεραμέντο

«Είναι αλήθεια αυτό, παρά το ότι τα αποτελέσματα στην έδρα μας μέχρι τώρα δεν είναι τόσο καλά. Οι φίλαθλοι είναι πάντα εκεί. Μας χειροκροτούν, μας στηρίζουν, και αυτό θέλουμε να τους το ανταποδώσουμε κερδίζοντας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους επόμενους μήνες»

-Ο ΟΦΗ δεν τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Δώσε μας τη δική σου εξήγηση για αυτό, και πες μας τι πρέπει να γίνει για να ανέβει η ομάδα στην κατάταξη

«Στην αρχή υπήρχαν πολλοί νέοι παίκτες. Δεν μου ήταν ξεκάθαρο πως θα έπρεπε να παίξουμε ως ομάδα. Αυτό τώρα έχει αλλάξει. Υπάρχει ποιότητα και καλοί ποδοσφαιριστές. Θα προσπαθήσουμε να παίζουμε σαν ομάδα και τα αποτελέσματα θα έλθουν»

-Που «πονάει» περισσότερο ο ΟΦΗ και τι πρέπει να αλλάξει;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν σκοράρουμε εύκολα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Είναι κάτι στο οποίο προπονούμαστε καθημερινά, προσπαθώντας να βελτιώσουμε και άλλα στοιχεία. Προσπαθούμε να είμαστε καλά και στον επιθετικό και στον αμυντικό τομέα. Αφήνουμε το παρελθόν πίσω και προχωράμε για το μέλλον. Με τη νίκη μας στο τελευταίο παιχνίδι με το Λεβαδειακό, έγινε μια καλή αρχή»

-Μίλησε μας για τους δύο προπονητές που έχεις συναντήσει στον ΟΦΗ. Τον Νίκο Νιόπλια που αποχώρησε από την ομάδα και τον Βάλντας Νταμπράουσκας που βρίσκεται τώρα στην τεχνική ηγεσία

«Και οι δύο είναι πολύ καλοί προπονητές, με τον καθένα να έχει διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Στην αρχή δεν μου ήταν ξεκάθαρο πώς να παίξω. Ήταν μικρή χρονικά η επαφή μου με τον κ. Νιόπλια. Ο νέος προπονητής επιμένει πολύ στη λεπτομέρεια. Προσπαθεί να κάνει τους ποδοσφαιριστές να σκέφτονται θετικά»

-Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στην ομάδα στη διάρκεια του πρώτου γύρου; Υπάρχει η δύναμη για να αλλάξουν τα πράγματα όχι τόσο από πλευράς δυνατοτήτων αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο;

«Προφανώς δεν είσαι χαρούμενος όταν χάνεις, όμως με το να…κλαις δεν θα κερδίσεις το επόμενο παιχνίδι. Προσπαθείς να κοιτάξεις μπροστά, και να μάθεις από τα λάθη σου. Να σκεφτόμαστε παραπάνω, και να προχωράμε μπροστά»

-Είσαι σε μια ηλικία που ο πρώτος απολογισμός καριέρας έχει γίνει. Τι περιμένεις για τη συνέχεια, και ως τι σταθμό αντιλαμβάνεσαι τον ΟΦΗ στην καριέρα του.

«Είμαι ικανοποιημένος από την καριέρα μου. Όπως είπα έχω παίξει στις κορυφαίες διοργανώσεις του Champions και Europa League και έχω κερδίσει δύο φορές το Σουηδικό πρωτάθλημα. Ήμουν κομμάτι των επιτυχιών της Μάλμε. Πριν από αυτό έπαιξα σε δύο μικρότερες ομάδες και συνέβαλλα στην παραμονή τους στην κατηγορία.

Ο ΟΦΗ είναι κάτι διαφορετικό. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα και να με βοηθήσει και αυτή, ούτως ώστε να δείξουμε στο Ελληνικό πρωτάθλημα ποιος είναι ο ΟΦΗ και τι αξίζει, αλλά και την δική μου αξία»

-Βλέπει ότι υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο ομάδων;

«Στην Μάλμε υπήρχε μεγαλύτερη πίεση γιατί όλοι περίμεναν να κερδίσει η ομάδα το πρωτάθλημα. Πίεση υπάρχει βέβαια και εδώ από τους φιλάθλους, που θέλουν να δουν την ομάδα στην εξάδα. Όταν είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής συμβαίνει αυτό, και πρέπει να το διαχειρίζεσαι κατάλληλα»

-Ποια είναι η γνώμη σου για το γήπεδο του ΟΦΗ και την ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί;

«Είναι ένα πολύ όμορφο γήπεδο. Δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Οι φίλαθλοι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα. Στο τελευταίο παιχνίδι ήταν ωραίο που μοιραστήκαμε τη νίκη μαζί τους. Είμαι χαρούμενος για τη στήριξη που λαμβάνουμε»

-Τι άνθρωπος είσαι;

«Είμαι αρκετά ήρεμος. Είμαι ευτυχισμένος από τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μου. Απολαμβάνω τη ζωή και προσαρμόζομαι αρκετά εύκολα.

Στο Ηράκλειο απολαμβάνω τον ήλιο. Πηγαίνω με τη σύζυγο μου και το σκύλο μου βόλτες στη θάλασσα μου. Μου αρέσουν πολύ οι παραλίες που υπάρχουν. Γενικά το Ηράκλειο είναι μια όμορφη πόλη»

-Αν έκανες ένα «crash – test» στον εαυτό σου πώς θα τον βαθμολογούσες;

«Είναι δύσκολο να βάλεις μια κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα, ειδικά όταν η ομάδα είναι χαμηλά στη βαθμολογία. Πάντα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και κάνω μια αξιολόγηση αν έπαιξα καλά ή όχι. Σίγουρα έχω να δώσω περισσότερα. Στο μέλλον θα είμαι καλύτερος»

-Η γνώμη σου για τον πρόεδρο;

«Μου αρέσει αρκετά. Μου έκανε εντύπωση η πολύ καλή αντιμετώπιση πριν το τελευταίο ματς που παρέθεσε δείπνο για όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Έδειξε ότι πιστεύει σε εμάς. Σίγουρα δεν είναι χαρούμενος με τη βαθμολογική θέση της ομάδας, αλλά αυτό θα αλλάξει με δουλειά σε συγκεκριμένους τομείς. και το μέλλον θα είναι διαφορετικό. Είναι πολύ καλός όπως και όλοι όσοι είναι δίπλα στην ομάδα. Ο ΟΦΗ είναι ένα καλό μέρος για να παίζεις ποδόσφαιρο»

-Η άποψη σου για το ελληνικό πρωτάθλημα

«Είναι πολύ καλό πρωτάθλημα με αρκετά υψηλή ποιότητα. Αυτό αφορά και κάποιους παίκτες σε ατομικό επίπεδο. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα που υπάρχει στα γήπεδα»

-Κλασικό το ερώτημα αλλά θα το υποβάλλω. Τι να περιμένει ο κόσμος του ΟΦΗ από εσένα στο μέλλον;

«Πάντα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Δίνω τα πάντα για την ομάδα. Προσπαθώ να δουλεύω όσο γίνεται περισσότερο, και να βοηθώ τους συμπαίκτες μου. Όλοι πρέπει να βελτιωθούμε για να έρθουν περισσότερα γκολ, και περισσότεροι βαθμοί»

-Τον επίλογο τον αφήνω σε εσένα

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κοιτάμε μπροστά, για να έχουμε μια καλή σεζόν στη συνέχεια»

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook