Videos | Όλοι οι Μουντιαλικοί “παίκτες” του ΟΦΗ – Το σπάνιο ρεκόρ Μαχλά, Γκόμεζ , Αλεξούδη

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

To Gentikoule καταγράφει όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή ήταν στις τελικές αποστολές και φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ.

Για λίγους μήνες ο ΟΦΗ θα μπορούσε να είχε εν ενεργεία εκπρόσωπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αλλά ο Ντέιβις Επασί που βρίσκεται στην αποστολή του Καμερούν έφυγε με μεταγραφή τον περασμένο Αύγουστο. Ο Καμερουνέζος γκολκίπερ θα γινόταν ο τέταρτος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ που αγωνίστηκε παράλληλα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το Νίκο Μαχλά που αγωνίστηκε το 1994 με την Ελλάδα και τον Ρόναλντ Γκόμεζ που οκτώ χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε στα γήπεδα της Ασίας με την Κόστα Ρίκα. Τυπικά μπορούμε να πούμε πως στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο Αλέξης Αλεξούδης αφού αγωνίζεται στα γήπεδα της Αμερικής ως παίκτης του ΟΦΗ αφού στην συνέχεια τον Ιούλιο πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο Αλέξης Αλεξούδης θα υποπέσει σε πέναλτι υπέρ της Βουλγαρίας στην ήττα με 4-0.

Ωστόσο και πριν από τον Μαχλά αλλά και μετά τον Ρόναλντ Γκόμεζ αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ είχαν αγωνιστεί στον ΟΦΗ ή αγωνίστηκαν μετά από την παρουσία τους στην τελική φάση.

Ξεκινώντας χρονολογικά ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε αργότερα στον ΟΦΗ και είχε εμπειρία από Μουντιάλ ήταν ο Ντάνουτ Λούπου. Ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ισοπαλία με την Αργεντινή αλλά και στο παιχνίδι της φάσης των “16” με αντίπαλο την Ιρλανδία. O μετέπειτα ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ θα είναι ένας εξ αυτών που θα εκτελέσουν πέναλτι στον δραματικό αγώνα κόντρα στους Ιρλανδούς.

Πέραν των Νίκου Μαχλά και Αλέξη Αλεξούδη, στην 20αδα της Εθνικής Ελλάδας που εμφανίστηκε στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτείων ήταν τρεις παίκτες ακόμα που αγωνίστηκαν στον ΟΦΗ. Ο Νίκος Νιόπλιας που έναν χρόνο νωρίτερα είχε φύγει από τον ΟΦΗ, ο Νίκος Τσιαντάκης που έπιασε Κρήτη το 1996 και ο Θανάσης Κολιτσιδάκης που κατηφόρησε στο νησί το 1999.

Στην ίδια διοργάνωση βρέθηκε ένας ακόμα παίκτης. Ο λόγος για τον Γκαστόν Τάουμεντ που μάλιστα είχε σκοράρει στη νίκη της Ολλανδίας επί της Σαουδικής Αραβίας με 2-1. Τάουμεντ, Νιόπλιας, Κολιτσιδάκης ήταν μάλιστα συμπαίκτες στον ΟΦΗ της περιόδου 1999 – 2000 έχοντας στο ρόστερ του τρεις παίκτες που συνολικά είχαν συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1998 εμφανίστηκε στα γήπεδα της Γαλλίας ο Πιέρ Ισά με την φανέλα της Νοτίου Αφρικής. Ο μετέπειτα αρχηγός του ΟΦΗ πέτυχε μάλιστα αυτογκόλ στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης απέναντι στην Γαλλία.

Το 2002 στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, ο ΟΦΗ είχε τον δεύτερο, εν ενεργεία, ποδοσφαιριστή του που πήρε μέρος στην μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Ρόναλντ Γκόμεζ που λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του ελληνικού πρωταθλήματος ενσωματώθηκε στην αποστολή της Κόστα Ρίκα σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην Βραζιλία και την Κίνα.

Στην ίδια διοργάνωση θα αγωνιστεί, συμπαίκτης του Ρόναλντ Γκόμεζ, και ο Μαουρίτσιο Σολίς που μόλις ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πάρει το αεροδρόμιο για να έρθει στην Κρήτη και να παίξει στον ΟΦΗ που τον είχε “κλείσει” πριν την έναρξη.

O επόμενος εκπρόσωπος του ΟΦΗ ήταν ο Έρικ Ακότο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας που είχε κληθεί στην αποστολή του Τονγκό δίχως ωστόσο να αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι. Στην ίδια διοργάνωση θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Ρόναλντ Γκόμεζ που μάλιστα θα σκοράρει κόντρα στην Πολωνία όπως και ο Ντέρεκ Μπόατενγκ που φορώντας την φανέλα του ΟΦΗ την σεζόν 2016 – 2017 θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Φτάνουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα γήπεδα της Ν. Αφρικής το 2010 όπου βρίσκονται τέσσερις παίκτες, δύο που είχαν αγωνιστεί στον ΟΦΗ και δύο που φόρεσαν την φανέλα του αργότερα. Ο λόγος για τον Αλέξη Τζόρβα που βρίσκεται στην αποστολή της Ελλάδας και αγωνίζεται στα δύο από τα τρία παιχνίδια των ομίλων ενώ ο Μιχάλης Σηφάκης είναι στην 20αδα δίχως να χρησιμοποιηθεί, τον Πορτογάλο Ντάνι Φερνάντεζ αλλά και τον Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ που αγωνίστηκε με το εθνόσημο της Ακτής Ελεφαντοστού. Στην ίδια διοργάνωση βρέθηκε και ο Μίρνες Σίσιτς δίχως ωστόσο να αγωνιστεί με την φανέλα της Σλοβενίας.

Ολοκληρώνοντας την ιστορική αναδρομή των παικτών που αγωνίστηκαν στον ΟΦΗ και είχαν εμπειρία συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάνουμε στο Μουντιάλ του 2014 που έγινε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Εκεί, ο ΟΦΗ έχει διπλή “εκπροσώπηση” με τον Ορέστη Καρνέζη να υπερασπίζεται την εστία της Εθνικής Ελλάδας ενώ στην ίδια διοργάνωση κάνει ντεμπούτο και ο Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν θα αγωνιστεί μέχρι τον μικρό τελικό φορώντας την φανέλα της Ολλανδίας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook