Ανάλυση: Ότι έκανε σωστά για 45 λεπτά, τα έκανε όλα λάθος στα υπόλοιπα

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Πως εξηγείται η κατάρρευση του ΟΦΗ από το πρώτο στο δεύτερο ημίχρονο και πως η σωστή τακτική του 1-0, έφερε το 1-2.

Οι δηλώσεις του Νίκου Νιόπλια το απόγευμα της Παρασκευής στο OFI TV φανέρωναν ουσιαστικά την τακτική που θ’ ακολουθούσε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό όταν και είπε την φράση “δεν θέλουμε ν’ αφήσουμε την μπάλα στον Ολυμπιακό”. Ουσιαστικά έδειχνε πως θα κατέβαζε τον ΟΦΗ με 4-3-3 και όχι με το 5-4-1 προκειμένου ν’ αποφύγει αυτό που (εν τέλει) έπαθε στο δεύτερο ημίχρονο της χθεσινής αναμέτρησης.

Πως ξεκίνησε…

Ο Νιόπλιας πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που παρουσίασε ο ΟΦΗ στο πρώτο ημίχρονο. Επέλεξε τον Μανδά στην βασική ενδεκάδα αφήνοντας εκτός τον ασταθή (αλλά και μέτριο με την μπάλα στα πόδια) Στίβενς επιλέγοντας τον 24χρονο γκολκίπερ που ήταν ο απόλυτος mvp. Ένα τετ α τετ στο πρώτο ημίχρονο, σωστές μεταβιβάσεις και στοχευμένες βοηθούμενος την απόρροφηση της πίεσης του Ολυμπιακού όπου σε μια μάλιστα από αυτές με δικό του γρήγορο βολέ έβγαλε τε α τετ τον Γκερέρο απέναντι στον Τζολάκη και βέβαια την απόκρουση του πέναλτι του Χάμες.

Οι εντολές του Νιόπλια ήταν εμφανείς με σκοπό να πηγαίνει ο Μεγιάδο να πιέσει στην πρώτη πάσα των στόπερ του Ολυμπιακού όταν και σε δύο φάσεις βρέηκε μέσα στην περιοχή των φιλοξενουμένων απειλώντας την εστία του Τζολάκη. Ο Περέα κάλυπτε τα μετόπισθεν του Τοράλ όταν ο συμπατριώτης του πατούσε το τελευταίο τρίτο του γηπέδου ενώ οι Ντίκο, Λάρσον κάλυπταν τα ακραία μπακ. Ο Μαλινέζος μάλιστα βοήθησε αρκετά ανασταλτικά γυρίζοντας πίσω και μην επιτρέποντας στον Μπιέλ να πλαγιοκοπήσει τον Μπαλογιάννη ή μαζί με τον Πίπα να δημιουργήσουν υπεραρυθμία από την αριστερή πλευρά του ΟΦΗ. Κάπως έτσι, ο ΟΦΗ διαφύλαξε τα νώτα του, πέραν κάποιων χλιαρών ευκαιριών του Ολυμπιακού ενώ χάρις στην πίεση ψηλά, ο Βούρος έκλεψε την πάσα και στην συνέχεια ήρθε το αυτογκόλ του Ντόι.

Πως κατέληξε…

Όλα αυτά πήγαν στράφι με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο ΟΦΗ πρόλαβε και έκανε μέσα σε 15 λεπτά (45′ – 60΄) όσα λάθη δεν είχε κάνει στο πρώτο 45λεπτο. Από λάθος του Μεγιάδο στο 51′ ήρθε το πέναλτι που εν τέλει δεν ευστόχησε ο Χάμες, από επιπόλαιο λάθος ήρθε και το γκολ της ισοφάρισης στο 58′ όταν ο Βούρος έκανε την λάθος πάσα σε μικρή απόσταση σημαδεύοντας τα πόδια του Λάρσον με αποτέλεσμα ο Κολομβιανός, χάρις στην εξαιρετική ικανότητα που έχει, να δώσει την ασίστ για τον Ροντρίγκεζ που δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσε.

Από εκεί και πέρα ήταν ολοφάνερο πως ο ΟΦΗ είχε χάσει το μυαλό του και δεν πήρε καμία βοήθεια από τον πάγκο καθώς ουδείς από τους τρεις παίκτες που πέρασαν στο παιχνίδι ως αλλαγή κατάφερε να βοηθήσει. Ο Νίκος Νιόπλιας από νωρίς και αφού όπως είπε ο ίδιος, ο Μεγιάδο δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο επέλεξε τον Τζου που με λίγες προπονήσεις στα πόδια του ήταν εκτός γηπέδου ενώ από την άλλη δεν δόθηκαν ποτέ οι ανάσες στον Γκερέρο προκειμένου ο Ισπανός ν’ αποχωρήσει από το γήπεδο και να πάει ο Ντουρμισάι στον άξονα και να παίξει ο ΟΦΗ με έναν ακόμα εξτρέμ μιας και ήταν διαθέσιμος ο Μπιφουμά αλλά και ο Τοράρινσον που τον έχουμε δει να παίζει σε αυτήν την θέση σε προηγούμενα παιχνίδια.

Ο ΟΦΗ δεν είχε καθόλου φρεσκάδα στην επίθεση του, ο Γκερέρο είχε ξεμείνει από δυνάμεις και βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί δεν επιστρατεύτηκε ο Ισλανδός – εφόσον ο Μπιφουμά κρίθηκε ανέτοιμος – προκειμένου ν’ αποκτήσει φρεσκάδα στα άκρα του αφού ο άξονας υπολειτουργούσε.

Ακόμα και στο γιατί ο Νίκος Νιόπλιας έμεινε στις τρεις αλλαγές είναι θέμα διαχείρισης τους. Από την στιγμή που έγιναν τρεις αλλαγές σε τρεις διακοπές, δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη και κατά συνέπεια έχασε το πλεονέκτημα να φρεσκάρει την ενδεκάδα του ΟΦΗ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook