Σωστή 11αδα, λάθος προσέγγιση και λάθος τακτική

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το 4-3-3 με το οποίο παρατάχθηκε ο ΟΦΗ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης ήταν και η σωστή απόφαση όμως με το που ξεκίνησε το ματς, αποδείχθηκε η λάθος προσέγγιση του αγώνα.

Το 5-4-1 των τριών προηγούμενων παιχνιδιών, από τον Βόλο και έπειτα, ήταν μια διάταξη εξ ανάγκης και λόγω των πολλών απουσιών που αντιμετώπιζε ο ΟΦΗ, ήταν λύση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και ο Νιόπλιας εφάρμοσε μια τακτική ανταρτοπόλεμου προκειμένου να καλύψει τα εσωτερικά κενά που υπήρχαν. Με τον Βόλο βγήκε, με τον ΠΑΟΚ επίσης, βάσει εικόνας και με τον Παναιτωλικό.

Κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης λοιπόν ο Νιόπλιας ορθώς παρέταξε τον ΟΦΗ με 4-3-3. Όλοι οι παίκτες είχαν επιστρέψει, Νέιρα λείπει εδώ και καιρό ενώ ο Τσιλιανίδης δεν έχει αγωνιστεί ακόμα στο φετινό πρωτάθλημα. Άρα μιλάμε για ρόστερ που ήταν σχεδόν όλο στην διάθεση του Νιόπλια και δικαίως άλλαξε την διάταξη του ΟΦΗ σε 4-3-3. Το γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτή ήταν η πιθανότερη διάταξη και δίχως Τοράλ που είχε επιστρέψει στις προπονήσεις μόλις λίγες ημέρες πριν.

Η απόφαση του Νιόπλια να κατεβάσει τον ΟΦΗ με 4-3-3 ήταν η σωστή. Όμως αποδείχθηκε πως εν τέλει, παρότι επέλεξε μια τριάδα στο κέντρο με χαφ που έπρεπε ν’ αποτελούν την δεύτερη ζώνη άμυνας, αυτό δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα κάποια στιγμή η άμυνα του ΟΦΗ έφτασε να είναι στο κέντρο, τον είδαμε σε φάση επίθεσης να είναι όλοι οι παίκτες του κάτω από την σέντρα. Με απλή ματιά φαινόταν πως το κακό θα έρθει και η αφέλεια με την οποία αντιμετώπισε τον Αστέρα, είναι η δεύτερη φορά που το βλέπουμε να συμβαίνει μετά την πρεμιέρα στο Περιστέρι όπου και εκεί παρότι προηγήθηκε με το γκολ του Νέιρα, η αντιμετώπιση του παιχνιδιού ήταν ακριβώς η ίδια.

Προφανώς και λείπει η ισορροπία και όχι τα υλικά. Δεν μπορούμε να πούμε πλέον πως ο ΟΦΗ έχει απουσίες, ούτε δεν διαθέτει εναλλακτικές επιλογές. Όταν ξεκινάει με Ντιουσέ, Περέα, Μεγιάδο και στον πάγκο βρίσκονται παίκτες όπως ο Τοράλ και ο Μπιφουμά, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Νιόπλιας γυρίζει στον πάγκο και δεν βλέπει κανέναν. Όμως η ποδοσφαιρική αφέλεια με την οποία αντιμετώπισε τον αντίπαλο του ο ΟΦΗ, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι αγωνιστικές, ασφαλώς και είναι πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση. Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο να σκεφτόμαστε ότι ο ΟΦΗ πρέπει να παίζει απέναντι και σε τέτοιους αντιπάλους, με πέντε αμυντικούς τότε θα έχει χαθεί και το νόημα, τόσο του ποδοσφαίρου, όσο και του τι θέλει πραγματικά να πετύχει.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook