Ορέστης Καρνέζης: Το wonderkid του ΟΦΗ που εξαφανίστηκε στο αεροπλάνο για Γερμανία

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Με αφορμή την είδηση ότι ο Ορέστης Καρνέζης κρεμάει τα γάντια του το Gentikoule γυρίζει το ρολόι 15 χρόνια πίσω όταν και έγινε η αρπαγή του εν μέσω της πτήσης για την Γερμανία.

Αναμφίβολα ο 36χρονος, πλέον, τερματοφύλακας θεωρείται (και όχι άδικα) ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γκολκίπερ της τελευταίας 10ετιας με διεθνή καριέρα σε μερικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, κατακτήσεις τίτλων αλλά και διακρίσεις με την Εθνική Ελλάδας. Ποιος όμως θυμάται πως ο Ορέστης Καρνέζης ήρθε σε ηλικία μόλις 15 χρονών από την Κέρκυρα αποτελώντας μια προσωπική ανακάλυψη του Γιάννη Πετράκη που τότε εργαζόταν στον ΟΦΗ.

Μάλιστα ο ίδιος ο διεθνής γκολκίπερ είχε εξιστορήσει όλες τις πτυχές της μεταγραφής του από την Κέρκυρα για τον ΟΦΗ όπου ο Γιάννης Πετράκης τον είχε αποκαλύψει πριν καν τελειώσει το γυμνάσιο. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο sport24.gr το 2016 είχε πει:

“Ξεκίνησα στην Κέρκυρα στον Άγιο Ματθαίο, στον ΟΦΑΜ, παίζαμε σε τοπικά πρωταθλήματα, πήγα στη Μικτή Κέρκυρας Παίδων, με προπονητές τον Σάββα Σιδηρόπουλο και τον Θανάση Μαρτίνο. Σε αυτά τα ματς στην Άρτα, ήρθε να μας δει ο κύριος Γιάννης Πετράκης, νυν τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, τότε σκάουτερ στον ΟΦΗ. Περίπου το 2000-2001 αυτό. Με είδε, με βρήκε μετά το ματς, μου είπε πως για μια εβδομάδα ήθελε να πάω στις Ακαδημίες του ΟΦΗ ’94 να δοκιμαστώ. Μου ακούστηκε ως ωραία εμπειρία.

Εγώ δε μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Βέβαια για επαγγελματίας και υψηλό επίπεδο δεν το σκεφτόμουν. Πήγα στον ΟΦΗ έκατσα μια εβδομάδα και ο κ. Πετράκης μου είπε ότι θα κινήσουν τις διαδικασίες για να με πάρουν. Μου ήρθε περίεργο πάντως αυτό, γιατί δεν είχα σκεφτεί ότι θα φύγω από το σπίτι μου. “Κύριε Γιάννη εντάξει να έρθω, αλλά να μιλήσω πρώτα με την οικογένεια μου”, του είπα μουδιασμένα. “Άστα όλα σε μένα μικρέ”, είπε ο Πετράκης.

Τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς (γελάει). Πώς να πείσει ο Πετράκης την οικογένεια μου να με αφήσει 15-16 ετών να πάω στην άλλη άκρη της Ελλάδας; Κάθε μέρα έπαιρνε τηλέφωνο τους γονείς μου ο άνθρωπος, μπας και τους πείσει, αλλά εκείνοι φυσικά δεν ήθελαν. Μα κάθε μέρα. Τους έλεγε ότι θα με προσέχει σαν παιδί του, ότι το σχολείο δεν θα το αφήσει, αν δεν πάει καλά στα μαθήματα θα γυρίσει στην Κέρκυρα. “Ο στόχος μας είναι σε δύο χρόνια να γίνει επαγγελματίας και να τελειώσει το Λύκειο, με εισαγωγή στην Γυμναστική Ακαδημία», τους είπε σχεδόν αποκαμωμένος ο κύριος Γιάννης . Με τα πολλά πείστηκαν οι δικοί μου. Εγώ δε σου κρύβω πως ένιωθα περίεργα γιατί δε μπορούσα ν καταλάβω γιατί ένας άνθρωπος πίστευε τόσο πολύ σε μένα και πήρε τέτοια ευθύνη. Στην πορεία κατάλαβα πόσο καλός και σοβαρός άνθρωπος ήταν. Του χρωστάω πολλά, το έχω πει και θα το λέω για πάντα, σε πολύ μεγάλο βαθμό η καριέρα μου οφείλεται σε εκείνον”.

Η φήμη του Ορέστη Καρνέζη είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα παρότι ο ίδιος δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα του ΟΦΗ σε επίσημο παιχνίδι! Ο ΟΦΗ είχε τότε μια τετράδα εξαιρετικών γκολκίπερ που όλοι ήταν διεθνείς και στα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και η οποία αποτελούνταν από τους Σηφάκη, Δασκαλάκη, Καρνέζη και Κασμερίδη. Ο Δασκαλάκης έφυγε για τον Εργοτέλη το καλοκαίρι του 2006, ο Σηφάκης το επόμενο ως δανεικός για τον Ολυμπιακό και το καλοκαίρι του 2017 με τον Ορέστη Καρνέζη να είναι ήδη 21 χρονών και να προετοιμάζεται για την φανέλα του βασικού, όντας διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες. Μόνο που αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Στην ίδια συνέντευξη στο sport24.gr ο Ορέστης Καρνέζης που πάντα έχει δεσμούς με την πόλη και τον σύλλογο είχε μιλήσει για την παρουσία του στον ΟΦΗ.

“Στην αρχή ήμουν κάπως χαμένος. Όλη μέρα σχολείο, προπόνηση, φροντιστήρια, χαμός. Για ένα χρόνο έφευγα 6 το πρωί από το σπίτι και γυρνούσα στις 11 το βράδυ. Όλα όμως άξιζαν τελικά, γιατί και στη Γυμναστική Ακαδημία μπήκα, μέσω των επιτυχιών της ομάδας του σχολείου σε εθνικό επίπεδο και έγινα επαγγελματίας στον ΟΦΗ. Δικαίωση και για τον Πετράκη και για εμένα”.

-Γίνεσαι επαγγελματίας στον ΟΦΗ, αλλά δεν έπαιξες τελικά. Γιατί;

“Υπέγραψα το 2003 ως επαγγελματίας. Στην ομάδα τότε ήταν ο Χανιωτάκης, ο Σηφάκης και ο Δασκαλάκης. Με εξαίρεση τον πιο μεγάλο και έμπειρο Χανιωτάκη οι άλλοι δύο και εγώ θεωρούμασταν οι καλύτεροι τερματοφύλακες στις ηλικίες μας στην Ελλάδα. Αυτό ήταν καλό για την ομάδα, αλλά «κακό» για εμάς, καθώς κάποιος έπρεπε να ξεχωρίσει και κάποιος να μείνει πίσω. Ο Σηφάκης ήταν πιο έτοιμος τότε, πήρε περισσότερες ευκαιρίες, έπαιξε σε περισσότερα ματς και προχώρησε”.

-Η εμπειρία του ΟΦΗ τι σου έχει αφήσει;

“Πήρα τις βάσεις για όσα έκανα μετά. Ανδρώθηκα εκεί, έγινα επαγγελματίας, πήρα απίστευτες εμπειρίες. Θα το χαρακτήριζα ως σχολείο. Από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής μου”.

Ώσπου έρχεται το καλοκαίρι του 2007. Ο ΟΦΗ συνεχίζει με προπονητή τον Ράινερ Μάουρερ και μια ομάδα που την προηγούμενη σεζόν είχε χάσει την έξοδο στην Ευρώπη στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ οπότε και τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ανακοινώνεται η αποστολή που θα αναχωρήσει για την Γερμανία προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

Ο ΟΦΗ έχει ανακοινώσει πως στην αποστολή, ως τερματοφύλακες, συμμετέχουν οι Σηφάκης, Κασμερίδης και Καρνέζης μόνο που ο τελευταίος δεν θα φτάσει ποτέ στην Γερμανία! Κάτω από ομιχλώδεις διαδικασίες που (βέβαια) δεν έγιναν ποτέ γνωστές εκείνο το καλοκαίρι ο κόσμος του ΟΦΗ μαθαίνει πως ο Ορέστης Καρνέζης δεν φτάνει ποτέ στην Γερμανία και αφού έγινε στάση στην Αθήνα έφυγε από την αποστολή και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Η αρπαγή του έγινε εν κρυπτώ, όπως συνέβαινε συνήθως εκείνη την εποχή και σε αντάλλαγμα έρχονται στο Ηράκλειο οι Τζόρβας, Μάλαρτζ, Γκάντσεβ που αποτέλεσαν τα μεταγραφικά ανταλλάγματα για την μετακίνηση του Ορέστη Καρνέζη στον Παναθηναϊκό.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook