Αποκαλυπτικός Λυσάνδρου: “Να αποκτήσει ο ΟΦΗ ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας και της δυναμικής του”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Μηνάς Λυσάνδρου παραχώρησε ολοσέλιδη συνέντευξη στο διάσημο περιοδικό FBINM που αφορά την εταιρική λειτουργία των ευρωπαϊκών συλλόγων και προχώρησε σε μεγάλες αποκαλύψεις για όλα όσα αφορούν την λειτουργία του ΟΦΗ.

Μεταξύ των σημείων που ξεχωρίζουν από την συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΠΑΕ ΟΦΗ ξεχωρίζει αυτό στο οποίο κάνει αναφορά στο γήπεδο. Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρεται σε ένα ζήτημα που και ο ίδιος ο σύλλογος δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του μέσω του Μιχάλη Μπούση τονίζοντας την αναγκαιότητα να αποκτήσει ο ΟΦΗ ένα σύγχρονο γήπεδο που αφορά βεβαίως και την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα μεγαλύτερο lifting στο “Γεντί Κουλέ”.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΠΑΕ

Έχετε μεγάλη εμπειρία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ως πρόεδρος της Superleague και CEO της ΑΕΚ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας με τον ΟΦΗ;

-Η κύρια δραστηριότητα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι να παίζει ποδόσφαιρο μέσα στον αγωνιστικό. Έτσι ο πρώτος και κύριος στόχος πρέπει να συνδέεται με την καλή απόδοση και τα θετικά αποτελέσματα της ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε μια ισχυρή νοοτροπία κάτω από την οποία θα βελτιωθούμε όλοι στο club, να δουλεύουμε σκληρά και με θετική ενέργεια για “90 λεπτά” σε κάθε παιχνίδι που δίνουμε. Ότι και αν κάνουμε έξω από τις τέσσερις γραμμές ακόμα και αν είναι πάρα πολύ πετυχημένο, στο τέλος της ημέρας δεν είναι αρκετό αν η απόδοση της ομάδας δεν είναι καλή. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πως οι υπόλοιπες δραστηριότητες ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου δεν είναι σημαντικές. Αντιθέτως, στην δική μου οπτική, είναι το ίδιο υψηλής σημασίας από την στιγμή που όλα αυτά τα στοιχεία καθορίζουν την αξία ενός club. Και αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος που έχω θέσει πέραν από τον ξεκάθαρο σκοπό της καλής ποδοσφαιρικής απόδοσης. Να καθορίσουμε πρώτα αυτό και στην συνέχεια να αυξήσουμε την αξία ολόκληρου του οργανισμού και του brandname του ΟΦΗ.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί άξονες που βάζετε στην λίστα σας;

-Αν θέλεις να πετύχεις, πρέπει πρώτα να καταλαβαίνεις, να σέβεσαι και εν τέλει να αντιλαμβάνεσαι τις αξίες του ποδοσφαίρου και της αγοράς. Και αυτές οι αξίες καθορίζονται από το ίδιο το παιχνίδι. Η στόχευση είναι σε μια από αυτές. Η πρώτη μου στόχευση ήταν να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και ξεκάθαρη νοοτροπία που θα γίνει ξεκάθαρη σε όλους μέσα στο club και παράλληλα να πετύχουμε στόχους και σε άλλα επίπεδα. Επιπλέον μια προτεραιότητα – κλειδί είναι η ψηφιακή μεταμόρφωση του συλλόγου. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορονοϊού η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σε όλες τις πτυχές της ζωής έγινε προτεραιότητα για έναν οργανισμό.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τομείς που ο ΟΦΗ χρειάζεται να δείξει βελτίωση;

-Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η σύνδεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών του συλλόγου που χρειάζεται να μοιράζονται το ίδιο όραμα και να υπηρετούν την ίδια αποστολή. Όπου “ενδιαφερόμενα μέρη” αυτός ο όρος περιλαμβάνει κάθε άτομο που έχει ενδιαφέρον για την εξέλιξη και την επιτυχία του συλλόγου. Δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης, οι μέτοχοι, οι παίκτες, οι προπονητές, η διοίκηση, οι υπάλληλοι αλλά και οι φίλαθλοι, οι δημοσιογράφοι οι χορηγοί, οι στρατηγικοί εταίροι και όλοι εκείνοι που βρίσκονται κάτω από τον όρο “ενδιαφερόμενα μέρη”. Aυτήν την στιγμή προσπαθούμε προσπαθούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος και να καθορίσουμε τους εαυτούς μας ως έναν οργανισμό που έχει ένα μυαλό και αποτελείται από την μια πλευρά από την πλούσια ιστορία του club και από την άλλη την θέση της ομάδας στο γενικότερο περιβάλλον του ελληνικού αθλητισμού. Είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε πιο σκληρά ώστε να φτάσουμε στο σημείο ώστε τα αποτελέσματα να συμβαδίζουν με την συνολική προσπάθεια που βασίζεται σε κοινούς στόχους και να αξιολογείται με θετική σκέψη από όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη. Και βέβαια είναι η δουλειά και η ευθύνη να βρίσκεσαι σε μια π ολύ υψηλή θέση ενός club που θέλει να πετύχει την εξέλιξη του.

Το δεύτερο σημείο είναι η γενικότερη εξέλιξη του γηπέδου της ομάδας. Εάν θέλουμε να εξελίξουμε την εμπειρία στην μέρα του αγώνα με την συμμετοχή του κόσμου πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα γήπεδο που θα είναι σύμμαχος μας και όχι εμπόδιο στα πλάνα μας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρούμε την καλύτερη λύση.

Σε ποιους τομείς βλέπετε την μεγαλύτερη προοπτική για εξέλιξη του club;

-Από το 2018 όταν και ο ΟΦΗ χαρακτηρίστηκε ως ένα “πλήρες ποδοσφαιρικό πρότζεκτ” είναι συνεχώς σε εξέλιξη από τη νέα ιδιοκτησία του. Επομένως η ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών και η αξιοποίηση τους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που έθεσαν οι δημιουργοί αυτής της προσπάθειας συμπεριλαμβανόμένης και της ανάπτυξης των ακαδημιών του συλλόγου ως ένα μελλοντικό αποτέλεσμα. Παράλληλα ο σύλλογος μας μπορεί να είναι ο λόγος που η Κρήτη θα αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό επενδύοντας και αξιοποιώντας αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του ΟΦΗ; Υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για μελλοντική ανάπτυξη;

-Πίσω στο 2018, ξεκίνησε μια νέα εποχή για τον ΟΦΗ μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον επιχειρηματία Μιχάλη Μπούση. Μια νέα εποχή που βασίζεται στην διοικητική σταθερότητα, την οικονομική ικανότητα και την τεχνοκρατική αντίληψη για την ανάπτυξη τόσο της ποδοσφαιρικής ομάδας όσο και της εταιρείας που λέγεται ΠΑΕ ΟΦΗ. Στην δική μου γενική οπτική, πρέπει να μεγαλώσει ολόκληρος ο οργανισμός και να έχει εξέλιξη κάθε χρονιά στην κατεύθυνση που θέλουμε ώστε να βελτιωνόμαστε και να κοιτάζουμε ψηλότερα, έχοντας λογικές φιλοδοξίες και συγκεκριμένους στόχους. Σε αθλητικό επίπεδο, είναι η απόδοση της ομάδας που πρέπει να είναι καλή και να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, να έχει στόχο την είσοδο στα play offs και τον τελικό του Κυπέλλου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν είναι σωστό το τάιμινγκ ώστε να πιάσουμε την ευκαιρία και να διεκδικήσουμε περισσότερα. Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της αξίας του brandname που να συνδυαστεί με την αύξηση των εσόδων της εταιρείας για επανεπένδυση τους και το σχέδιο ανάπτυξης του club πρέπει να είναι μόνιμη προτεραιότητα στην εταιρική ατζέντα.

Όλοι οι παραπάνω στόχοι που ανέφερα θα επιτευχθούν πιο δραστικά όσο πιο σύντομα το club αποκτήσει ένα γήπεδο αντάξιο της δυναμικής και της ιστορίας του. Και αυτός είναι ένας αδιαπραγμάτευτος στόχος για ολόκληρη την οικογένεια του ΟΦΗ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook