Οι Ολλανδοί του ΟΦΗ για το ελληνικό ποδόσφαιρο: “Φύγαμε για διακοπές και δεν ήξερε κανείς πότε ξεκινούσε το πρωτάθλημα”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Οι τέσσερις Ολλανδοί ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ μίλησαν στο Ολλανδικό περιοδικό ELFVOETBAL για την παρουσία τους στον σύλλογο αλλά και την έλλειψη οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο εν αντιθέσει με εκείνο της πατρίδας τους.

Απόσπασμα από όσα είπαν Βάτερμαν, Ντε Γκούζμαν, Καστάνιος, Φαν Ντάινεν

Στην αρχή ήταν δύο από τους Ολλανδούς και στην συνέχεια έγιναν τέσσερις. Η Ολλανδική παροικία του ΟΦΗ αποτελείται από τους Μπόι Βάτερμαν και Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν που προηγήθηκαν της έλευσης του Λουκ Καστάνιος. Ο Μάικ Φαν Ντάινεν ήταν ο τελευταίος που ήρθε στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί λίγους μήνες. Η ολλανδική σχολή πρέπει να θεωρείται πετυχημένη και κάνει περήφανους τους Κρητικούς.

Η τετράδα του ΟΦΗ όπου προηγήθηκε στα play offs της προηγούμενης Κυριακής (σημ. το κείμενο γράφτηκε πριν τις εξελίξεις της Δευτέρας). “Όλοι παρακολουθούμε μαζί ποδοσφαιρικούς αγώνες” λέει ο Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν. “Ο Μπόι μας κάλεσε στο σπίτι του να δούμε το ντέρμπι Άγιαξ – Αϊντχόβεν”. “Δυστυχώς αυτό το κάνει μόνο κάθε 20 παιχνίδια” λέει χαμογελαστός ο Λουκ Καστάνιος και συνεχίζει “το να μαζευόμαστε στου Μπόι είναι το πιο εύκολο. Έχει το μεγαλύτερο σπίτι και η γυναίκα του με τον γιο του είναι εδώ. Μένω κοντά στα παιδιά, ο Τζόναθαν κοντά στον Μάικ, μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί μέσα σε 20 λεπτά”.

Στην συνέχεια παίρνει τον λόγο ο Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν: “Συνήθως τρώμε όλοι μαζί. Συναντιόμαστε με άλλους τρεις Ολλανδούς που παίζουν στον Εργοτέλη (Νεράλ, Κόνραντ, Άπι). Αυτά τα παιδιά είναι μόνα τους εδώ και δεν κανονίζουν αρκετά από την ομάδα τους για εκείνους. Είναι δύκολο να προγραμματίσεις κάποια πράγματα, τα προγράμματα γίνονται γνωστά καθυστερημένα, όχι από τις ομάδες αλλά από τις αρχές” και συνεχίζει ο Ολλανδός χαφ του ΟΦΗ: “Δώσαμε ένα παιχνίδι χθες που έπρεπε να δώσουμε μια εβδομάδα νωρίτερα (σημ. με Ατρόμητο). Ξαφνικά ενημερωθήκαμε πως θα έπρεπε να παίξουμε αμέσως, η διοίκηση αποφάσισε πως πρέπει να πάμε στην Αθήνα για πέντε ημέρες, το πρόγραμμα όλων ήρθε ανάποδα”.

Ο Μπόι Βάτερμαν συνεχίζει χαμογελώντας: “Υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Μετά από δύο χρόνια στην Τουρκία και πέντε στην Κύπρο, έχω συνηθίσει σε αυτό. Μπορώ να καταλάβω τον Μάικ πως έχει μεγαλύτερη δυσκολία πάνω σε αυτό. Η προηγούμενη εμπειρία του εκτός Ολλανδίας ήταν στην Γερμανία όπου τα πάντα προγραμματίζονται τέλεια. Τώρα έχουμε μπει σε μια εντελώς καινούργια ποδοσφαιρική κουλτούρα. Για παράδειγμα όταν φύγαμε για διακοπές το προηγούμενο καλοκαίρι δεν γνωρίζαμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Σήμερα δεν γνωρίζουμε που θα προπονηθούμε αύριο, χθες δεν ξέραμε που θα γίνει προπόνηση σήμερα” (εξηγεί πως οι αλλαγές γίνονται λόγω των εργασιών στο αθλητικό κέντρο του ΟΦΗ αλλά και ότι αλλάζε το πρόγραμμα λόγω προπονήσεων στο Παγκρήτιο ή στο κεντρικό γήπεδο του club)

Υποδομές

Ο Ολλανδός τερματοφύλακας του ΟΦΗ συνεχίζει: “Στην αρχή, αυτή η αβεβαιότητα με απασχολούσε. Είμαι κάποιος που δίνει πολύ μεγάλη αξία στις υποδομές. Τώρα γνωρίζω πως αυτό δεν θα αλλάξει. Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με αυτό πλέον. Η ζωή εδώ είναι πολύ καλή για να με απασχολεί αυτό”. Τα υπόλοιπα παιδιά συμφωνούν και γνέφουν καταφατικά. “Πετύχαμε στον ΟΦΗ” πρόσθεσε ο Ντε Γκούζμαν και συνεχίζει ο Βάτερμαν: “Όταν έληξε το συμβόλαιο μου με το ΑΠΟΕΛ θα μπορούσα να μείνω στην Κύπρο αλλά δεν ήθελα να πάω από την καλύτερη και μεγαλύτερη ομάδα της χώρας σε ένα μικρότερο club. Η επιστροφή μου στην Ολλανδία δεν ήταν επιλογή. Δεν έχω επιστρέψει για 10 χρόνια και αυτό ήταν δύσκολο για μένα για την ηλικία μου. Γνώριζα τον βοηθό προπονητή του ΟΦΗ και ο μάνατζερ μου Jan De Visser είχε αγωνιστεί στην Χέρενφεϊν όπως και ο Γιώργος Σαμαράς και γνωρίζονταν. Έτσι ξεκίνησαν όλα”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook