Τσιλιανίδης: «Στον τραυματισμό μου έπρεπε να διαχειριστώ ότι η ομάδα προχωράει χωρίς εμένα»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης μίλησε για την δύσκολη περίοδο που βίωσε κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του.

Για την περίοδο που έμεινε εκτός δράσης μίλησε στους Betarades ο Κοσμάς Τσιλιανίδης, τονίζοντας πως στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω στο θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης των ποδοσφαιριστών. Ο επιθετικός του ΟΦΗ ήταν καλεσμένος στο podcast από τους Betarades και σχολίασε όλα όσα βίωσε εκείνη την περίοδο.

Όσα είπε μεταξύ άλλων ο επιθετικός του ΟΦΗ:

«Μετά τον τραυματισμό κοίταξα τι πρέπει να κάνω. Ποιες διαδικασίες έπρεπε να ακολουθήσω. Στον δεύτερο τραυματισμό μου, μετά την αποκατάσταση μπήκα στη διαδικασία της αυτοκριτικής για να δω τι έκανα εγώ λάθος. Και πάλι όμως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και πολλές φορές δεν φταις εσύ. Στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, πολλοί ποδοσφαιριστές επηρεάστηκαν από την μεγάλη αποχή.»

Για την ψυχολογική διαχείριση των παικτών μετά από έναν τραυματισμό: «Στην Ελλάδα είμαστε πίσω στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης των ποδοσφαιριστών. Η ψυχολογία των παικτών είναι πιο σημαντική από τις ικανότητες. Έχω δει καλούς παίκτες που δεν μπορούν να σηκώσουν την πίεση του ποδοσφαίρου. Σίγουρα είναι μεγάλη η διαχείριση που πρέπει να γίνει στο ψυχολογικό κομμάτι. Δεν μιλάω για την κατάθλιψη, αλλά για τη βοήθεια της διαχείρισης της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών».

Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό αισθάνεσαι ότι η ομάδα προχωράει και εσύ μένεις πίσω. Έπρεπε να διαχειριστώ ότι η ομάδα προχωράει χωρίς εμένα. Η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη, να σηκωθείς από το κρεβάτι και να δουλέψεις 6-8 ώρες, κάνοντας πράγματα που δεν σου αρέσουν, για να μπορείς να παίξεις ξανά. Μου βγήκε άρνηση, δεν ήθελα άλλο να βλέπω ποδόσφαιρο. Ήμουν μέρος του ποδοσφαίρου, όλοι συνέχιζαν κι εγώ δεν μπορούσα. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ όλο αυτό. Πού να μιλήσετε με την κοπέλα μου για να δείτε τι είχε τραβήξει αυτό το διάστημα. Αλλάζεις σαν άνθρωπος, αλλά εκτιμάς πολλά πράγματα.

Σε πρώτο στάδιο δεν ζήτησα βοήθεια. Θεωρούσα ότι όλο αυτό μπορώ να το διαχειριστώ και βασικά το έκανα σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη στήριξη από την οικογένειά μου και την κοπέλα μου. Σε δεύτερο στάδιο, όμως, όταν έπρεπε να το ξαναπεράσω όλο αυτό, ήρθε το σκοτάδι. Εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω κάτι παραπάνω. Στη δική μου περίπτωση ήταν μία περίοδος που ήμουν στα πάνω μου, όλοι μου έλεγαν τα καλύτερα, αλλά είχα τους κοντινούς ανθρώπους να με προσγειώνουν. Μετά ήρθε η περίοδος που δεν μου έστελναν μηνύματα, που δεν μου έλεγαν κολακευτικά λόγια και εκεί ήρθε πάλι η στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους».

Για τις συμβουλές που έλαβε: «Μίλησα με φίλους και πρώην συμπαίκτες μου που έχουν περάσει παρόμοιους τραυματισμούς αλλά και χειρότερους για να με συμβουλεύσουν. Να μου πουν πώς το πέρασαν και τι έκαναν. Παθαίνεις τον τραυματισμό, αλλά από κει και πέρα δεν γνωρίζεις. Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ποιο είναι το σωστό. Εκεί χρειάζεται η βοήθεια και η συμβουλή δικών σου ανθρώπων.

Μίλησα με τον Μιχάλη Μπουκουβάλα που ήμασταν μαζί στον Ηρακλή και έχει περάσει δύο χιαστούς. Μίλησα με τον Νίκο Πουρτουλίδη που επίσης ήμασταν μαζί στον Ηρακλή».

«Μιλώντας δημόσια για τέτοια ζητήματα μπορεί να βοηθήσεις έστω κι ένα παιδί που έχει πάθει κάτι παρόμοιο με σένα, να του δώσεις κάτι σημαντικό.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να επενδύσουν στο ελληνικό προϊόν γενικότερα. Να σταματήσουν να ασχολούνται με δευτερεύοντα γεγονότα. Υποβαθμίζουμε το ίδιο μας το προϊόν. Πρέπει να επενδύσουμε και να χτίσουμε στο ποδόσφαιρο από τις βάσεις του ξανά».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook