Τζον Τοράλ Αυτή είναι η ζωή μου: Από την Μασία, στην Άρσεναλ, τον Βενγκέρ και τον ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Στα 26 του χρόνια ο Τζον Τοράλ μετά από μια ζωή γεμάτη εμπειρίες και ταξίδια βρέθηκε στην Κρήτη και για πρώτη φορά ανοίγει την καρδιά του μιλώντας στο Gentikoule.

Η μεταγραφή του στον ΟΦΗ τον περασμένο Ιούλιο αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη. Μόλις στα 26 του χρόνια ο Ισπανός μέσος που αποτέλεσε ένα wonderkid στην εφηβεία του με την περίφημη “αρπαγή” του από την Μπαρτσελόνα για την Άρσεναλ μιλάει στο Gentikoule και εξιστορεί την πορεία του από την Μασία και το Λονδίνο μέχρι το ταξίδι του στην Κρήτη.

“Η Μασία είναι σαν το Χάρβαρντ. Είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία του πλανήτη, έζησα μέσα στην Μπαρτσελόνα για 8 ολόκληρα χρόνια. Το εντυπωσιακό με την Μασία είναι πως δεν ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο, σε διδάσκουν για την ζωή, παίρνεις μαθήματα συνεχώς και όχι μόνο για το άθλημα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, πάνω από όλα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτό το μαθαίνουμε στην Μασία από μικρά παιδιά”

Ήμουν σε μια φάση της καριέρας μου που έπαιζα στην Μπαρτσελόνα, από παιδί μου άρεσε η Πρέμιερ Λιγκ, η μητέρα μου είναι Αγγλίδα οπότε δεν είχα πρόβλημα με την γλώσσα και ήθελα να προοδεύσω και να νιώσω μια νέα εμπειρία. Ήρθε η πρόταση από την Άρσεναλ, δεν το σκέφτηκα καθόλου και πήρα την απόφαση να μετακομίσω στο Λονδίνο

Όταν μιλάμε για τον Αρσέν Βενγκέρ, αναφερόμαστε σε έναν από τους προπονητές – θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έμαθα πάρα πολλά από εκείνον, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για εμένα. Μοιράστηκε μαζί μου αρκετά για το ποδόσφαιρο, έμαθα πολλά από εκείνον αν και ήμουν σε μικρή ηλικία.

Ο Τζον Τοράλ βέβαια δεν τα βρήκε, από την αρχή, όπως τα περίμενε στο Λονδίνο. Φεύγοντας από την Βαρκελώνη στα 16 του χρόνια, ένας τραυματισμός στην πρώτη χρονιά του στέρησε την δυνατότητα να ενταχθεί ακόμα πιο πολύ στους “Κανονιέρηδες”.

Όταν υπέγραψα στην Άρσεναλ στα 16 μου χρόνια, είχα έναν τραυματισμό. Ήταν μια δύσκολη χρονιά από το ξεκίνημα γιατί ήμουν εκτός όμως μου πρόσφερε ένα μεγάλο μάθημα γιατί ήταν κάτι που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Όμως η Άρσεναλ με εμπιστεύτηκε από την αρχή, πήρα μεγάλες εμπειρίες παίζοντας στην Σκωτία, ξανά στην Ισπανία με την Γρανάδα και στην Μπέρμιγχαμ.

Μετά από μια 10ετη παρουσία στα γήπεδα της Αγγλίας με την Άρσεναλ, την Μπέρμιγχαμ, στην γειτονική Σκωτία για την Ρέιντζερς, ήρθε η ώρα για αλλαγή περιβάλλοντος. Η μεταγραφή του στον ΟΦΗ αποτέλεσε μια έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ένας παίκτης με το δικό του βιογραφικό, παρότι μόλις 26 χρονών επέλεξε την Ελλάδα για να συνεχίσει την καριέρα του αποδεχόμενος την πρόταση του club. Η συνέχεια από τα χείλη του Τζον Τοράλ.

Όταν δέχτηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον ΟΦΗ και είδα ποιοι άνθρωποι βρίσκονται εντός του club και τι προσπαθούν να κάνουν είπα αμέσως στον εαυτό μου “ναι” για να έρθω και να απολαύσω το ποδόσφαιρο. Αυτό προσπαθούν και θέλουν εντός του club, η ομάδα να προοδεύει συνεχώς, να βελτιώνει την θέση της. Θέλω να είμαι μέλος και μου αρέσει που αποτελώ ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας που ο ΟΦΗ μεγαλώνει ξανά, γίνεται δυνατός στην Ελλάδα.

Μου έδειξαν εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή των επαφών μαζί μου. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται στον ΟΦΗ για το ποδόσφαιρο, η πρόταση να υπογράψω για τρία χρόνια είναι κάτι που μου έδειξε εμπιστοσύνη και πίστη σε εμένα.

Ίσως δείχνω μεγαλύτερος επειδή έχω δύο παιδιά στα 26 μου χρόνια. Ακόμα μαθαίνω, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μαθαίνεις συνέχεια και να γίνεσαι καλύτερος. Ακόμα και εδώ στον ΟΦΗ προσπαθώ να μαθαίνω περισσότερα για το ποδόσφαιρο, να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος.

Μου παρουσίασαν από τον ΟΦΗ το πρότζεκτ που υπάρχει για το μέλλον και τις ιδέες που έχουν στο club. Μου έδειξαν πως έχουν παρόμοιες ιδέες με ότι έζησα στην Αγγλία, συζήτησα με την οικογένεια μου και πήραμε αμέσως την απόφαση να έρθουμε στην Ελλάδα. Μίλησα με κάποιους συμπατριώτες μου που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα, μου είπαν τα καλύτερα και ότι είναι ένα πρωτάθλημα που ταιριάζει στους Ισπανούς ποδοσφαιριστές.

Μεταγραφή λοιπόν για τον ΟΦΗ και ένα καλοκαιρινό πρωινό ο Τζον Τοράλ εμφανίζεται στο Oosterbeek της Ολλανδίας. Ευδιάθετος, χαμογελαστός μπαίνει στις προπονήσεις. Λίγες ημέρες μετά τραυματίζεται, στο ντεμπούτο του με την φανέλα του ΟΦΗ στο φιλικό με την Βέστερλο.

Νιώθω πολύ ωραία. Όλοι στο Ηράκλειο, στον οργανισμό του ΟΦΗ με έχουν κάνει να νιώσω πολύ όμορφα, η σύζυγος και τα παιδιά μου είναι ευτυχισμένα και εγώ είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Όταν άφησα την Ισπανία για την Αγγλία ήμουν 16 χρόνων, δεν είχα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Φεύγοντας από την Αγγλία μετά από 10 χρόνια, έχω ωριμάσει πάρα πολύ, είμαι πατέρας δύο παιδιών. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αλλά και ανυπομονώ να το ζήσω. Έχω ωριμάσει ως άνθρωπος, παρότι είμαι μόνο 26 χρονών έχω ήδη δύο παιδιά.

Δύο μήνες μετά κάνει ντεμπούτο στο Αγρίνιο παίζοντας σε μια θέση που δεν γνωρίζαμε ότι μπορούσε να αγωνιστεί. Και όπως λέει ο ίδιος…

Είχα τον τραυματισμό στην προετοιμασία όμως αυτό το γεγονός μου έδωσε τον χρόνο να προετοιμαστώ ακόμα περισσότερο. Από το ντεμπούτο μου κόντρα στον Παναιτωλικό μέχρι και τώρα νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη σε εμένα και παίζοντας συνεχόμενα παιχνίδια μέχρι τώρα θα είμαι ακόμα καλύτερος στην συνέχεια. Νιώθω πολύ άνετα παίζοντας σε οποιαδήποτε θέση στο κέντρο. Όπου χρειάζεται ο προπονητής να παίξω, θα το κάνω. Είμαι μέσος που έπαιζα ως “8” και “10”. Και στην Αγγλία αγωνίστηκα ως winger οπότε δεν είναι πρόβλημα για μένα να παίξω σε αυτήν την θέση.

Μου αρέσει να νικάω, είμαι νικητής. Θέλω να κάνω χαρούμενους τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που συμμετέχουν όλοι. Όλοι το απολαμβάνουν και θέλω να συμμετέχω και εγώ σε αυτό το κομμάτι. Προσαρμόζομαι ακόμα στον τρόπο παιχνιδιού στην Ελλάδα. Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο είναι πιο δυνατό, περισσότερη φυσική κατάσταση ενώ στην Ελλάδα προσπαθεί να επιβληθεί ο αντίπαλος με την κατοχή της μπάλας. Μαθαίνω, θέλω να γίνομαι καλύτερος και εγώ προσαρμόζομαι στα ελληνικά δεδομένα.

Παρότι νέος στέκεται ιδιαίτερα στην ατμόσφαιρα που συνάντησε στον ΟΦΗ και το κλίμα που συνάντησε στο club. Εννέα αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ βρίσκεται σε τροχιά play offs και όπως δηλώνει ο Τζον Τοράλ…

Η ομάδα βελτιώνεται και προοδεύει από παιχνίδι σε παιχνίδι, αυτό φαίνεται και από την εικόνα της στο πρωτάθλημα. Κερδίσαμε τον Ατρόμητο, πήραμε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Είμαστε μέσα στην εξάδα, όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Από παιχνίδι σε παιχνίδι γινόμαστε καλύτεροι, αυτό φαίνεται και θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον κόσμο που επέστρεψε στα γήπεδα. Το έζησα και πέρυσι στην Αγγλία που παίζαμε σε άδεια γήπεδα και η ατμόσφαιρα που έχω συναντήσει στο Ηράκλειο είναι μοναδική.

Στα 26 του χρόνια, ο Τζον Τοράλ είναι πατέρας ήδη δύο μικρών παιδιών, η σύζυγος του βρίσκεται μαζί του στο Ηράκλειο και το παρελθόν με τους σοβαρούς τραυματισμούς το έχει αφήσει ήδη πίσω.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα των επαφών, οι τραυματισμοί με ωρίμασαν ως άνθρωπο και αθλητή. Οι τραυματισμοί με έκαναν να ωριμάσω ψυχολογικά και να μάθω από τις κακές στιγμές. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου, ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια που βρέθηκα στην Αγγλία θέλω να μαθαίνω και να γίνομαι καλύτερος.

Φινάλε για τον Λιονέλ Μέσι. Ο “θρύλος” της Μπάρτσα δεν είναι πλέον κάτοικος της Βαρκελώνης, το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στην Γαλλία και την Παρί και όπως λέει ο Τζον Τοράλ, όλοι στην Βαρκελώνη ένιωσαν ένα μεγάλο σοκ με την αποχώρηση του Αργεντινού.

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη όμως αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα είναι ένα τεράστιο club, η ζωή προχωράει, τώρα ο Μέσι βρίσκεται στο Παρίσι και όλοι προχωράμε. Στην Βαρκελώνη υπέστησαν μεγάλο σοκ, όλοι προσπάθησαν να το ξεπεράσουν βλέποντας τον Μέσι να αποχωρεί από την ομάδα αλλά μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, ένα τεράστιο club που πάντα προχωράει και κοιτάζει το μέλλον.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook