Ο τραυματισμός του Νέιρα “χάλασε” ένα πλάνο που λειτουργούσε άψογα

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η αναγκαστική αποχώρηση του Χουάν Νέιρα στο παιχνίδι της Λεωφόρου ανέτρεψε τα σχέδια του ΟΦΗ που επί 22 λεπτά λειτουργούσαν σαν ελβετικό ρολόι.

Για 22 ολόκληρα λεπτά ο ΟΦΗ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκού. Η τριάδα των χαφ λειτούργησε σε όλα τα επίπεδα με τον ΟΦΗ όχι μόνο να κάνει το παιχνίδι του δημιουργικά αλλά και να έχει στραγγαλίσει ανασταλτικά τον Παναθηναϊκό.

Με βάση την εικόνα του αγώνα η αλλαγή του Χουάν Νέιρα με τον Μπρους Καμάου που έφερε αναδιατάξεις στην ενδεκάδα του ΟΦΗ αλλά και τα πλάνα του Νίκου Νιόπλια δεν του επέτρεψε να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του. Με την αποχώρηση του Νέιρα, ο Τοράλ πήγε στον άξονα και ο Μπρους Καμάου πήρε την θέση του Ισπανού στα άκρα της επίθεσης.

Μέχρι και το 22ο λεπτό οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ λειτουργούσαν σαν… ρομπότ μέσα στον αγωνιστικό χώρο εκτελώντας τις εντολές του Νίκου Νιόπλια στον απόλυτο βαθμό. Μεγιάδο και Γαγιέγος αλληλοσυμπλήρωναν ο ένας τον άλλον ανασταλτικά, το πρέσινγκ σε Αλεξανδρόπουλο (κυρίως σε αυτόν) και Πέρεθ ήταν ασταμάτητο και έμενε ο Νέιρα να αναλαμβάνει όλη την δουλειά στον δημιουργικό τομέα.

Το πλάνο του ΟΦΗ πριν την αλλαγή του Νιόπλια

Mε τον Χουάν Νέιρα στον άξονα, όταν ο ΟΦΗ βρισκόταν στην επίθεση βλέπαμε και τον Τζον Τοράλ να συγκλίνει στον άξονα και με αυτόν τον τρόπο κατόρθωνε να δημιουργήσει υπεραρυθμίες στον άξονα έναντι του 4-4-2 του Γιοβάνοβιτς. Οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ όχι μόνο ήταν περισσότεροι, με το 4-3-3 του Νιόπλια αλλά σε πολλές περιπτώσεις φαινόταν σαν να παίζει με αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι του Παναθηναϊκού.

Το συμπέρασμα

Ο Νίκος Νιόπλιας επέλεξε ορθότατα να κρατήσει τον Τοράλ μέσα στο γήπεδο για 94 λεπτά, παρότι ο Ισπανός φαινόταν πως δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, καθώς ο Ισπανός και τακτικά βοηθούσε πάρα πολύ φτάνοντας να μαρκάρει μέχρι και στα όρια της περιοχής του ΟΦΗ αλλά και με το ύψος του βοηθούσε τόσο στα στημένα, όσο και στα γεμίσματα προς την περιοχή του Επασί.

Εύλογα δημιουργήθηκε το ερώτημα του “γιατί δεν μπήκε στο παιχνίδι ο Ναμπί” και ακόμα πιο εύλογη είναι η απάντηση. Αφενός ο Άγγλος μέσος παίζοντας στο γήπεδο της Πρέβεζας έβγαλε κάποιες μικρές ενοχλήσεις αλλά απολύτως αναμενόμενες και αφετέρου στο σημείο που πήγε το παιχνίδι ο Νιόπλιας ήθελε να κρατήσει το μηδέν αφού όλοι γνωρίζουμε πως ο Αντίλ Ναμπί δεν έχει και πολύ καλή σχέση με την ανασταλτική λειτουργία. Σε ένα παιχνίδι που στα τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε πάρει την κατοχή της μπάλας, ο ΟΦΗ χρειαζόταν προσπάθεια και από τους 11 παίκτες προκειμένου να μην χαλάσει η συνοχή που υπήρχε αλλά και η αμυντική ισορροπία με την είσοδο του Γιαννούλη και την αλλαγή της διάταξης του από 4-3-3 σε 3-5-2.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook