Ανάλυση: Πως οι χαφ του ΟΦΗ “κλείδωσαν” τον Άρη

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Βάσει της στατιστικής πλατφόρμας Football Analysis OPTA αποδεικνύεται η μεγάλη δουλειά που έκαναν οι τρεις play makers του ΟΦΗ και πως αποτελεί οδηγό για την Κυριακή.

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Gentikoule είχε αναδείξει την σπουδαία δουλειά που έπρεπε να κάνουν στο “Κλεάνθης Βικελίδης” οι Γαγιέγος, Νέιρα, Ντε Γκούζμαν και πόσο σημαντική ήταν η παρουσία τους μέσα στο παιχνίδι. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Νίκος Νιόπλιας είχε στην διάθεση του τρεις εξαιρετικούς χειριστές της μπάλας και παράλληλα το πλεονέκτημα που δίνει στον ΟΦΗ η παρουσία του Φελίπε Γαγιέγος, δημιουργικά, έναντι του Μιγκέλ Μεγιάδο ο ΟΦΗ κατάφερε να πάρει τα πάντα από τους κεντρικούς μέσους του.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως στο δεύτερο μέρος όταν και ο Άρης πίεσε τον ΟΦΗ, οι μέσοι του ήταν κυρίως εκείνοι που κατάφεραν να απορροφήσουν αυτήν την πίεση καθώς μέσα από την δική τους δουλειά, η αμυντική συνέπεια ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Κάτι που δεν συνέβη σε αρκετά παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς με αποτέλεσμα ο ΟΦΗ να δέχεται και πολλές φάσεις αλλά και να χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ανισορροπία στις γραμμές του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και οι τρεις μέσοι του ΟΦΗ ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με ποσοστό σωστών μεταβιβάσεων πάνω από 80%. Και κυρίως ο Φελίπε Γαγιέγος που έκανε το τέλειο παιχνίδι, τόσο έχοντας την μπάλα, όσο και ανασταλτικά. Ο Χιλιανός χαφ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 81% ποσοστό ακρίβειας στις πάσες και 75%πάνω από την σέντρα. Ο Γαγιέγος μάλιστα τελείωσε το παιχνίδι με τα περισσότερα κλεψίματα (6) από κάθε άλλον συμπαίκτη του.

Την ίδια ώρα, ο Χουάν Νέιρα τελείωσε το παιχνίδι με το αδιανόητο ποσοστό του 88,9% εύστοχων πασών και μπροστά από το κέντρο με 85,7%. Ο Αργεντινός ήταν καταπληκτικός στο πρώτο ημίχρονο κρατώντας την μπάλα με ασφάλεια.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν. Ο Ολλανδός που αγωνίστηκε σε ολόκληρο το παιχνίδι και πολλές φορές κατέβαινε να πάρει την πρώτη μπάλα από τα στόπερ του ΟΦΗ τελείωσε το ματς με 83,7% ενώ το ποσόστο του μειώνεται σε 76,5% πάνω από την σέντρα – κάτι που οφείλεται κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο όταν και αυξήθηκε η πίεση του Άρη με συνολικά τους παίκτες του Νίκου Νιόπλια να προσπαθούν περισσότερο να χαλάσουν το παιχνίδι παρά να δημιουργήσουν.

Το συνεχές πρέσινγκ των παικτών του ΟΦΗ αποτυπώνεται και στα νούμερα των κεντρικών χαφ του Άρη (Εντιαγιέ, Σάσα) που παρότι ήταν ο Άρης εκείνος που είχε την περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του, τα ποσοστά τους κάτω από το κέντρο κυμαίνονται μεταξύ του 65% και του 70%. Αυτό δείχνει και την πολύ σημαντική δουλειά που έκαναν ανασταλτικά οι χαφ του ΟΦΗ, κυρίως ο Γαγιέγος που είχε περισσότερα ανασταλτικά καθήκοντα στήνοντας ένα “τείχος” μπροστά από την περιοχή του Επασί.

Η παρουσία τους στο παιχνίδι με τον Άρη αποτελεί και έναν μπούσουλα ενόψει ΑΕΚ που θα επιχειρήσει να πιέσει τον ΟΦΗ και να προχωρήσει σε επανακτήσεις της μπάλας – κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία περίπτωση την ερχόμενη Κυριακή.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook